Besluit van de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 21 juni 2010, nr. 2010-0000413369, tot verlenging van de instelling van een Taskforce Grensoverschrijdende Samenwerking en vergoeding van de voorzitter van de Taskforce (Tijdelijk instellingsbesluit Taskforce Grensoverschrijdende Samenwerking)

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

In overeenstemming met de Minister van Buitenlandse Zaken;

Gelet op artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

Artikel 1 Begripsbepalingen

In dit besluit wordt verstaan onder:

a. Staatssecretaris:

de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;

b. Ministerie:

het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties;

c. Taskforce:

een commissie genoemd ‘Taskforce Grensoverschrijdende Samenwerking’,

Artikel 2 Instelling

  • 1. Er is een Taskforce Grensoverschrijdende Samenwerking, welke per 22 juni 2009 is ingesteld voor één jaar.

  • 2. De instelling van de Taskforce wordt verlengd tot en met 31 december 2010.

Artikel 3 Doel

De Taskforce heeft als doel knelpunten in de grensoverschrijdende samenwerking met België en Duitsland die zijn genoemd in de Agenda knelpunten grensoverschrijdende samenwerking, op te lossen, dan wel voorstellen te doen voor het oplossen van die knelpunten.

Artikel 4 Taken

De Taskforce heeft de volgende taken:

  • a. het uitwerken van de Nederlandse agenda grensoverschrijdende samenwerking;

  • b. het formuleren van oplossingsrichtingen, creëren van draagvlak voor deze oplossingsrichtingen en initiëren van de uitwerking van de oplossingsrichtingen;

  • c. het afronden en borgen van de gezamenlijke agenda grensoverschrijdende samenwerking met België en Duitsland;

  • d. het voorbereiden van besluitvorming tot structurele verankering van de aandacht voor grensoverschrijdende samenwerking in Nederland.

Artikel 5 Samenstelling

  • 1. De Taskforce bestaat uit een voorzitter, alsmede leden, die afgevaardigden van betrokken departementen en afgevaardigden uit de betrokken provincies zijn.

  • 2. De Staatssecretaris benoemt en ontslaat in overeenstemming met de Minister voor Buitenlandse Zaken de voorzitter en de leden van de Taskforce.

Artikel 6 Werkzaamheden

  • 1. De voorzitter van de Taskforce stelt werkgroepen in, bestaande uit vertegenwoordigers van grensregio’s en departementen. De voorbereiding van de voorstellen van de Taskforce vindt plaats in de werkgroepen.

  • 2. De voorzitter van de Taskforce legt en onderhoudt contact met de buurlanden over de voortgang en uitvoering van de agenda grensoverschrijdende samenwerking.

  • 3. De voorzitter van de Taskforce overlegt periodiek met de Staatssecretaris en de Minister voor Buitenlandse Zaken over de voortgang van de werkzaamheden.

  • 4. De werkzaamheden van de Taskforce worden afgesloten met een eindrapportage met aanbevelingen aan de Staatssecretaris en de Minister voor Buitenlandse Zaken.

Artikel 7 Secretariaat en beheer bescheiden

  • 1. Het secretariaat van de Taskforce wordt gevoerd door het Ministerie en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

  • 2. Het beheer van de bescheiden betreffende de werkzaamheden van de Taskforce geschiedt op overeenkomstige wijze als bij het Ministerie.

  • 3. De bescheiden worden na afloop van de periode, bedoeld in artikel 2, tweede lid, opgenomen in het archief van het Ministerie.

Artikel 8 Reglement

De Taskforce kan, met inachtneming van dit besluit, zijn werkwijze nader regelen.

Artikel 9 Vergoedingen

  • 1. De voorzitter van de Taskforce ontvangt een vaste vergoeding per maand gebaseerd op een arbeidsduurfactor van 0,2 Fte, die wordt vastgesteld volgens het maximum salarisnummer behorend bij schaal 18 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984.

  • 2. De voorzitter van de Taskforce ontvangt een vergoeding van reis- en verblijfkosten overeenkomstig het Reisbesluit binnenland en het Reisbesluit buitenland, alsmede een vergoeding van kosten van internationale telefoongesprekken die hij/zij maakt in het kader van de werkzaamheden voor de task-force.

Artikel 10 Inwerkingtreding

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 22 juni 2010.

  • 2. Dit besluit vervalt in principe met ingang van 31 december 2010 danwel loopt nog door tot in 2011 nadat in bestuurlijk overleg in Nederland met de betrokken bewindspersonen en mede overheden een lange termijn aanpak als opvolger van de Task Force en grensmakelaar is vastgesteld.

Artikel 11 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Verlenging tijdelijk instellingsbesluit Taskforce Grensoverschrijdende Samenwerking.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A.Th.B. Bijleveld-Schouten.

TOELICHTING

De Task Force Grensoverschrijdende Samenwerking (GROS) en de functie van Grensmakelaar, ingevuld door de heer W.T. van Gelder, zijn per 22 juni 2009 voor één jaar ingesteld teneinde de agenda grensoverschrijdende samenwerking uit te voeren.

Inmiddels heeft de Task Force GROS met name in de samenwerking met Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen duidelijke resultaten geboekt en knelpunten opgelost. De contacten met de buurlanden, de grensregio’s en de vakministeries zijn aangehaald.

Toch heeft de Task Force GROS geconcludeerd dat de knelpunten, conform het knelpuntenoverzicht vastgesteld tijdens het bestuurlijk overleg op 17 december 2008, nog niet geheel zijn opgelost. Tevens dient de aandacht voor grensoverschrijdende samenwerking ook na de Task Force GROS geborgd te blijven. Hiervoor moet besluitvorming worden voorbereid, waarover het nieuwe kabinet een besluit kan nemen.

Daarom wordt voorgesteld om het mandaat van de Task Force GROS en die van de Grensmakelaar zoals omschreven in het Tijdelijk instellingsbesluit Taskforce Grensoverschrijdende Samenwerking, te verlengen tot en met 31 december 2010.

Opdracht taskforce

Op 17 december 2008 hebben de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Staatssecretaris voor Europese zaken tezamen met de grensprovincies en de EUR-regio’s de Agenda knelpunten grensoverschrijdende samenwerking vastgesteld.

Deze agenda vormt de basis van de werkzaamheden van de taskforce. De taken die de taskforce op basis van deze agenda zal moeten vervullen zijn:

  • 1. Uitwerken Nederlandse agenda grensoverschrijdende samenwerking.

    In 2007 en 2008 is door de regio’s en departementen gewerkt aan een agenda grensoverschrijdende samenwerking. Deze agenda is tijdens een bestuurlijk overleg op 17 december 2008 vastgesteld en is in Task Force GROS verband vertaald in acties die leiden tot de realisatie van de Nederlandse agenda. De taskforce heeft als taak dit proces vorm te geven, de voortgang van dit proces te bewaken en het proces naar tevredenheid van de vakministeries, grensregio’s en buurlanden af te ronden.

  • 2. Formuleren van oplossingen, creëren van draagvlak voor deze oplossingen en initiëren van de uitwerking van de oplossingen.

    De taskforce heeft als taak om oplossingrichtingen, voor de op 17 december 2008. vastgestelde Agenda knelpunten grensoverschrijdende samenwerking, te formuleren, draagvlak te creëren voor deze oplossingsrichtingen en om de uitwerking van deze oplossingsrichtingen te initiëren. Dit is voor een aantal knelpunten inmiddels afgerond. Op de resterende knelpunten moet in de verlenging van het mandaat ook resultaat behaald worden.

  • 3. Afronden gezamenlijke agenda grensoverschrijdende samenwerking met België en Duitsland.

    De agenda grensoverschrijdende samenwerking, zoals vastgesteld op 17 december 2008, is een nationale agenda. Sinds 22 juni 2009 is door middel van intensief overleg met Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen een gemeenschappelijke agenda ontstaan met daarin knelpunten die aan beide zijden van de grens als knelpunt worden ervaren. Een aantal van deze knelpunten zijn inmiddels al opgelost. Tot 31 december 2010 moeten de resterende knelpunten ook worden opgelost of moet daarvoor een oplossingsrichting worden geformuleerd. Daarnaast moet het proces te komen tot een gezamenlijke agenda met de Belgische overheden worden afgerond en moet een start gemaakt worden met de implementatie daarvan.

  • 4. Voorbereiden van besluitvorming tot structurele verankering GROS.

    Om na de Task Force GROS voldoende aandacht voor de problematiek van GROS te houden, moet besluitvorming worden voorbereid dat leidt tot een structurele verankering van GROS bij de Haagse vakministeries. De Task Force bereidt deze besluitvorming voor, waarna het nieuwe kabinet daarover een besluit zal nemen.

Samenstelling taskforce

De samenstelling van de Task Force GROS wijzigt ten opzichte van het Tijdelijk instellingsbesluit Taskforce Grensoverschrijdende Samenwerking niet.

Voorzitter taskforce

De voorzitter van de Task Force GROS blijft de Grensmakelaar. Een verlenging van het mandaat van de Task Force GROS houdt in dat de werkzaamheden van de Grensmakelaar met diezelfde tijd worden verlengd.

Werkwijze taskforce

De werkwijze van de Task Force GROS wijzigt ten opzichte van het Tijdelijk instellingsbesluit Taskforce Grensoverschrijdende Samenwerking niet.

De Task Force GROS zal in haar werkzaamheden worden ondersteund door een gezamenlijk secretariaat van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De werkzaamheden van het gezamenlijk secretariaat zullen dus ook tot en met 31 december blijven voortduren.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

A.Th.B. Bijleveld-Schouten.

Naar boven