Gecoördineerde besluiten ‘Kok Gorinchem, Spijksedijk 56–58 Gorinchem’ en ‘Geluidszone bedrijventerrein Langs de Linge’

Burgemeester en wethouders van Gorinchem maken bekend dat met ingang van woensdag 14 juli 2010 gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage liggen, de volgende besluiten met de daarop betrekking hebbende stukken:

Bestuursorgaan (bevoegd gezag)

Besluit

Gemeenteraad van Gorinchem

1. Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Kok Gorinchem, Spijksedijk 56–58 Gorinchem’

Gemeenteraad van Gorinchem

2. Vaststelling bestemmingsplan ‘Geluidszone bedrijventerrein Langs de Linge’

Burgemeester en Wethouders van Gorinchem

3. Besluit Wet geluidhinder voor het vaststellen van hogere geluidgrenswaarden vanwege industrielawaai voor de woningen Spijksedijk 40 en 42 te Gorinchem

Burgemeester en Wethouders van Gorinchem

4. Besluit Wet geluidhinder voor het vaststellen van hogere geluidgrenswaarden vanwege industrielawaai voorgeprojecteerde bedrijfswoningen op bedrijventerrein Oost I

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland

5. Besluit op de aanvraag van Kok Gorinchem BV voor een vergunning ingevolge de Wet milieubeheer voor het oprichten van een inrichting gelegen aan de Spijksedijk 56 te Gorinchem;

Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Rivierenland

6. Besluit op de aanvraag van Kok Gorinchem BV voor een vergunning ingevolge de Wet verontreiniging oppervlaktewateren voor een inrichting gelegen aan de Spijksedijk 56 te Gorinchem.

De besluiten zijn gecoördineerd voorbereid als bedoeld in de Coördinatieverordening Gorinchem 2008 en doorlopen gezamenlijk de uniforme openbare voorbereidingsprocedure overeenkomstig de Algemene wet bestuursrecht. Het college van burgemeester en wethouders van Gorinchem verzorgt de coördinatie.

Inzage

De besluiten liggen ter inzage:

  • in de informatiehoek van het stadhuis, Stadhuisplein 1 te Gorinchem

  • bij de Directie Omgevingsdiensten van de provincie Zuid-Holland, kamer D 209, tijdens kantooruren (na telefonische afspraak), Zuid-Hollandplein 1 te Den Haag, tel.nr. (070) 441 73 24 (de besluiten Wet milieubeheer en Wet verontreiniging oppervlaktewateren)

  • in het kantoor van het Waterschap Rivierenland, De Blomboogerd 1 te Tiel (de besluiten Wet milieubeheer en Wet verontreiniging oppervlaktewateren)

De besluiten zijn ook digitaal te raadplegen via de internetsite www.gorinchem.nl/bestemmingsplannen, onder de kop ‘Vastgestelde plannen’.

Beroep

Gedurende de genoemde termijn van zes weken kan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag, beroep tegen de gecoördineerde besluiten worden ingesteld door:

  • belanghebbenden die tijdig een zienswijze tegen het betreffende ontwerpbesluit hebben kenbaar gemaakt;

  • belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest tijdig een zienswijze kenbaar te maken;

  • belanghebbenden bij de ten opzichte van de ontwerpbesluiten gewijzigd vastgestelde onderdelen.

Voorlopige voorziening

Het beroep schorst de inwerkingtreding van de gecoördineerde besluiten niet. De besluiten treden in werking de dag na afloop van de beroepstermijn. Om de inwerkingtreding te schorsen dient er een verzoek om voorlopige voorziening te worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Als dit verzoek binnen de termijn van zes weken is ingediend, treden de besluiten niet eerder in werking dan nadat op dat verzoek is beslist.

Toelichting op de besluiten

1. Bestemmingsplan ‘Kok Gorinchem, Spijksedijk 56-58 Gorinchem’

Directe aanleiding voor het bestemmingsplan is de bedrijfsvergroting en de bedrijfsverplaatsing van Kok Gorinchem van de locatie Spijksedijk 36e naar de locatie Spijksedijk 56–58 te Gorinchem. Het nu geldende bestemmingsplan ‘Tussen de Lingedijken’ voorziet hier niet in. Omdat de ontwikkeling niet mogelijk is binnen het vigerende bestemmingsplan, dient een nieuw bestemmingsplan vastgesteld te worden. Het plangebied is gelegen op het bedrijventerrein Langs de Linge te Gorinchem. Het betreft het perceel Spijksedijk 56–58 te Gorinchem. Het plangebied wordt aan de noordzijde begrensd door de A 15, aan de westzijde door de Linge en aan de oostzijde door de Spijksedijk.

De gemeenteraad van Gorinchem heeft het bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld.

De wijzigingen betreffen:

  • In de toelichting van het bestemmingsplan is opgenomen dat voor (bouw)plannen conform onderhavig bestemmingsplan een nieuwe/gewijzigde keurontheffing moet worden aangevraagd en verkregen.

  • In de toelichting is vermeld dat bij de uitwerking van de plannen niet alleen binnen de kaders van de regels en verbeelding van het bestemmingsplan gebouwd moet worden, maar ook binnen de gemaakte privaatrechtelijke overeenkomst.

  • De belemmerde strook wordt, voor zover gelegen binnen de plangrens, weergegeven op de verbeelding. In de regeling die van toepassing wordt op de aanduiding op de verbeelding van de beschermingszone-belemmeringszone van de gastransportleiding, is vermeld dat hierbinnen geen bouwwerken zoals keerwanden mogelijk zijn.

  • In het bestemmingsplan wordt een dubbelbestemming voor de hoge druk aardgastransportleiding opgenomen. De regeling wordt gebaseerd op het tekstvoorstel van de Nederlandse Gasunie.

  • Par 5.9 en 6.2.1 in de toelichting zijn aangepast en op de verbeelding is de nieuwe medebestemming aageduid.

  • In de legenda van de verbeelding wordt achter het groene vakje ‘Groen’ opgenomen in plaats van ‘Bedrijf’.

  • Onder par. 6.3 van de waterparagraaf is de volgende tekst opgenomen “Ook de funderingsbalk van de nieuwbouw dient volledig buiten het profiel van vrije ruimte gerealiseerd te worden. Funderingsplan of vloerpeil zullen hierop zonodig worden aangepast. Omdat in de berekening van de watercompensatie is uitgegaan van gesloten bebouwing, heeft een hoger vloerpeil geen gevolgen voor de opgestelde waterbergingsbalans” Het rapport is eveneens aangepast.

  • De gronden binnen de bestemming Groen aan de noordzijde van het plangebied zijn toegevoegd aan de dubbelbestemming Waterstaat-Winterbed.

  • In paragraaf 8.2. wordt besproken hoe de tervisielegging van het ontwerpbestemmingsplan heeft plaatsgevonden en wordt verwezen naar bijlage 12. Bijlage 12 is bijgevoegd als nieuwe bijlage.

  • Nieuwe imro-codering: NL.IMRO.0512.BP2009300000000100-0002.

  • De externe veiligheidaspecten A15 / Betuweroute zijn in de toelichting nog enigszins aangepast.

2. Bestemmingsplan ‘Geluidszone bedrijventerrein Langs de Linge’

Directe aanleiding voor het bestemmingsplan is de bedrijfsverplaatsing van het bedrijf Kok Gorinchem naar het perceel Spijksedijk 56-58 te Gorinchem. De huidige zonegrens ligt op korte afstand van deze locatie. Door de geluidszone naar de noordzijde uit te breiden wordt voor de locatie extra geluidruimte gecreëerd waarmee de vestiging van Kok Gorinchem mogelijk wordt gemaakt.

Daarnaast sluit de huidige begrenzing van het gezoneerde industrieterrein ‘Langs de Linge’ niet aan bij de ruimtelijke inrichting van het gebied. Op bedrijventerrein ‘Oost I’ zijn geen zogenaamde ‘artikel 2.4-inrichtingen’ (grote lawaaimakers) gevestigd. De gemeente Gorinchem vindt de vestiging van dergelijke bedrijven daar in de toekomst ongewenst. Door ‘Oost I’ te onttrekken aan het gezoneerde industrieterrein ‘Langs de Linge’ wordt de vestiging van deze 2.4-inrichtingen op ‘Oost I’ in de toekomst uitgesloten.

De geldende bestemmingsplannen waarop de onderhavige thematische herziening betrekking heeft, zijn de volgende:

  • Voor de inkrimping van de zone worden bestemmingsplan Bedrijventerrein-Oost, Bedrijventerrein-Oost, eerste uitwerkingsplan alsmede Bestemmingsplan Tussen de Lingedijken herzien.

  • Voor de uitbreiding van de zone worden bestemmingsplan Buitengebied 2006 en bestemmingsplan Betuwelijn herzien.

Na inwerkingtreding van onderhavige thematische wijziging zullen de bestemmingsplannen blijven gelden, waarbij aanvullend op deze bestemmingsplannen voor de betreffende zones waar de geluidszone dan wel vergroot dan wel verkleind wordt, de bepalingen van bestemmingsplan ‘Geluidszone bedrijventerrein Langs de Linge’ van toepassing zijn.

De gemeenteraad van Gorinchem heeft het bestemmingsplan vastgesteld.

3. Besluit Wet geluidhinder (Spijksedijk)

Burgemeester en wethouders hebben besloten hogere geluidgrenswaarden vast te stellen als bedoeld in de Wet geluidhinder voor de woningen Spijksedijk 40 en 42 te Gorinchem.

Dit is gebeurd naar aanleiding van het voornemen de geluidszone rond industrieterrein Langs de Linge te wijzigen met een thematische wijziging van bestemmingsplannen. In dit kader is bezien of de geldende geluidgrenswaarde voor woningen binnen de geluidszone herziening behoeft.

4. Besluit Wet geluidhinder (Bedrijventerrein Oost I)

Burgemeester en wethouders hebben besloten hogere geluidgrenswaarden vast te stellen als bedoeld in de Wet geluidhinder voor geprojecteerde woningen op het bedrijventerrein Oost I.

Dit is gebeurd naar aanleiding van het voornemen de geluidszone rond industrieterrein Langs de Linge te wijzigen met een thematische wijziging van bestemmingsplannen. Deze thematische herziening heeft onder meer betrekking op de bestemmingsplannen ‘Bedrijventerrein-Oost’ en ‘Bedrijventerrein-Oost, eerste uitwerkingsplan’. In dit kader is bezien of de geldende geluidgrenswaarde voor geprojecteerde bedrijfswoningen op bedrijventerrein Oost I, die zijn gelegen binnen een geluidszone voor industrielawaai, herziening behoeft.

5. en 6. Besluiten Wet milieubeheer en Wet verontreiniging oppervlaktewateren

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben op 4 november 2008 een aanvraag om een oprichtingsvergunning ingevolge de Wet milieubeheer ontvangen van Kok Gorinchem BV voor het op- en overslaan en bewerken van afvalstoffen en bouwstoffen. De inrichting is gelegen aan de Spijksedijk 56, 4207 GN te Gorinchem. Kok Gorinchem BV heeft tevens een aanvraag krachtens de Wet verontreiniging oppervlaktewateren ingediend voor dezelfde inrichting bij het Waterschap Rivierenlandvoor het lozen van afvalwater. Daarnaast is bij de gemeente Gorinchem het verzoek ingediend het bestemmingplan aan te passen. De gemeente Gorinchem draagt zorg voor gecoördineerde behandeling van de aanvragen. Zowel Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland als het Waterschap Rivierenland hebben besloten de gevraagde vergunning te verlenen.

Deze kennisgeving staat ook op: www.gorinchem.nl en www.zuid-holland.nl

Gorinchem, 13 juli 2010

Burgemeester en wethouders van Gorinchem.

Naar boven