Besluiten op basis van artikel 65 van de Wet op het voortgezet onderwijs op aanvragen voor bekostiging van een nieuwe school of scholengemeenschap met ingang van 1 augustus 2011

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft kennis van de goedkeuring van de volgende aanvragen die zijn ingediend voor 1 november 2009 in het kader van de procedure voor bekostiging van een nieuwe school of scholengemeenschap

Onderwijsstichting Esprit te Amsterdam; aanvraag voor bekostiging met ingang van 1 augustus 2011 van een nieuwe school voor vwo die ontstaat door splitsing van het vwo van de Esprit Scholengroep te Amsterdam (Brinnummer 17YS)

Geachte heer, mevrouw,

U verzoekt mij op grond van artikel 65 van de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO) om met ingang van 1 augustus 2011 voor bekostiging in aanmerking te brengen een algemeen bijzondere school voor gymnasium die ontstaat door splitsing van het vwo van de Esprit Scholengroep te Amsterdam (Brinnummer 17YS). De nieuwe school met de naam Het 4e Gymnasium zal worden gehuisvest aan de Stavangerweg 902 te Amsterdam.

Ik heb uw verzoek getoetst aan het bepaalde in artikel 65 van de WVO en de Regeling voorzieningenplanning voortgezet onderwijs van 11 juli 2008 (VO/BenB-2008/26204).

Besluit

Met toepassing van artikel 65, 1e lid van de WVO lid keur ik uw aanvraag goed. Aan de nieuwe school heb ik het Brinnummer 30GC toegekend. Een overzicht van de goedgekeurde situatie heb ik bij deze brief gevoegd

Motivering

Uw aanvraag voldoet aan de criteria voor splitsing in de Regeling voorzieningenplanning voorgezet onderwijs van 11 juli 2008 (VO/BenB-2008/26204). De te splitsen school moet worden bezocht door tenminste twee maal het aantal leerlingen dat nodig is voor stichting van een school voor vwo oftewel 780 leerlingen. Het vwo van de Esprit Scholengroep telde op de teldatum 1 oktober 2008 837 VWO leerlingen exclusief de leerlingen in de gecombineerde vwo/havo onderbouwklas. Op 1 oktober 2009 telde het vwo van de Esprit Scholengroep 1053 leerlingen. Uit het beschikbare cijfermateriaal blijkt dat zowel het achterblijvende vwo als het vwo van de nieuwe school in het 6e en 10e schooljaar na de aanvraag naar verwachting zal worden bezocht door minstens 390 leerlingen (het aantal leerlingen dat nodig is voor stichting van een school voor vwo). In het Regionaal plan onderwijsvoorzieningen (RPO) Amsterdam waarin alle scholen voor voortgezet onderwijs in Amsterdam zijn vertegenwoordigd, is opgenomen dat de splitsing van het vwo separaat zal worden aangevraagd. Vooruitlopend daarop zal via het RPO met ingang van 1 augustus 2010 een nieuwe nevenvestiging met gymnasium worden gerealiseerd op het adres Stavangerweg 902. Deze nevenvestiging wordt gesloten met ingang van de startdatum van de nieuwe school voor gymnasium i.c. 1 augustus 2011. Alle deelnemende bevoegde gezagsorganen zijn hiermee akkoord gegaan.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden: aanvraag voor bekostiging met ingang van 1 augustus 2011 van een nieuwe school voor Gymnasium die ontstaat door splitsing van het Stedelijk Gymnasium Leiden (Brinnummer 20DP)

Geachte heer, mevrouw,

U verzoekt mij op grond van artikel 65 van de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO) om met ingang van 1 augustus 2011 voor bekostiging in aanmerking te brengen een openbare school voor gymnasium die ontstaat door splitsing van het Stedelijk Gymnasium Leiden te Leiden (Brinnummer 20DP). De nieuwe school zal worden gehuisvest aan de Nieuwe Marnixstraat te Leiden.

Ik heb uw verzoek getoetst aan het bepaalde in artikel 65 van de WVO en de Regeling voorzieningenplanning voortgezet onderwijs van 11 juli 2008 (VO/BenB-2008/26204).

Besluit

Met toepassing van artikel 65, 1e lid van de WVO lid keur ik uw aanvraag goed. Aan de nieuwe school heb ik het Brinnummer 30GD toegekend. Een overzicht van de goedgekeurde situatie heb ik bij deze brief gevoegd.

Motivering

Uw aanvraag voldoet aan de criteria voor splitsing in de Regeling voorzieningenplanning voorgezet onderwijs van 11 juli 2008 (VO/BenB-2008/26204). De te splitsen school moet worden bezocht door tenminste twee maal het aantal leerlingen dat nodig is voor stichting van een school voor vwo oftewel 780 leerlingen. Het Stedelijk Gymnasium telde op 1 oktober 2008 1525 vwo leerlingen. Het Stedelijk Gymnasium telde op 1 oktober 2009 1511 leerlingen. Uit het beschikbare cijfermateriaal blijkt dat het Stedelijk Gymnasium aan de Fruinlaan te Leiden (Brinnummer 20DP) en de nieuwe school aan de Nieuwe Marnixstraat te Leiden in het 6e en 10e schooljaar na de aanvraag naar verwachting ieder zullen worden bezocht door minstens het aantal leerlingen dat nodig is voor stichting (390). De enige andere aanbieder van openbaar vwo in Leiden (de Leonardo Da Vinci Scholengroep ) heeft verklaard geen bezwaar te hebben tegen de splitsing. Vooruitlopend op de start van de nieuwe school heeft u een aanvraag ingediend voor de start per 1 augustus 2010 van een tijdelijke nevenvestiging met gymnasium op het adres Nieuwe Marnixstraat. Deze vestiging wordt (in geval van goedkeuring) gesloten met ingang van de startdatum van de nieuwe school i.c. 1 augustus 2011.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

J.M. van Bijsterveldt-Vliegenthart,

namens deze:

de directeur Producten en Diensten van de Dienst Uitvoering Onderwijs,

S.J. van Spijker.

Naar boven