Regeling tot wijziging van bijlagen I en II bij de Regeling veiligheid primaire waterkeringen in verband met aanvullingen en verbeteringen van de Hydraulische Randvoorwaarden primaire waterkeringen en het Voorschrift Toetsen op Veiligheid primaire waterkeringen

24 juni 2009

Nr. CEND/HDJZ-2009/624 sector I&O

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

Gelet op de artikelen 4, eerste lid, en 5a van de Wet op de waterkering;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling veiligheid primaire waterkeringen wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan bijlage I behorende bij artikel 1 van de regeling wordt toegevoegd het in bijlage I bij deze regeling opgenomen Addendum I ter aanvulling en verbetering van de Hydraulische Randvoorwaarden primaire waterkeringen.

B

Aan bijlage II behorende bij artikel 2 van de regeling wordt toegevoegd het in bijlage II bij deze regeling opgenomen Addendum I ter aanvulling en verbetering van het Voorschrift Toetsen op Veiligheid primaire waterkeringen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlagen, die ter inzage worden gelegd bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

J.C. Huizinga-Heringa.

TOELICHTING

In de bijlagen bij de Regeling veiligheid primaire waterkeringen zijn het Voorschrift Toetsen op Veiligheid (VTV) en de hydraulische randvoorwaarden (HR) voor het tijdvak 2006–2011 vastgesteld. Het VTV en de HR fungeren als toetsinstrumenten bij de beoordeling van de veiligheid van primaire waterkeringen door de beheerder van die keringen.

Met deze wijzigingsregeling wordt dit toetsinstrumentarium op een aantal punten aangevuld en verbeterd. De belangrijkste aanvullingen betreffen de aanvulling van de Hydra’s met Hydra-R voor de Maas en de beschikbaarstelling van het toetsprogramma Steentoets. De verbeteringen zijn veelal redactioneel van aard of dienen ter verduidelijking.

Het VTV en de HR zijn als bijlagen vastgesteld bij de Regeling veiligheid primaire waterkeringen en zijn onder meer vanwege de omvang ter inzage gelegd bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat, in de bibliotheek van de Hoofddirectie Juridische Zaken, thans gevestigd aan de Koningskade 4 te Den Haag. De bijlagen en bijbehorende software bij deze regeling zullen eveneens ter inzage worden gelegd. De bijlagen worden in de vorm van addenda bij het VTV en de HR gevoegd, waardoor deze in samenhang kunnen worden geraadpleegd. Het is eveneens mogelijk om een elektronische versie van het VTV en de HR, inclusief de addenda, te raadplegen op www.waterkeren.nl of op te vragen bij de helpdesk Water, telefoon 0800-6592837 of via email: contact@helpdeskwater.nl. De addenda worden tevens per brief toegezonden aan de beheerders van primaire waterkeringen en toezichthoudende provincies.

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

J.C. Huizinga-Heringa.

Naar boven