Regeling van het Bestuur van het Faunafonds van 4 juni 2009, nr. FF2009/130 houdende wijziging van de Regeling vaststelling beleidsregels schadevergoeding Faunafonds

Het Bestuur van het Faunafonds,

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling vaststelling beleidsregels schadevergoeding Faunafonds1 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, artikelonderdeel kwetsbaar gewas: wordt ‘akkerbouw- of vollegrondsgroententeelt in de periode waarin het gewas afrijpt.’ vervangen door: granen en graszaad in de periode waarin dit gewas afrijpt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na plaatsing in de Staatscourant.

Deze regeling zal in de Staatscourant worden geplaatst.

Dordrecht, 4 juni 2009

Het Bestuurvan het Faunafonds,

de voorzitter,

J.S. Huys.

De secretaris,

H. Revoort.

TOELICHTING

Bij bestuursbesluit van 2 april 2009 is besloten de Regeling vaststelling beleidsregels schadevergoeding Faunafonds zodanig aan te passen dat een aantal gewassen wordt aangemerkt als kwetsbaar gewas. Voor deze kwetsbare gewassen geldt dat naast verjaging met ondersteunend afschot zowel visuele als akoestische preventieve middelen in voldoende aantallen moeten worden geplaatst. Voor andere gewassen geldt niet langer de eis dat visuele en akoestische middelen worden ingezet.

Met deze beleidswijziging worden alle akkerbouwgewassen of vollegrondsgroenten in de periode waarin het gewas afrijpt, niet langer aangemerkt als kwetsbaar gewas. Het bestuur van het Faunafonds is evenwel van oordeel dat met deze wijziging een té ruimere invulling wordt gegeven. Het bestuursbesluit had de strekking uitsluitend afrijpende granen en afrijpend graszaad en oudere grasgewassen als niet-kwetsbaar te beschouwen. Het bestuur meent dat het inzetten van preventieve middelen voor deze gewassen niet efficiënt, dan wel niet redelijk is. Ter voorkoming en beperking van de schade aan andere akkerbouwgewassen of vollegrondsgroenten (suikerbieten, (winter)wortelen, of sperciebonen) is het juist wel wenselijk dat grondgebruikers preventieve akoestische èn visuele afweermaatregelen treffen in de periode dat deze gewassen afrijpen.

Het Bestuur van het Faunafonds

de voorzitter,

J.S. Huys.

De secretaris,

H. Revoort.


XNoot
1

Stcrt. 2002, nr. 69; laatstelijk gewijzigd bij bestuursbesluit van 2 april 2009 (Stcrt. 2009, nr. 78)

Naar boven