Wijziging Regeling communicatie en loodsaanvragen zeevaart in verband met richtlijn nr. 2007/71/EG

5 juni 2009

Nr. CEND/HDJZ-2009/613 sector SCH

Hoofddirectie Juridische Zaken

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

Gelet op richtlijn nr. 2007/71/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 13 december 2007 houdende wijziging van bijlage II van Richtlijn 2000/59/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende havenontvangstvoorzieningen voor scheepsafval en ladingresiduen (PbEU L 329) en op artikel 12a, eerste lid, van de Wet voorkoming verontreiniging door schepen;

Besluit:

ARTIKEL I

Regel 9 van het onder bijlage 4 opgenomen formulier bij de Regeling communicatie en loodsaanvragen zeevaart wordt als volgt gewijzigd:

1. In het opschrift wordt na ‘en percentage’ toegevoegd: van de maximale opslagcapaciteit.

2. De onderdelen ‘3. Ladinggebonden afval (specificeren)1’ en ‘4. Ladingrestanten (specificeren)2’ met de bijbehorende voetnoten worden vervangen door de volgende onderdelen met bijbehorende voetnoten:

  • 3. Sanitair afval1.

  • 4. Ladinggebonden afval (specificeren)2.

  • 5. Ladingresiduen (specificeren)2.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 15 juni 2009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

J.C. Huizinga-Heringa.

TOELICHTING

Deze wijziging van de Regeling communicatie en loodsaanvragen zeevaart is de implementatie van Richtlijn 2007/71/EG van de Commissie van 13 december 2007 houdende wijziging van bijlage II van Richtlijn 2000/59/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende havenontvangstvoorzieningen voor scheepsafval en ladingresiduen (PbEU L 329).

Genoemde richtlijn bevat de wijziging van bijlage II van Richtlijn 2000/59/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende havenontvangstvoorzieningen voor scheepsafval en ladingresiduen (PbEG L 332).

In deze wijziging wordt het aantal stoffen dat een kapitein van een zeeschip ingevolge artikel 12a van de Wet voorkoming verontreiniging van schepen moet melden aan de haven waarnaar hij op weg is, uitgebreid. Met deze wijziging is een betere aansluiting bij het Marpol-verdrag beoogd.

Door de gekozen inwerkingtredingsdatum wordt voldaan aan de uiterste implementatiedatum die richtlijn 2007/71/EG noemt.

Implementatietabel:

Artikel van de richtlijn 2007/71/EG

Te implementeren in

1

bijlage 4 bij de Regeling communicatie en loodsaanvragen zeevaart

2, eerste lid

inwerkingtredingsbepaling in wijzigingsregeling

2, tweede lid

behoeft geen implementatie

3

behoeft geen implementatie

4

behoeft geen implementatie

Bijlage

bijlage 4 bij de Regeling communicatie en loodsaanvragen zeevaart

De wijziging zal naar verwachting leiden tot enige toename van administratieve lasten voor het bedrijfsleven, aangezien een extra afvalsoort (sanitair afval) moet worden aangemeld.

In memorie van toelichting op het wetsvoorstel Wijziging van de Wet voorkoming verontreiniging door schepen in verband met richtlijn nr. 2000/59/EG (kamerstukken II 2003–2004, 29400, nr. 3, blz. 14 e.v.) is uiteengezet dat de aanmeldplicht inzake scheepsafval 2,4 mln. euro bedraagt voor buitenlandse en Nederlandse schepen gezamenlijk. Omdat de extra melding ‘meeloopt’ in de toch al verplichte melding, zullen de meerkosten naar verwachting beperkt zijn. De regeling is daarom niet voorgelegd aan het Adviescollege toetsing administratieve lasten (ACTAL).

De Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat,

J.C. Huizinga-Heringa.


XNoot
1

Afvalwater kan overeenkomstig voorschrift 11 van bijlage IV van Marpol 73/78 in zee worden geloosd. De desbetreffende vakken behoeven niet te worden ingevuld als het de bedoeling is een toegestane lozing in zee te verrichten.

XNoot
2

Mogen schattingen zijn.

Naar boven