Vaststelling bestemmingsplan ‘Archeologie’

De gemeenteraad van Zevenaar maakt bekend dat zij met toepassing van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening in de vergadering van 31 maart 2010 het bestemmingsplan ‘Archeologie’ gewijzigd heeft vastgesteld. Daarbij heeft de gemeenteraad ook besloten om op grond van artikel 6.12 van de Wro geen exploitatieplan vast te stellen.

Bestemmingsplan ‘Archeologie’

Het bestemmingsplan heeft betrekking op het gehele grondgebied van Zevenaar. Met dit plan wordt beoogd om het archeologische beleid van Zevenaar door te vertalen in een parapluplan ‘Archeologie’. Zodra het plan in werking is getreden, wordt aan alle bestemmingen een extra bestemming toegevoegd: de ‘archeologische waarde’. Na inwerkingtreding is het bestemmingsplan één van de toetsingskaders voor het verlenen van bijvoorbeeld bouw-, sloop- en aanlegvergunningen.

Ambtshalve planaanpassingen

Toelichting

  • In diverse hoofdstukken zijn taalkundige/tekstuele aanpassingen gemaakt;

  • In hoofdstuk 3 is in de eerste alinea de zin ‘Voor alle waardevolle gebieden...’ vervangen door: ‘Voor zowel de gebieden met vastgestelde hoge archeologische waarde als de verschillende archeologische verwachtingszones...’.

  • In hoofdstuk 3 is de tabel aangepast op de volgende punten: in de eerste kolom zijn de woorden ‘zone met een’ weggehaald, in de tweede kolom zijn de oppervlaktes en in de derde kolom zijn de dieptes aangepast.

  • In hoofdstuk 3 is in de vijfde alinea de zin ‘...niet het oppervlakte van de bouwput’ vervangen door: ‘de oppervlakte van de bouwput’.

  • In hoofdstuk 3 is aan de tekening van de fundering een extra lijn toegevoegd: het bruto oppervlak is het oppervlak van de bouwput.

  • In hoofdstuk 3 is in de vijfde alinea ‘en rapportages’ vervangen door: ‘programma’s van eisen, onderzoeksopzetten en rapportages’.

  • In hoofdstuk 4 is in de vierde alinea de zin ‘Omdit dit plan een uitvoering is van reeds vastgesteld beleid...’ vervangen door: ‘Dit plan is een uitvoering van het archeologisch beleid, wat is vastgelegd in het RAAP-RAPPORT 1274 (herziene eindversie)...’.

  • In hoofdstuk 4 is de zin ‘Het archeologische beleid is voorbesproken met de provincie Gelderland.’ verwijderd.

Regels

  • In hoofdstuk 1 is in artikel 2 (wijze van meten) lid 2.1 (de oppervlakte van een bodemingreep) aangepast: in plaats van ‘tussen’ is ‘binnen’ geschreven en in plaats van ‘het werk’ is ‘de grondwerkzaamheden’ geschreven.

  • In hoofdstuk 2 is in artikel 3 (waarde-archeologie) lid 3.1 (bestemmingsomschrijving) aangepast: in plaats van ‘archeologische verwachting en de’ is ‘vastgestelde en verwachte’ geschreven.

  • In hoofdstuk 2 zijn in artikel 3 (waarde-archeologie) lid 3.2.1 (begrenzing) de volgende woorden weggehaald: ‘zone met een’.

  • In hoofdstuk 2 is in artikel 3 (waarde-archeologie) lid 3.3 (wijzigingsbevoegdheid) in plaats van ‘3.1’ geschreven ‘3.2.1’.

Plankaart

  • Kolkwijk is vrijgegeven vanwege reeds uitgevoerd archeologisch onderzoek. Op dit gebied zal daarom geen ‘vastgestelde hoge archeologische waarde (swr-vhaw)’ gelden, maar ‘reeds vrijgegeven’. Op de plankaart is het gebied wit gekleurd.

Inzagentermijn

Het vaststellingsbesluit met de daarop betrekking hebbende stukken, ligt met ingang van 1 juli 2010 gedurende zes weken ter inzage bij de Balie Ruimte in het BAThuis aan de Kerkstraat 27 in Zevenaar. De stukken kunnen daar tijdens openingstijden door iedereen worden ingezien. De documenten zijn ook te raadplegen:

  • Op de website van de gemeente Zevenaar (www.zevenaar.nl) op de locatie Wonen en Leven in Zevenaar / Ruimtelijke Ontwikkelingen;

  • Via de landelijke website (www.ruimtelijkeplannen.nl) is het ontwerp te raadplegen:

    http://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0299.PB53ARIESHANDEL-ON02/d_NL.IMRO.0299.PB53ARIESHANDEL-ON02.pdf;

  • De bronbestanden zijn beschikbaar via http://ro-online.robeheer.nl/0299/manifest.html.

Beroep

Tegen het ontwerpbestemmingsplan zijn geen zienswijzen bij de gemeenteraad ingediend. Gedurende de inzagetermijn kan beroep worden ingesteld door:

  • Een belanghebbende die aantoont dat hij daartoe redelijkerwijs niet in de gelegenheid is geweest;

  • Iedereen tegen de door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen.

Dat kan door een gemotiveerd en ondertekend beroepschrift te sturen naar: Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet voorzien zijn van naam en adres van de indiener, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is ingesteld en de gronden (motivering) van het beroep. Het beroepschrift moet binnen zes weken zijn ingediend. Daarmee wordt voorkomen dat het beroepschrift niet in behandeling kan worden nemen. De termijn begint de dag na terinzagelegging van dit besluit.

Inwerking treden bestemmingsplan

Het besluit van de gemeenteraad treedt in werking één dag na afloop van de beroepstermijn. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van een besluit niet. Om de werking van het vastgestelde bestemmingsplan te schorsen, kan bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank een voorlopige voorziening worden gevraagd als een beroepschrift is ingediend en de zaak spoedeisend is. De werking van het bestemmingsplan wordt dan opgeschort totdat er een beslissing is genomen over het verzoek om de voorlopige voorziening.

Inlichtingen

Voor meer informatie kan een afspraak worden gemaakt met mevrouw B. van der Meer, tel (0316) 595 384.

Naar boven