Regeling van de Minister van Justitie, nr. 5658479/10, d.d. 22 juni 2010, houdende de aanwijzing van luchthavens in Nederland waar een persoon die zich daar bevindt, te allen tijde aan zijn kleding en de verpakking van goederen, met inbegrip van reisbagage, alsmede diens vervoermiddel mag worden onderzocht (Regeling aanwijzing luchthavens ex artikel 52, vierde lid van de Wet wapens en munitie)

De Minister van Justitie,

Gelet op artikel 52, vierde lid van de Wet wapens en munitie;

Besluit:

De navolgende luchthavens aan te wijzen:

Artikel 1

Locatie

ICAO-aanduiding

Naam

Ameland

EHAL

Luchthaven Ameland

Den Helder

EHKD

Luchthaven De Kooy

Arnhem

EHDL

Luchthaven Deelen

Smallingerland

HDR

Luchthaven Drachten

Eindhoven

EHEH

Luchthaven Eindhoven

Gilze-Rijen

EHGR

Luchthaven Gilze-Rijen

Tynaarlo

EHGG

Luchthaven Groningen Airport Eelde

Hilversum

EHHV

Luchthaven Hilversum

Hoogeveen

EHHO

Luchthaven Hoogeveen

Budel

EHBD

Luchthaven Kempen Airport

Leeuwarden

EHLW

Luchthaven Leeuwarden

Lelystad

HLE

Luchthaven Lelystad Airport

Beek

EHBK

Luchthaven Maastricht Aachen Airport

Arnemuiden

EHMZ

Luchthaven Zeeland Airport

Rotterdam

EHRD

Luchthaven Rotterdam The Haque Airport

Haarlemmermeer

EHAM

Luchthaven Amsterdam Schiphol Airport

Hoeven

EHSE

Luchthaven Seppe

Voorst

EHTE

Luchthaven Teuge

Texel

EHTX

Luchthaven Texel

Enschede

EHTW

Luchthaven Twente

Uden/Volkel

EHVK

Luchthaven Volkel

Woensdrecht

EHWO

Luchthaven Woensdrecht

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op het tijdstip waarop de wijziging van artikel 52, vierde lid, van de Wet wapens en munitie in werking treedt.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als Regeling aanwijzing luchthavens ex artikel 52, vierde lid van de Wet wapens en munitie.

Dit besluit wordt in de Staatscourant gepubliceerd.

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.

TOELICHTING

Als gevolg van de wijziging van de Wet luchtvaart en enkele andere wetten, houdende wijzigingen met betrekking tot de luchtvaart, wordt de Wet wapens en munitie op een aantal punten gewijzigd. In artikel 52, vierde lid, van de Wet wapens en munitie is een grondslag opgenomen, op grond waarvan de Minister van Justitie bij ministeriele regeling luchthavens kan aanwijzen als plaats waar een persoon die zich daar bevindt, door daartoe bevoegde ambtenaren en andere daartoe door de Minister aangewezen personen, te allen tijde aan zijn kleding en de verpakking van goederen, met inbegrip van reisbagage, alsmede diens vervoermiddel mag worden onderzocht. De onderhavige regeling strekt hiertoe.

In artikel 52, vijfde lid van de Wet wapens en munitie wordt bepaald dat een luchthaven, met toepassing van het vierde lid van artikel 52, slechts wordt aangewezen indien dit met het oog op de veiligheid nodig is. Voor de luchthavens die in artikel 1 van deze regeling worden genoemd, is die noodzakelijkheid, die in overleg met de Koninklijke Marechaussee is bepaald, aanwezig.

De belangrijkste aanleiding voor de fouilleringsbevoegdheid is de beveiliging van de burgerluchtvaart. Daarnaast richt de controle zich ook op andere veiligheidsrisico’s, zoals het voorhanden hebben van illegale wapens en munitie op de luchthaven. De bevoegdheid ex artikel 52, vierde lid Wwm is dan ook van toepassing op het gehele grondgebied van de luchthaven.

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.

Naar boven