Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 22 juni 2009, nr. IVV/FB/2009/12487, tot wijziging van de rente genoemd in het Bbz 2004

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 60, tweede lid, van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 15, onderdeel a, van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 wordt ‘7 procent’ vervangen door: 8 procent.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2009.

Den Haag, 22 juni 2009

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. Klijnsma.

TOELICHTING

De rente, die door banken bij het verlenen van zakelijke kredieten op middellange termijn wordt gevraagd, is het afgelopen jaar gestegen. Dit vormt aanleiding om de rente op Bbz kredieten hieraan aan te passen.

Algemeen uitgangspunt bij de vaststelling van de hoogte van de rente op Bbz kredieten is dat deze geen marktverstorend effect mag hebben, maar dat, vanwege het sociale karakter van de regeling, de hoogte van de Bbz-rente ook niet voorop mag lopen bij de rente die door banken in rekening wordt gebracht. Uitgaande van deze gedachte zou het rentepercentage voor Bbz kredieten thans hoger moeten worden vastgesteld dan de huidige 7%. De rente die op grond van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004 in rekening wordt gebracht bij te verstrekken bedrijfskapitaal in de vorm van een geldlening wordt om die reden per 1 juli 2009 verhoogd van 7 naar 8%. Het nieuwe percentage voor deze vorm van bijstand dient te worden gehanteerd bij beslissingen op bijstandsaanvragen die op of na de datum van de inwerkingtreding van deze regeling zijn genomen. Het geldt derhalve niet voor leningen die voor deze datum zijn verstrekt.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. Klijnsma.

Naar boven