Kennisgeving bestemmingsplan en PlanMER ‘Windpark Hartelbrug II’

Burgemeester en wethouders van Rotterdam maken, ter voldoening aan het bepaalde in artikel 7.11c van de Wet milieubeheer (Wm), bekend dat een bestemmingsplan en een milieueffectrapport (planMER) voor het ‘Windpark Hartelbrug II’ wordt voorbereid.

Aanleiding

Het op 5 september 2009 ondertekende Convenant Realisatie Windenergie in de Rotterdamse haven heeft tot doel om de energiewinning door windturbines in het Rotterdamse havengebied in de komende 10 jaar te verdubbelen tot 300 megawatt. Het op te stellen bestemmingsplan ‘Windpark Hartelbrug II’ is een eerste stap. Het bestemmingsplan heeft tot doel om maximaal 8 windturbines (totaal 24 megawatt) mogelijk te maken. Het plangebied is gesitueerd in het Botlek-gebied parallel aan de Nieuwesluisweg.

PlanMERplicht

De ontwikkeling van een windpark met een vermogen van meer dan 15MW (elektrisch) is milieueffectrapportage (m.e.r.)-beoordelingsplichtig. Dit is opgenomen in onderdeel D van de bijlage bij het Besluit m.e.r. 1994 onder categorie 22.2. Het mer-beoordelingsplichtige besluit (kolom 4 van bijlage D) betreft in dit geval het besluit tot verlenen van de milieuvergunning.

Aangezien het bestemmingsplan het kader vormt voor de m.e.r.-beoordeling en vooruitloopt op het m.e.r.-beoordelingsplichtige besluit, is het bestemmingsplan planm.e.r.-plichtig.

De planmer-procedure is bedoeld om het milieubelang volwaardig en vroegtijdig in de besluitvormingsprocedure een plaats te geven.

Mogelijkheden voor inspraak

Het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam heeft op 1 juni 2010 besloten om de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NR&D) voor advies toe te zenden aan bestuursorganen en maatschappelijke partijen. In verband met wijziging in de m.e.r.wetgeving per 1 juli 2010 wordt de mogelijkheid geboden aan eenieder om zienswijzen in te dienen tegen dit voornemen en de NR&D. De NR&D zal gedurende een periode van 4 weken van 2 juli 2010 tot en met 29 juli 2010 ter inzage gelegd worden bij:

  • de Stadswinkel Centrum,stadhuis Coolsingel 40 (zijde Doelwater, tegenover hoofdbureau politie) openingstijden: maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur; behalve op donderdag (09.00 uur tot 13.30 uur).

Tevens is de NR&D te raadplegen via www.rotterdam.nl/bestemmingsplanneninprocedure

Gedurende bovengenoemde termijn kan eenieder over het voornemen en de NR&D schriftelijk gemotiveerde zienswijzen kenbaar maken aan:

College van B&W

door tussenkomst van de directeur van de dS+V, RO/Bestemmingsplannen

postbus 6699

3002 AR Rotterdam.

Het planMER maakt als milieuonderbouwing onderdeel uit van het het ontwerp en het definitieve bestemmingsplan. Het planMER zal tegelijkertijd met het ontwerpbestemmingsplan worden gepubliceerd en ter inzage worden gelegd, met de mogelijkheid voor eenieder om zienswijzen in te dienen. Tevens zal de commissie voor de m.e.r. om advies gevraagd worden over het planMER.

Dit zal, na verwerking van de zienswijzen en adviezen uiteindelijk leiden tot een definitief door de gemeenteraad van Rotterdam vastgesteld bestemmingsplan voor ‘Windpark Hartelbrug II’. Hiertegen is beroep mogelijk bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Rotterdam, 30 juni 2010

Burgemeester en wethouders voornoemd,

namens dezen:

H. Goedhart,

Algemeen directeur dS+V.

Naar boven