Tracébesluit Sporen in Utrecht deeltracé Utrecht Centraal−Houten

De minister van Verkeer en Waterstaat heeft, in overeenstemming met de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), het Tracébesluit Sporen in Utrecht deeltracé Utrecht Centraal–Houten genomen.

Het Tracébesluit Sporen in Utrecht deeltracé Utrecht Centraal–Houten ligt van 17 juni t/m 29 juli 2009 ter inzage. Op grond van de Tracéwet en de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden die hun zienswijze al bij het Ontwerptracébesluit Sporen in Utrecht naar voren hebben gebracht van 18 juni tot en met 29 juli 2009 beroep instellen tegen het tracébesluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Achtergrond

Het Ontwerptracébesluit Sporen in Utrecht voorzag in twee deeltracés: Amsterdam-Rijnkanaal – Utrecht Centraal en Utrecht Centraal–Houten. Het Ontwerptracébesluit is voor het deeltracé Amsterdam-Rijnkanaal–Utrecht Centraal onvolledig gebleken. Daarom wordt voor dit deeltracé te zijner tijd een herzien ontwerptracébesluit vastgesteld en in procedure gebracht.

Utrecht Centraal–Lunetten

Op dit traject worden de sporen in de richting Arnhem en de richting ‘s-Hertogenbosch uitgebreid met twee sporen waardoor tussen Vaartsche Rijn en Lunetten vier extra sporen ontstaan. Ook komen er ter hoogte van Lunetten vrije kruisingen zodat treinverkeer uit de richtingen Arnhem en ‘s-Hertogenbosch zonder wissels te passeren door kunnen rijden. De aanpassing van station Utrecht Lunetten en de bouw van het nieuwe station Utrecht Vaartsche Rijn maken ook deel uit van het tracébesluit.

Lunetten−Houten

Direct na de aansluiting richting Arnhem en richting ‘s-Hertogenbosch lopen de aanpassingen van het bovengenoemde project Utrecht Centraal–Lunetten in directe samenhang met de spoorverdubbeling tussen de twee aansluitingen over korte afstand verder. Richting Arnhem eindigt de aanpassing nabij de A27 en in de richting ‘s-Hertogenbosch eindigt de aanpassing na de A12, net voorbij de kruising met de Fortweg. Dit deeltracé ligt in de gemeenten Utrecht, Houten en Bunnik. Het tracé Lunetten–Houten sluit aan op de spoorverdubbeling in Houten die al in uitvoering is.

Het tracébesluit

Het Tracébesluit Sporen in Utrecht, deeltracé Utrecht Centraal–Houten is genomen op basis van het Ontwerptracébesluit Sporen in Utrecht (OTB), de wettelijke adviezen en inspraakreacties hierop. Het tracébesluit bestaat uit de besluittekst (deel I), inclusief één bijlage met de hogere waarden, en de kaarten (deel III) en gaat vergezeld van een toelichting (deel II) met één bijlage.

Het tracébesluit bevat onder andere de volgende maatregelen:

  • de aanleg van twee tot vier nieuwe sporen in combinatie met het verbeteren van de bestaande sporen tussen km 35.200 bij het station Utrecht Centraal en Lunetten, zijnde de splitsing Arnhem–’s-Hertogenbosch, tot plaatselijk maximaal 8 sporen;

  • de aanleg van nieuwe sporen in combinatie met het verbeteren van de bestaande sporen tussen Lunetten, zijnde de splitsing Arnhem–’s-Hertogenbosch, en km. 5.500 in de richting ’s-Hertogenbosch en km 39.250 in de richting Arnhem, in beide richtingen tot maximaal vier sporen;

  • de aanpassing van het station Utrecht Lunetten en de realisatie van het nieuwe station Utrecht Vaartsche Rijn.

In het tracébesluit zijn door de ministers voor een aantal geluidsgevoelige bestemmingen hogere waarden vastgesteld. Belanghebbenden worden hierover schriftelijk op de hoogte gesteld.

Alle inspraakreacties op het OTB zijn beantwoord in de Nota van Antwoord die ook ter inzage wordt gelegd. Insprekers krijgen deze Nota toegezonden.

Wijzigingen tracébesluit

Op basis van de inspraakreacties is het tracébesluit aangepast. Zo is de watercompensatie in Lunetten gewijzigd waardoor het moestuincomplex nog maar in beperkte mate wordt geraakt. De spoorsloot tussen spoor en Engelsmanplaat wordt vervangen door een greppel. Aanvullend trillingsonderzoek resulteert in een trillingsbeperkende maatregel. Op basis van nieuwe inzichten zijn locaties voor ETS gewijzigd. De verbinding tussen Oosterspoorbaan en de spoorbaan richting ’s-Hertogenbosch is vervallen en niet meer in het tracébesluit opgenomen.

Waar kunt u het tracébesluit inzien?

Het Tracébesluit Sporen in Utrecht, deeltracé Utrecht Centraal–Houten ligt van 17 juni tot en met 29 juli 2009 tijdens de reguliere openingstijden ter inzage op de volgende locaties:

  • Gemeentehuizen Utrecht, Houten en Bunnik;

  • De wijkbureaus Oost, Zuid en Binnenstad van de gemeente Utrecht

  • Provinciehuis Utrecht te Utrecht;

  • Kantoor van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden te Houten;

  • Bibliotheek van het ministerie van VROM en het informatiecentrum van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, beide in Den Haag.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die hun zienswijze al bij het Ontwerptracébesluit Sporen in Utrecht naar voren hebben gebracht of die inspreken op een onderwerp dat bij het OTB nog niet bekend was, kunnen van 18 juni tot en met 29 juli 2009 beroep instellen bij:

Raad van State

Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • uw naam en adres

  • de dagtekening

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht

  • een opgave van redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. Voor particulieren is dit vastgesteld op € 150,– en voor niet-natuurlijke personen op € 297,–. Over de wijze waarop en binnen welke termijn u dit dient te betalen, krijgt u, na indiening van het beroep, bericht van de griffie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Nadere informatie

U kunt het Tracébesluit Sporen in Utrecht, deeltracé Utrecht Centraal–Houten en de bijbehorende rapporten vanaf 17 juni 2009 downloaden van het internet via www.inspraakpunt.nl of www.prorail.nl/randstadspoor.

Voor nadere informatie over de inhoud van het tracébesluit, kunt u contact opnemen met de afdeling Publiekscontacten van ProRail, telefoonnummer 0900-776 72 45.

Voor inlichtingen over de beroepsprocedure kunt u contact opnemen met het Inspraakpunt-Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070-351 96 02.

Naar boven