Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 15 juni 2009, nr. WJZ/130220 (8260), houdende vaststelling van een vaste vergoeding aan de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitters van de Commissie voor bezwaarschriften als bedoeld in artikel 6 van de Regeling behandeling bezwaarschriften OCW (Regeling vaste vergoeding voorzitters Commissie voor bezwaarschriften OCW)

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 4, eerste lid, van het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies en artikel 6 van de Regeling behandeling bezwaarschriften OCW;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Aan de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitters van de Commissie voor bezwaarschriften als bedoeld in artikel 6 van de Regeling behandeling bezwaarschriften OCW, wordt met ingang van 1 januari 2009 in plaats van vacatiegeld een vaste vergoeding toegekend.

  • 2. De voorzitter en de plaatsvervangend voorzitters ontvangen een vaste vergoeding per maand. De toepasselijke salarisschaal is het maximum van schaal 17 van bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984. De arbeidsduurfactor wordt berekend op basis van 280 werkuren per jaar.

  • 3. De voorzitter en de plaatsvervangend voorzitters van de commissie ontvangen een vergoeding van reis- en verblijfkosten op de voet van het Reisbesluit binnenland en het Reisbesluit buitenland. Deze vergoeding wordt door de secretaris van de commissie afgehandeld.

Artikel 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2009.

Artikel 3

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling vaste vergoeding voorzitters Commissie voor bezwaarschriften OCW.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R.H.A. Plasterk.

TOELICHTING

Met ingang van 1 januari 2008 kent het ministerie van OCW een nieuwe regeling voor de behandeling van bezwaarschriften, vastgelegd in de Regeling behandeling bezwaarschriften OCW, gepubliceerd in de Staatscourant van 4 januari 2008. Op grond van artikel 6 van deze regeling is een Commissie voor bezwaarschriften ingesteld, waarbij is voorgeschreven dat de voorzitter en de plaatsvervangende voorzitters van deze commissie niet onder verantwoordelijkheid van de minister van OCW werkzaam mogen zijn.

Sinds de instelling van deze commissie ontvingen de voorzitter en plaatsvervangende voorzitters een vergoeding per zitting op basis van het Vacatiegeldenbesluit 1988. Door de inwerkingtreding van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies (Stb. 2008, 495) en het Besluit vergoedingen adviescolleges en commissies (Stb. 2009, 50) op 13 februari 2009 (Stb. 2009, 51) is dit besluit echter vervallen. Op grond van artikel 4 van de hierboven bedoelde wet is weliswaar een overgangsregeling van kracht, maar omdat in de Regeling behandeling bezwaarschriften OCW niet expliciet naar het Vacatiegeldenbesluit wordt verwezen is toch van de gelegenheid van invoering van het nieuwe vergoedingensysteem gebruik gemaakt om een nieuwe vergoedingenregeling te treffen.

Besloten is de voorzitter en plaatsvervangende voorzitters van de commissie een vaste vergoeding te bieden, die recht doet aan de positie van de commissie en gebaseerd is op het aantal uren op jaarbasis die de voorzitters gemiddeld besteden aan werkzaamheden voor de commissie.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R.H.A. Plasterk.

Naar boven