Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 26 juni 2009, nr. 7648, houdende wijziging van de Regeling LNV-subsidies en het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2009

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op:

  • de mededeling van de Commissie betreffende de toepassing van de artikelen 87 en 88 van het EG-Verdrag op staatssteun in de vorm van garanties (PbEU 2008, C 155);

  • de artikelen 2 en 4 van de Kaderwet LNV-subsidies en artikel 1:3 van de Regeling LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling LNV-subsidies wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2:71, onderdeel h, wordt voor ‘de landbouwonderneming’ ingevoegd: de verstrekking van de garantstelling.

B

Artikel 2:77 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel d vervalt.

2. Onderdeel e wordt geletterd d.

C

Artikel 2:79, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. In afwijking van het eerste lid, bedraagt de garantstelling ten hoogste € 1.200.000 ingeval een aanvraag tot garantstelling is ingediend door een natuurlijke persoon die op het tijdstip van ontvangst van de aanvraag ten hoogste 39 jaar oud is, en die tot doel heeft voor het eerst voor eigen rekening en risico een landbouwonderneming te stichten of over te nemen die hij:

    • a. alleen in eigendom, pacht of erfpacht krijgt, of

    • b. volledig in eigendom, pacht of erfpacht krijgt met een andere natuurlijke persoon die op het tijdstip van ontvangst van de aanvraag ten hoogste 39 jaar oud is en die niet eerder een landbouwonderneming volledig in eigendom, pacht of erfpacht heeft gehad.

D

Artikel 2:80 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘€ 1.200.000’ vervangen door: € 2.500.000.

2. Aan het tweede lid wordt, onder vervangen van de punt aan het slot van onderdeel b door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • c. aankoop van grond voor de uitoefening van de glastuinbouw, mits de betrokken kavel ten minste 80 meter breed is met een lengte-breedte-verhouding van ten hoogste 2:1.

3. Het vierde lid vervalt.

4. Het vijfde lid wordt vernummerd tot vierde lid.

ARTIKEL II

In het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2009 wordt in Hoofdstuk 2 na titel 6a een nieuwe titel ingevoegd, luidende:

TITEL 7. GARANTSTELLING

Artikel 68Aa

Aanvragen voor garantstellingen als bedoeld in Hoofdstuk 2, Titel 12, van de regeling kunnen worden ingediend met ingang van de inwerkingtreding van deze regeling tot en met 31 december 2009.

Artikel 68Ab

Het subsidieplafond bedraagt:

  • a. € 41.500.000 voor garantstellingen als bedoeld in artikel 2:79 van de regeling;

  • b. € 112.500.000 voor garantstellingen als bedoeld in artikel 2:80 van de regeling.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 26 juni 2009

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot wijziging van de in september 2008 in Hoofdstuk 2, Titel 12, van de Regeling LNV-subsidies opgenomen module Garantstelling (Artikel I).

Tevens strekt deze regeling tot de eerste openstelling van de module Garantstelling; daartoe is het Openstellingsbesluit LNV-subsidies gewijzigd (Artikel II).

§ 1. Wijziging module Garantstelling

Als gevolg van de financiële crisis blijkt het ook in de land- en tuinbouwsector lastiger te worden om krediet te verkrijgen. Toch zijn investeringen ter verdergaande innovatie en verduurzaming noodzakelijk voor de sector om op de lange termijn gezond te blijven. Om die reden is de garantie-‘plus’-faciliteit, opgenomen in artikel 2:80, tweede lid, van de Regeling LNV-subsidies, opgehoogd (Artikel I, onderdeel D): onder de garantie-‘plus’-faciliteit is het thans mogelijk garanties tot een maximum van € 2.500.000 te verstrekken (het maximum bedroeg € 1.200.000).

Onder de garantie-‘plus’-faciliteit vallen investeringen in duurzame melkveestallen, varkensstallen en pluimveestallen die voldoen aan het certificatieschema Maatlat Duurzame Veehouderij, alsmede investeringen in Groen Label Kassen. Ingevolge de onderhavige wijziging (Artikel I, onderdeel D) zijn hieraan toegevoegd investeringen in aankoop van grond voor de uitoefening van de glastuinbouw. Voorwaarde is dat de betrokken kavel ten minste 80 meter breed is met een lengte-breedte-verhouding van ten hoogste 2:1. Deze mogelijkheid laat onverlet dat – overeenkomstig artikel 1:15, tweede lid, van de Regeling LNV-subsidies – de kosten voor aankoop van grond uitsluitend slechts in aanmerking komen voor subsidie tot een hoogte van 10% van het totale subsidiebedrag.

Artikel 2:80, vierde lid, van de Regeling LNV-subsidies is geschrapt (Artikel I, onderdeel D). In dat artikellid was bepaald dat geen garantstelling wordt verstrekt voor terugbetaling van leningen gericht op investeringen onder de garantie-‘plus’-faciliteit, indien garant-stelling naar het oordeel van de Minister van LNV een liquiditeitstoename van de landbouwonderneming oplevert van minder dan 5% van de verwachte jaarlijkse bruto-opbrengsten. Met het schrappen van dit artikellid is de hoofdregel van artikel 2:71, onderdeel h, van de Regeling LNV-subsidies van toepassing: dit betekent dat geen garantstelling wordt verstrekt indien garantstelling naar het oordeel van de Minister van LNV de landbouwonderneming onvoldoende liquiditeitstoename oplevert.

Tevens is onderdeel d van artikel 2:77 van de Regeling LNV-subsidies geschrapt (Artikel I, onderdeel B). Daarmee komen, overeenkomstig de voorwaarden van de beschikking van de Europese Commissie (N 358/2008) inzake goedkeuring van de garantstellingen, kosten voor activiteiten met als doel de landbouwonderneming in staat te stellen te voldoen aan nieuw ingevoerde minimumnormen op het gebied van milieu, hygiëne en dierenwelzijn niet voor garantstelling in aanmerking.

Voorts is artikel 2:79, tweede lid, van de Regeling LNV-subsidies aangepast (Artikel I, onderdeel C). Hiermee is de mogelijkheid tot verstrekking van de verhoogde garantstelling van maximaal € 1.200.000 aan personen die op het tijdstip van ontvangst van de aanvraag ten hoogste 39 jaar oud zijn, beperkt tot situaties waarin de investering is gericht op het voor het eerst voor eigen rekening en risico stichten of overnemen van een landbouwonderneming. Indien de landbouwer dus al voor eigen rekening en risico een landbouwondernemer beheerde, kan deze verhoogde garantstelling niet worden verstrekt.

§ 2. Wijziging Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2009

Ingevolge artikel II is de module Garantstelling van de Regeling LNV-subsidies opengesteld voor aanvragen. Daartoe is in hoofdstuk 2 van het Openstellingsbesluit LNV-subsidies de nieuwe titel 7. Garantstelling ingevoegd; de openstellingsperiode loopt tot en met 31 december 2009.

Overeenkomstig de jaarlijkse openstellingen van de modules van de Regeling LNV-subsidies en de LNV-uitgangspunten van vaste verandermomenten van regelgeving (Kamerstukken II 2007–2008, 29 515 en 31 201, nr. 243) wordt de (jaarlijkse) openstelling voor 2010 in het najaar van 2009 tijdig bekendgemaakt in de Staatscourant.

Ingevolge de onderhavige openstelling – in samenhang met intrekking van Besluit Borgstellingsfonds en het Besluit BF bijzondere borgstellingen – zullen garantstellingen aan landbouwondernemingen voortaan worden verstrekt op grond van de Regeling LNV-subsidies door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

§ 3. Overige aspecten

Deze regeling bevat geen nieuwe verplichtingen die resulteren in administratieve lasten.

Met deze regeling wordt afgeweken van de LNV-uitgangspunten van vaste verandermomenten van regelgeving. Het belang van spoedige openstelling voor het landbouwbedrijfsleven van de module Garantstelling weegt zwaarder dan openstelling per 1 januari 2010 overeenkomstig de uitgangspunten inzake vaste verandermomenten.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven