Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 28 juni 2010, nr. Z/VV-3005638, houdende de aanwijzing van enige organen ingevolge Verordening (EG) nr. 883/2004

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Handelend in de hoedanigheid van bevoegde autoriteit als bedoeld in artikel 1, onderdeel m, van Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidstelsels,

Gelet op artikel 1, onderdelen q en r, van Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidstelsels (PbEU L 200) en artikel 1, tweede lid, onderdeel b, van Verordening (EG) nr. 987/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 16 september 2009 tot vaststelling van de wijze van toepassing van Verordening (EG) nr. 883/2004 betreffende de coördinatie van socialezekerheidsstelsels (PbEU L 284);

Besluit:

Artikel 1

Voor de toepassing van Titel III, Hoofdstuk 1, van Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidstelsels worden aangewezen als bevoegd orgaan in de zin van artikel 1, onderdeel q, onder iii, van genoemde verordening, voor personen die in een ander land wonen en die op grond van die verordening ten laste van Nederland recht hebben op zorg in hun woonland:

  • voor de registratie en de heffing van de wettelijke bijdrage voor geneeskundige zorg: het College voor zorgverzekeringen in Diemen;

  • voor het verlenen van verstrekkingen: Agis Zorgverzekeringen N.V. in Amersfoort.

Artikel 2

Voor de toepassing van Titel III, Hoofdstuk 1, van Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidstelsels worden aangewezen in de zin van artikel 1, onderdeel r, van genoemde verordening:

  • als orgaan van de verblijfplaats voor tijdelijk in Nederland verblijvende buitenlandse verzekerden die op grond van genoemde verordening recht hebben op zorg in Nederland: Agis Zorgverzekeringen N.V. in Amersfoort;

  • als orgaan van de woonplaats voor in Nederland wonende buitenlandse verzekerden die op grond van genoemde verordening recht hebben op zorg in Nederland, gedurende de periode van 1 mei 2010 tot en met 31 december 2013: de Onderlinge Waarborgmaatschappij Centrale Zorgverzekeraars Groep U.A. in Tilburg.

Artikel 3

Voor de toepassing van Titel III, Hoofdstuk 1, van Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de coördinatie van de socialezekerheidstelsels wordt aangewezen als verbindingsorgaan in de zin van artikel 1, tweede lid, onderdeel b, van Verordening (EG) nr. 987/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 16 september 2009 tot vaststelling van de wijze van toepassing van Verordening (EG) nr. 883/2004 betreffende de coördinatie van socialezekerheidsstelsels: het College voor zorgverzekeringen in Diemen.

Artikel 4

Het Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 24 september 2009, nr. Z/VV-2956883, houdende aanwijzing orgaan van de woonplaats, wordt ingetrokken met ingang van de datum waarop dit besluit in werking treedt.

Dit besluit treedt in werking op de dag van ondertekening en werkt terug tot en met 1 mei 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

Een belanghebbende kan tegen een besluit bezwaar maken op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht. Dit kan door een bezwaarschrift in te dienen bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, t.a.v. Directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20350, 2500 EJ Den Haag.

De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift bedraagt zes weken. De termijn vangt aan met ingang van de dag volgend op de dag waarop het besluit is gedagtekend.

Het bezwaarschrift wordt ondertekend door de indiener en bevat:

  • de naam en het adres van de indiener,

  • de dagtekening,

  • een omschrijving van het bestreden besluit, bijvoorbeeld door vermelding van het zaaknummer, briefkenmerk en datum of door bijvoeging van een kopie van het besluit,

  • de gronden van het bezwaar.

TOELICHTING

Op 1 mei 2010 zijn de nieuwe Europese sociale zekerheidsverordening (EG) Nr. 883/2004 (hierna: de Verordening) en Verordening (EG) Nr. 987/2009 – die de wijze van toepassing van Verordening (EG) nr. 883/2004 regelt – in werking getreden. Deze verordeningen vervangen Verordening (EEG) Nr. 1408/71 en de daarbij horende toepassingsverordening (EEG) Nr. 574/72.

De Verordening heeft onder meer ten doel te voorkomen dat mensen die zich binnen Europa verplaatsen hun sociale ziektekostendekking verliezen of dubbel sociaal verzekerd zijn.

In de bijlagen bij Verordening (EEG) Nr. 1408/71 en Verordening (EEG) Nr. 574/72 werden de Nederlandse organen aangewezen die voor Nederland bepaalde functies vervulden in het kader van het hoofdstuk Ziekte en Moederschap van Verordening (EEG) Nr. 1408/71. Deze bijlagen zijn onder de nieuwe Verordening vervangen door een via internet te raadplegen elektronische lijst.

Teneinde de kenbaarheid van de verschillende organen voor de burger te waarborgen worden in dit besluit de bevoegde organen voor verdragsgerechtigden, het orgaan van de woonplaats, het orgaan van de verblijfplaats en het verbindingsorgaan expliciet aangewezen.

De aangewezen organen vervulden dezelfde functies ook al onder Verordening (EEG) Nr. 1408/71.

Artikel 1

Het bevoegde orgaan voor de ziektekosten is in beginsel de ziektekostenverzekeraar waar een persoon verzekerd is. Personen die in het buitenland wonen en een Nederlands pensioen of uitkering ontvangen, alsmede hun gezinsleden, zijn echter niet Nederlands verzekerd maar hebben louter op grond van de Verordening in hun woonland recht op de zorg zoals die is geregeld in de sociale ziektekostenwetgeving van dat land (woonlandpakket). Hetzelfde geldt voor in het buitenland wonende gezinsleden van grensarbeiders en werknemers. Betrokkenen zijn voor dit recht op zorg in het woonland een bijdrage aan Nederland verschuldigd.

Omdat betrokkenen niet verzekerd zijn, wordt voor hen in dit artikel het bevoegde orgaan aangewezen. Daarbij wordt een tweedeling gemaakt. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) is belast met de administratie van betrokkenen. Dit houdt in de registratie van betrokkenen en de inning van de verdragsbijdrage maar ook de afgifte van de voor hem benodigde documenten zoals de Europese ziekteverzekeringskaart.

Voor het organiseren van de toegang tot zorg wordt Agis aangewezen. Deze functie wordt met name relevant nu Nederland de betrokkenen door middel van een inschrijving op Bijage IV van de Verordening tevens de mogelijkheid biedt om – naast het recht op zorg in het woonland – tevens zonder tussenkomst van het orgaan van de woonplaats zorg in te roepen in Nederland. De kosten hiervan komen ten laste van Nederland. Betrokkenen hebben daarbij recht op het Nederlandse verstrekkingenpakket en zijn bij het inroepen van zorg in Nederland het verplicht eigen risico verschuldigd.

Artikel 2

In dit artikel worden het orgaan van de verblijfplaats en het orgaan van de woonplaats aangewezen. Het orgaan van de verblijfplaats is belast met het organiseren voor buitenlands verzekerden van de zorg die medisch noodzakelijk wordt tijdens het verblijf in Nederland. Het gaat dan bijvoorbeeld om een toerist die tijdens een vakantie zijn arm breekt.

Betrokkenen kunnen – anders dan Nederlandse verdragsgerechtigden – hun recht op zorg in Nederland tot gelding brengen door hun Europese ziekteverzekeringskaart te tonen aan de Nederlandse zorgaanbieder. De zorgaanbieder krijgt de zorgkosten vergoed door het orgaan van de verblijfplaats, Agis zorgverzekeringen, dat de kosten vervolgens via het verbindingsorgaan in rekening brengt bij de buitenlandse verzekeringsinstelling van betrokkene.

Het orgaan van de woonplaats is de Nederlandse zorgverzekeraar die is aangewezen om de zorg te organiseren voor buitenlands verzekerden die in Nederland wonen. Betrokkenen hebben recht op het Nederlandse pakket.

Na een aanbestedingsprocedure is zorgverzekeraar CZ aangewezen als orgaan van de woonplaats voor periode van 1 januari 2010 tot en met 31 december 2013 bij besluit van 24 september 2009, Nr. Z/VV-2956883 (Stcrt. 2009 Nr. 15029). Aangezien dat besluit zijn rechtsgrondslag had in de oude Verordening (EEG) Nr. 1408/71 wordt met dit besluit CZ op basis van de nieuwe Verordening aangewezen voor de resterende periode.

Artikel 3

Dit artikel wijst het College voor zorgverzekeringen aan als verbindingsorgaan met betrekking tot de ziektekosten. Het verbindingsorgaan is verantwoordelijk voor de contacten met de buitenlandse verzekeringsinstellingen en de interstatelijke afrekening van medische zorg.

Artikel 4

Zorgverzekeraar CZ wordt in artikel 2 aangewezen als orgaan van de woonplaats onder de Verordening tot 31 december 2013. De aanwijzing bij besluit van 24 september 2009, gebaseerd op Verordening (EEG) Nr. 1408/71, kan derhalve worden ingetrokken.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

Naar boven