Mededeling m.e.r.-plichtige activiteit Darwin Business Partners B.V. Delfzijl (Oosterhorn-terrein)

Darwin Business Partners B.V. (DBP) heeft op 25 juni 2010 bij Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen een schriftelijke mededeling ingediend van het voornemen om een waterstof productie installatie te realiseren op het Oosterhornterrein in Delfzijl in de nabijheid van FMC en North Water (Schakelweg). De installatie heeft als doel om afvalstoffen (RDF) om te zetten in synthesegas en vervolgens het waterstofgehalte in dit gas te verrijken ten behoeve van de inzet als grondstof in een (bio)methanol productiefabriek ter plekke, te weten BioMCN.

Op grond van het Besluit m.e.r. is de voorgenomen activiteit m.e.r.-plichtig (cat. C 18.4). Dit betekent dat voordat de benodigde vergunning kan worden verleend, de effecten van de voorgenomen activiteit op het milieu door DBP moeten worden onderzocht en worden gerapporteerd in een milieueffectrapport (MER). Het m.e.r.-plichtige besluit is de vergunning ingevolge de Wet milieubeheer (Wm). De provincie Groningen is hiervoor het bevoegd gezag.

Procedure

Op 1 juli jl. is een wijziging van de Wet milieubeheer in werking getreden, waarmee de m.e.r.-wetgeving is gemoderniseerd. Op grond van het overgangsrecht is deze nieuwe wetgeving van toepassing op de m.e.r.-procedure van DBP. Hiervoor zal de nieuwe uitgebreide m.e.r.-procedure worden gevolgd.

Met de mededeling van DBP is de wettelijke m.e.r.-procedure gestart. In de mededeling is een globale aanduiding van de aard en de gevolgen voor het milieu gegeven. Voordat het MER kan worden opgesteld dienen Gedeputeerde Staten van Groningen aan DBP advies te geven over de reikwijdte en het detailniveau van het MER. Ten behoeve van dit advies is het mogelijk zienswijzen over het voornemen naar voren te brengen.

Terinzagelegging

De mededeling ligt van 5 juli tot en met 19 juli 2010 (2 weken) op werkdagentijdens kantooruren ter inzage:

  • a. in het gemeentehuis van de gemeente Delfzijl, J. van den Kornputplein 10 en buiten kantooruren alleen volgens afspraak (0596) 639911;

  • b. in het  Provinciehuis te Groningen. Hiervoor dient u zich te melden bij de balie, ingang Sint Jansstraat 4, Groningen.

Voor deze relatief korte termijn is gekozen aangezien GS binnen 6 weken na ontvangst van de mededeling van DBP het bovengenoemde advies aan de initiatiefnemers moet geven, waarbij wij rekening willen houden met de binnengekomen zienswijzen.

Inspraak

Eenieder kan schriftelijke zienswijzen met betrekking tot het voornemen indienen tot en met 19 juli 2010 bij de Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen, p/a Afdeling Milieutoezicht, Postbus 610, 9700 AP te Groningen. Op verzoek kan dit ook mondeling. Daarvoor dient u een afspraak te maken via een van de onderstaande telefoonnummers. Wettelijke adviseurs kunnen eveneens tot en met 19 juli a.s. hun advies voor de reikwijdte en het detailniveau indienen. Aan de Commissie voor de m.e.r zal in deze fase van de m.e.r.-procedure geen advies worden gevraagd. In de nieuwe procedure is dat facultatief.

Inlichtingen

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot mevr. W.H. Degenhart Drenth, (m.e.r. coördinator), tel. 050-3164712, of tot dhr. P.G. van der Sleen (projectleider vergunningen), tel. 050-3164250.

Naar boven