OntwerpTracébesluit/Milieueffectrapport verruiming vaargeul Eemshaven–Noordzee

stcrt-2009-9364-001.png

Van 25 juni tot en met 5 augustus 2009 ligt het OntwerpTracébesluit/Milieueffectrapport verruiming vaargeul Eemshaven–Noordzee ter inzage. Het OntwerpTracébesluit/Milieueffectrapport doorloopt een inspraakprocedure overeenkomstig de Tracéwet, de Wet Milieubeheer en de Algemene wet bestuursrecht.

Op grond daarvan kunt u in deze periode uw mening geven over de inhoud van het OntwerpTracébesluit/Milieueffectrapport.

Achtergrond

De verruiming is nodig om de Eemshaven bereikbaar te maken voor Panamax-bulkschepen met een diepgang van 14 meter en LNG-schepen. Hierdoor wordt het mogelijk om de Eemshaven te ontwikkelen tot een belangrijk duurzaam energiecentrum.

Verschillende bedrijven hebben de Eemshaven namelijk op het oog als vestigingslocatie voor energiegerelateerde activiteiten. In de periode eind 2010–2011 dient de verruiming plaats te vinden.

De belangrijkste maatregelen zijn:

  • De huidige bestaande vaargeul wordt verruimd en krijgt een getrapt profiel (bodem als omgekeerde trapgevel).

  • Het gebaggerde materiaal wordt naar enkele verspreidingslocaties in het gebied langs de vaargeul gebracht.

  • De bestaande noodankerplaats Doekegatreede wordt toegankelijker gemaakt voor grotere schepen. De noodankerplaats Borkumreede is reeds groot genoeg. In de Noordzee wordt een derde noodankerplaats gereserveerd.

De procedure

Voor vernieuwing of verruiming van een vaargeul wordt een verkorte wettelijke Tracéwetprocedure doorlopen. Deze procedure kent drie stappen. Op twee momenten is er inspraak mogelijk over verschillende onderwerpen en op het derde moment (het Tracébesluit) kan beroep worden ingesteld:

  • 1. de Startnotitie: beschrijving van het probleem;

  • 2. het OntwerpTracébesluit/Milieueffectrapport: de uitgewerkte voorkeursoplossing en het rapport over de milieueffecten van diverse oplossingsrichtingen;

  • 3. het Tracébesluit.

Op dit moment kunt u uw mening geven over het Ontwerp-Tracébesluit/Milieueffectrapport.

Te zijner tijd kunnen belanghebbenden die hun mening al bij het OntwerpTracébesluit naar voren hebben gebracht, beroep aantekenen bij de Raad van State tegen het Tracébesluit.

Hoe komt u aan meer informatie?

Inzien

U kunt van 25 juni tot en met 5 augustus 2009 het OTB/MER verruiming vaargeul Eemshaven–Noordzee inzien op de volgende locaties:

  • Rijkswaterstaat Noord-Nederland in Leeuwarden;

  • het provinciehuis van Groningen;

  • het ministerie van VROM in Groningen;

  • de gemeentehuizen van Eemsmond, Borkum (D), Emden (D), Bunde (D), Jemgum (D), Krümmhorn (D), Leer (D), Westoverledingen (D), Papenburg (D);

  • het informatiecentrum van het ministerie van Verkeer en Waterstaat (VenW) in Den Haag;

  • de bibliotheek van het ministerie van VROM in Den Haag.

Downloaden

Een exemplaar van het OTB/MER kunt u ook downloaden via www.inspraakpunt.nl en www.rijkswaterstaat.nl/vaargeuleemshavennoordzee.

Toegelicht krijgen

Er worden twee informatiebijeenkomsten gehouden waarop medewerkers van Rijkswaterstaat aanwezig zijn om uitleg te geven en uw vragen te beantwoorden. Ook zijn er notulisten van het Inspraakpunt/Expertisecentrum Publieksparticipatie aanwezig om uw inspraakreactie te noteren. Er is ook een Duitssprekende notulist aanwezig. De bijeenkomsten worden gehouden op:

  • 30 juni a.s. van 19.30 uur tot 21.30 uur in hotel Ekamper, Radsweg 12, Oosteinde (Roodeschool);

  • 9 juli a.s. van 19.30 uur tot 21.30 uur in hotel Faldernpoort, Courbierestr. 6, 26725 Emden (Dld).

U kunt ook tussen 6.00 uur en 22.30 uur bellen met de informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon 0800 8002 (gratis).

Voor vragen over de procedure kunt u tijdens kantooruren terecht bij het Inspraakpunt/Expertisecentrum Publieksparticipatie, telefoon 070-351 96 03.

Reageren

Het OntwerpTracébesluit/MER ligt zes weken ter inzage. Inspraak op het OntwerpTracébesluit/MER biedt u de gelegenheid uw mening te geven over de door de minister gekozen maatregel. Het gaat bijvoorbeeld om de vraag wat volgens u aan de voorgestelde maatregelen kan worden verbeterd. Op welke inhoudelijke punten stelt u wijzigingen voor en waarom? Heeft de minister nog zaken over het hoofd gezien?

U kunt reageren van 25 juni tot en met 5 augustus 2009. Dit kan mondeling, schriftelijk en online via een reactieformulier op www.inspraakpunt.nl.

Hoe kunt u reageren?

Schriftelijk

Stuur uw schriftelijke reactie van 25 juni tot en met 5 augustus 2009 naar:

Inspraakpunt/Expertisecentrum Publieksparticipatie

OTB/MER verruiming vaargeul Eemshaven–Noordzee

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Via internet

Op www.inspraakpunt.nl kunt u online uw mening geven door het invullen van een reactieformulier.

Mondeling: notulist

Tijdens de informatiebijeenkomst kunt u inspreken bij een (Duitssprekende) notulist. De notulist maakt dan een verslag van uw inspraakreactie.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Het Inspraakpunt/Expertisecentrum Publieksparticipatie verzamelt en bundelt alle reacties. U kunt de gebundelde reacties ongeveer 6 weken na het sluiten van de inspraaktermijn opvragen.

Mede op basis van de inspraakreacties op het OntwerpTracébesluit/Milieueffectrapport stelt de minister van Verkeer en Waterstaat in overeenstemming met de minister van VROM het Tracébesluit voor de verruiming van de vaargeul Eemshaven–Noordzee vast.

Insprekers worden hiervan op de hoogte gesteld en ontvangen antwoord op hun inspraakreactie.

Naar boven