stcrt-2009-9033-001.png Openbare bekendmaking Rivierverruiming Overdiepse Polder

Toelichting

De provincie Noord-Brabant heeft met de bewoners, de gemeenten Waalwijk en Geertruidenberg, het waterschap Brabantse Delta en andere belanghebbenden een plan voorbereid voor rivierverruiming in de Overdiepse polder. Het plan vloeit voort uit de planologische kernbeslissing Ruimte voor de rivier en houdt in:

  • de aanleg van een nieuwe dijk (primaire waterkering);

  • de aanleg van 9 terpen voor grondgebonden agrarische bedrijven;

  • het afgraven van een gronddepot en aanleg van een waterplas;

  • het slopen van alle bestaande agrarische bebouwing;

  • het gedeeltelijk afgraven van de bestaande dijk;

  • de inrichting van ecologische zones;

  • de aanleg van fiets- en wandelpaden;

  • de aanleg van aanpassingswerken voor de ontsluiting en de afwatering van het gebied.

Door de uitvoering van het plan zal er in de toekomst gemiddeld één keer per 25 jaar rivierwater door de polder stromen. Dit leidt tot een verlaging van de maatgevende waterstand op de rivier. Het plan komt zowel de veiligheid in deze regio ten goede als het landbouwkundige gebruik en de ruimtelijke kwaliteit van het gebied.

Besluiten

Voor de uitvoering van dit plan is besluitvorming vereist op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en de Wet inrichting landelijk gebied (Wilg). De besluiten – een provinciaal inpassingsplan op grond van de Wro en een inrichtingsplan op grond van de Wilg – voorzien in wijziging van de bestemmingen in het gebied en herverkaveling van de percelen. Daarnaast is een milieueffectrapport (MER) opgesteld en zijn vier vergunningen/beschikkingen aangevraagd. Om de besluitvorming te stroomlijnen is de coördinatieregeling van artikel 3.33 lid 1 Wro toegepast. Dat betekent dat inspraak en bekendmaking voor genoemde besluiten gezamenlijk geschiedt.

Zienswijzen en wijzigingen

Van 19 december 2008 tot en met 29 januari 2009 hebben de ontwerpplannen en besluiten met bijbehorende stukken ter inzage gelegen. Wij hebben 23 schriftelijke en 6 mondelinge zienswijzen op de ontwerpplannen en besluiten ontvangen. In de Nota van zienswijzen Overdiepse polder d.d. 14 april 2009 zijn deze samengevat en voorzien van een reactie. Daarbij is aangegeven of een zienswijze aanleiding is tot aanpassing van de plannen of het betrokken besluit. De zienswijzen hebben vooral betrekking op de projectnota/MER, het ontwerpinpassingsplan en het ontwerpinrichtingsplan. De reactie op de zienswijzen is in overleg met de betrokken bestuurlijke partners in dit project tot stand gekomen. Naar aanleiding van de zienswijzen zijn de plannen op onderdelen aangepast. Daarnaast zijn ambtshalve wijzigingen aangebracht. De wijzigingen in de plannen en besluiten zijn in de stukken die nu ter visie gaan overzichtelijk terug te vinden.

Vaststelling en terinzagelegging

Op 5 juni 2009 hebben Provinciale Staten het Inpassingsplan Overdiepse Polder (Wro) gewijzigd vastgesteld. Op 9 juni 2009 hebben Gedeputeerde Staten het Inrichtingsplan Overdiepse Polder (Wilg) gewijzigd vastgesteld. Inmiddels hebben ook de bevoegde gezagen de volgende vier overige besluiten genomen:

  • Vergunning o.g.v. de Wet beheer rijkswaterstaatswerken;

  • Ontheffing van de Keur van het waterschap Brabantse Delta;

  • Ontgrondingenvergunning o.g.v. de Ontgrondingenwet en de Verordening Ontgrondingen provincie Noord-Brabant 2008;

  • Beschikking ernst en spoedeisendheid o.g.v. de Wet bodembescherming.

Het Inpassingsplan Overdiepse Polder, het Inrichtingsplan Overdiepse Polder en de vier overige besluiten met bijbehorende stukken liggen vanaf 19 juni 2009 gedurende zes weken ter inzage op de volgende locaties:

  • gemeentehuis Geertruidenberg, Vrijheidstraat 2, Raamsdonksveer;

  • gemeentehuis Waalwijk, Raadhuisplein 2, Waalwijk;

  • gemeentehuis Sprang-Capelle, Raadhuisstraat 64, Sprang-Capelle;

  • Waterschap Brabantse Delta, Kantoor Hof van Breda, Bergschot 69-1, Breda;

  • Waterschap Brabantse Delta, regiokantoor Oost, Hoofdstraat 49, ‘s-Gravenmoer;

  • Provincie Noord-Brabant, Brabantlaan 1, ’s-Hertogenbosch.

  • Op de website van de Provincie Noord-Brabant: www.brabant.nl/overdiepsepolder.

Beroep

In de periode van 19 juni 2009 t/m 30 juli 2009 kan tegen bovengenoemde besluiten beroep worden ingesteld door:

  • een belanghebbende die tijdig een zienswijze tegen de ontwerpplannen en -besluiten naar voren heeft gebracht;

  • een belanghebbende die kan aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest;

  • een belanghebbende die bezwaar heeft tegen de wijzigingen die bij de vaststelling van de plannen en besluiten zijn aangebracht.

Het beroep moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Tegen de projectnota/MER staat geen zelfstandige beroepsmogelijkheid open. Beroepsgronden ten aanzien van de projectnota/MER kunnen worden ingebracht in het kader van beroep tegen het inpassingsplan (Wro). Het beroepschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van beroep.

De besluiten treden in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Als binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, dan treden de besluiten niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Een verzoek om voorlopige voorziening moet apart worden ingediend, naast het instellen van beroep. Zowel voor het instellen van beroep als het verzoeken om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Inlichtingen

Meer informatie kunt u opvragen bij de provincie Noord-Brabant (de heer ing. J.W. Sonnevijlle tel. 073-6808091 en/of mevrouw mr. M.W.T. van den Bosch-van Opzeeland, tel. 073-6808160).

’s-Hertogenbosch, juni 2009

Naar boven