stcrt-2009-8969-001.png Startnotitie milieu-effectrapportage (m.e.r.) afvalverwerkingsinstallatie te Famsum (industriegebied Oosterhornhaven)

Ensartech B.V. te Sint Oedenrode is sinds maart 2009 vergunninghouder van een Wet milieubeheer (Wm) en een Wet verontreiniging oppervlaktewateren(Wvo)-vergunning voor een aan de Valgenweg 5 te Farmsum op te richten afvalverwerkingsinstallatie voor niet-gevaarlijk afval, die als belangrijkste onderdeel een smelter bezit. De verwerking vindt daarin plaats bij zeer hoge temperaturen; daarbij smelten de minerale delen tot een homogene slak en worden de organische delen vergast tot en energierijk stookgas. Nagenoeg alle vormen van afval worden zo omgezet in bruikbare bouwstoffen en energie.

De bouw van de installatie zal in de loop van 2009 beginnen en in de eerste helft van 2010 zal de installatie in bedrijf worden genomen.

Ensartech is voornemens de capaciteit uit te breiden van de vergunde verwerkingscapaciteit van 18.000 ton per jaar naar 35.000 ton per jaar. Daarnaast zullen bepaalde gevaarlijke afvalstoffen in het smeltproces verwerkt gaan worden.

Dergelijke aanpassingen naar zowel capaciteit, als naar de in te nemen stoffen, is m.e.r.-plichtig. Alvorens de benodigde vergunningen kunnen worden verleend moeten de effecten op het milieu van de voorgenomen activiteit worden onderzocht en worden gerapporteerd in een milieueffectrapport (MER). De besluiten waarvoor het MER met name zal worden opgesteld zijn: een vergunning ingevolge de Wm, en (mogelijk) een vergunning ingevolge de Wvo.

Het bevoegd gezag in het kader van de Wm-vergunning is Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen en in het kader van de Wvo-vergunning zijn het Waterschap Noorderzijlvest en Rijkswaterstaat Noord Nederland de bevoegde gezagen. Gedeputeerde Staten van de Provincie Groningen treden op als het coördinerend bevoegd gezag.

Procedure

Met deze bekendmaking van de startnotitie is de m.e.r.-procedure gestart. In de startnotitie is een globale aanduiding van de aard en de gevolgen voor het milieu gegeven. Voordat het MER kan worden opgesteld dienen Gedeputeerde Staten van Groningen, het Waterschap Noorderzijlvest en Rijkswaterstaat Noord Nederland richtlijnen vast te stellen waaraan de inhoud van de MER moet voldoen. Ten behoeve van het opstellen van deze richtlijnen is inspraak mogelijk.

Terinzagelegging

De startnotitie ligt van 24 juni 2009 tot en met 5 augustus 2009 tijdens kantooruren ter inzage:

  • a. in het gemeentehuis van de Gemeente Delfzijl, J. van den Kornputplein 10, tel. 0596-639911;

  • b. in het provinciehuis te Groningen, Sint Jansstraat 4, kamer E 115/Mediatheek. Buiten kantooruren na telefonische afspraak: tel. 050-3164712.

Inspraak

Opmerkingen met betrekking tot de te geven richtlijnen kunnen tot en met 5 augustus 2009 door een ieder schriftelijk worden ingediend bij de Gedeputeerde Staten van de Provincie Groningen, Postbus 610, 9700 AP te Groningen. Op verzoek kan dit ook mondeling. Daarvoor dient u een afspraak te maken via onderstaande telefoonnummer.

Inlichtingen

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de heer W.J.W. Snippe, tel. 050-3164925.

Naar boven