Besluit houdende 29 juni, nr. 09.001709, overgang van de zorg voor het Gemeenschappelijk Ontwikkelingsbedrijf

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister-President, Minister van Algemene Zaken, d.d. 23 juni 2009, nr. 3079138;

Gelet op artikel 44, eerste lid, van de Grondwet;

Hebben goedgevonden en verstaan:

Artikel 1

De zorg voor het Gemeenschappelijk Ontwikkelingsbedrijf gaat over van Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer naar Onze Minister van Financiën.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 juli 2009.

Onze Minister-President, Minister van Algemene Zaken en Onze Ministers van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en van Financiën zijn belast met de uitvoering van dit besluit dat met de daarbij behorende nota van toelichting in de Staatscourant zal worden geplaatst.

Den Haag, 29 juni 2009

Beatrix

De Minister-President, Minister

van Algemene Zaken,

J.P. Balkenende.

TOELICHTING

Met dit besluit wordt uitvoering gegeven aan de kabinetsvoornemens met betrekking tot een versterking van het instrumentarium en de organisatorische inbedding voor deelname aan gebiedsontwikkeling door het Rijk, zoals kenbaar gemaakt aan de Tweede Kamer (brief van 14 november 2008, 31700XIV, nr. 18) door de Minister van Financiën en de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), mede namens de Minister van Economische Zaken, de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Minister van Verkeer en Waterstaat, de Staatssecretaris van Defensie en de Staatssecretaris van Financiën.

Het Gemeenschappelijk Ontwikkelingsbedrijf (GOB) gaat per 1 juli 2009 over van de Minister van VROM naar de Minister van Financiën en zal fuseren met de dienst Domeinen Onroerende Zaken (Domeinen OZ). Beide diensten zullen samen het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB) vormen. Het GOB gaat dan voort onder de naam RVOB, directie Ontwikkeling. Domeinen OZ zal vanaf die datum opereren onder de naam RVOB, directie Vastgoed. Op 1 januari 2010 zullen de beide organisaties samengaan in een tijdelijke batenlastendienst, waarmee de fusie is afgerond.

De Minister-President, Minister

van Algemene Zaken,

J.P. Balkenende.

Naar boven