Regeling van de Minister van Justitie van 26 juni 2009, Directie Wetgeving, nr. 5606557/09/6, houdende aanpassing van een aantal ministeriële regelingen op het terrein van het Ministerie van Justitie aan de Vierde tranche Algemene wet bestuursrecht (Aanpassingsregeling vierde tranche Awb Justitie)

De Minister van Justitie,

Gelet op de artikelen 13 en 16, vijfde lid, van de Wet tarieven in strafzaken en 4, eerste lid, van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 30 van de Regeling opvang asielzoekers vervalt het tweede lid, onder vernummering van het derde lid tot tweede lid.

ARTIKEL II

De Ministeriële regeling tarieven in strafzaken 2003 wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 3 vervallen het eerste en tweede lid alsmede de aanduiding ‘3.’ voor het derde lid.

B

In artikel 4, tweede lid, vervalt ‘artikel 3, eerste lid, van deze regeling of van’.

ARTIKEL III

In artikel 2 van de Regeling modellen en formulieren ten behoeve van de handhaving Justitie vervalt het eerste lid alsmede de aanduiding ‘2.’ voor het tweede lid.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

ARTIKEL V

Deze regeling wordt aangehaald als: Aanpassingsregeling vierde tranche Awb Justitie.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling strekt tot aanpassing van ministeriële regelingen op het terrein van Justitie aan de Vierde tranche van de Algemene wet bestuursrecht. Deze aanpassing is nodig om de met de Awb beoogde eenheid van wetgeving ook daadwerkelijk te bereiken. Voor een algemene uiteenzetting van de achtergronden en de aanpak van de aanpassingsoperatie verwijs ik naar de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel Aanpassingswet vierde tranche Awb (Kamerstukken II 2006/07, 31 124, nr. 3).

De aanpassingen van de formele wetgeving aan de vierde tranche van de Awb zijn opgenomen in een rijksbrede verzamelwet, de Aanpassingswet vierde tranche Awb. De aanpassing van de algemene maatregelen van bestuur op het terrein van de verschillende ministeries aan de vierde tranche van de Awb geschiedt, anders dan bij de eerste, tweede en derde tranche van de Awb het geval was, in een verzamelbesluit met een rijksbreed karakter, het Aanpassingsbesluit vierde tranche Awb. De aanpassingen van ministeriële regelingen die in verband met de vierde tranche van de Awb noodzakelijk zijn, worden echter per departement doorgevoerd. Onderhavige regeling bevat de aanpassingen van ministeriële regelingen op het terrein van het Ministerie van Justitie.

Bij de inhoudelijke voorbereiding van de aanpassingen is gebruik gemaakt van de door de Ministeries van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties opgestelde Leidraad aanpassingswetgeving vierde tranche Awb. Het beleid ten aanzien van de inhoud van de aanpassingen is dus vanzelfsprekend bij de ministeriële regelingen niet anders geweest dan bij de aanpassing van de formele wetgeving en de algemene maatregelen van bestuur.

Artikelsgewijs

In het artikelsgewijze deel is met behulp van cijfers verwezen naar de – op bovengenoemde Leidraad gebaseerde – genummerde standaardaanpassingen, die zijn opgenomen in deel II van genoemde memorie van toelichting (Kamerstukken II 2006/07, 31 124, nr. 3, blz. 5–48).

Artikel I

22.

Artikel II

22 en 23.

Artikel III

79.

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.

Naar boven