Besluit van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 22 juni 2009, IVV/I/2009/13930, tot wijziging van het Besluit deeltijd WW tot behoud van vakkrachten in verband met afsluiting voor nieuwe gevallen (Besluit afsluiting deeltijd WW)

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 8, derde lid, van het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen 1945;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING BESLUIT DEELTIJD WW TOT BEHOUD VAN VAKKRACHTEN

Aan artikel 1 van het Besluit deeltijd WW tot behoud van vakkrachten wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. Het is een werkgever niet toegestaan om onder toepassing van het eerste lid de werktijd van een of meer van zijn werknemers te verkorten, indien niet aan het eerste lid, onderdelen a tot en met d, is voldaan voor 23 juni 2009.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin dit wordt geplaatst en werkt terug tot en met 23 juni 2009.

ARTIKEL III. CITEERTITEL

Dit besluit wordt aangehaald als:Besluit afsluiting deeltijd WW.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 22 juni 2009

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.

TOELICHTING

In het Besluit deeltijd WW tot behoud van vakkrachten is aangegeven, dat indien het aantal toekenningen van WW-uitkeringen in verband met gedeeltelijke werkloosheid als gevolg van toepassing van genoemd besluit de grens, corresponderend met een uiteindelijke uitkeringslast van 375 miljoen euro dreigt te overschrijden, het Besluit op dat moment zal worden ingetrokken. Mede door de recente toestroom van bedrijven, die omvangrijke aanvragen doen voor het overgrote deel van hun personeel, doet deze dreiging zich thans voor.

In verband daarmee wordt met dit besluit nieuwe instroom in deeltijd WW opgeschort. Voor reeds lopende gevallen, dat wil zeggen die gevallen waarin voor 23 juni 2009 (de datum tot en met wanneer het onderhavige besluit terug werkt) volledig is voldaan aan alle vereisten die artikel 1, eerste lid, onderdelen a tot en met d, van het Besluit stelt, geldt dat de deeltijd WW regeling doorloopt. Dat betekent dat het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) voor die datum de bewijsstukken moet hebben ontvangen dat is voldaan aan artikel 1, eerste lid, onderdelen a tot en met c, alsmede de overeenkomst waarmee de werkgever zich schriftelijk heeft verplicht aan het UWV een vergoeding te betalen als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel d, van het Besluit deeltijd WW tot behoud van vakkrachten.

Indien werkgevers niet voor 23 juni 2009 aan genoemde voorwaarden hebben voldaan, kunnen zij thans geen deeltijd WW toepassen. Het opschorten van de mogelijkheid tot het gebruik van deeltijd WW (en niet het intrekken van het Besluit) biedt de mogelijkheid om te bezien hoe om te gaan met een mogelijke voortzetting van deeltijd WW.

Op 22 juni 2009 is in verband met de dreiging van de overschrijding van het budgettaire plafond een persbericht verschenen teneinde werkgevers op de hoogte te stellen van het opschorten van instroom in de deeltijd WW. Om ongewenste aankondigingseffecten te voorkomen heeft het onderhavige besluit terugwerkende kracht tot en met 23 juni 2009.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J.P.H. Donner.

Naar boven