stcrt-2009-8423-001.png Bekendmaking milieueffectrapport (MER), ontwerpbestemmingsplan en aanvraag ontgrondingsvergunning inrichting waterbergingsgebieden en natuurontwikkeling Benedenloop Westerwoldse Aa, Kuurbos (Bos op Houwingaham), Bovenlanden en Hamdijk

Het Waterschap Hunze en Aa’s en de Provincie Groningen zijn van plan om in de buurt van Nieuweschans de volgende waterbergingsgebieden in te richten:

  • Benedenloop Westerwoldse Aa als bergingsgebied;

  • Bovenlanden als bergingsgebied;

  • Hamdijk als noodbergingsgebied;

  • Kuurbos/Bos op Houwingaham als noodbergingsgebied.

Deze gebieden (met uitzondering van het Kuurbos/Bos op Houwingaham) worden in het kader van natuurontwikkeling ook ingericht als onderdeel van de robuuste verbindingszone.

Om een gebied geschikt te maken als waterbergingsgebied en als natuurgebied is het nodig om een aantal inrichtingsmaatregelen te nemen. Hiervoor is een inrichtingsplan opgesteld. Om het inrichtingsplan te realiseren dienen de bestemmingsplannen van de gemeenten Reiderland en Bellingwedde te worden herzien en dient een vergunning op basis van de Ontgrondingenwet te worden aangevraagd.

M.e.r.-plicht

De voorgenomen activiteit is m.e.r.-plichtig. Ten behoeve van de wijziging van de bestemmingsplannen en de vergunning ingevolge de Ontgrondingenwet zijn de milieueffecten van de voorgenomen activiteit onderzocht en beschreven in een milieueffectrapport (MER).

Initiatiefnemers in deze m.e.r.-procedure zijn het Waterschap Hunze en Aa’s en de Provincie Groningen. Bevoegd gezag zijn de Gemeente Reiderland, de Gemeente Bellingwedde en de Provincie Groningen.

De Provincie Groningen treedt op als coördinerend bevoegd gezag.

Ontwerpbestemmingsplan

Ter voldoening aan het gestelde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) juncto afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), maken de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Bellingwedde en Reiderland bekend dat zij op 19 mei 2009 – voor zover het hun grondgebied betreft – hebben besloten tot terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan ‘Benedenloop Westerwoldse Aa, Hamdijk, Bovenlanden en Kuurbos’.

Terinzagelegging

Het MER ligt samen met het ontwerpbestemmingsplan, de vergunningaanvraag ingevolge de Ontgrondingenwet, en overige bijlagen/achtergronddocumenten van 11 juni tot en met 22 juli 2009 tijdens kantooruren ter inzage:

  • a. in het gemeentehuis van de Gemeente Reiderland;

  • b. in het gemeentehuis van de Gemeente Bellingwedde en

  • c. in de mediatheek van het provinciehuis te Groningen, Sint Jansstraat 4. Buiten kantooruren na telefonische afspraak: tel 050-3164712 (Mevr. W.H. Degenhart Drenth);

  • d. bij de receptie van het waterschapshuis van waterschap Hunze en Aa’s in Veendam.

Het ontwerpbestemmingsplan kunt u ook op internet inzien via www.bellingwedde.nl en www.reiderland.nl en het MER via www.provinciegroningen.nl

Zienswijzen

Zienswijzen met betrekking tot het MER, het ontwerpbestemmingsplan en/of de aanvraag ingevolge de Ontgrondingenwet kunnen tot en met 22 juli 2009 door een ieder schriftelijk worden ingediend bij het coördinerend bevoegd gezag,Gedeputeerde Staten van de Provincie Groningen, t.a.v. Mevr. W.H. Degenhart Drenth, Afdeling Milieutoezicht, Postbus 610, 9700 AP te Groningen. Op verzoek kan dit ook mondeling. Daarvoor dient u een afspraak te maken via een van de onder ‘inlichtingen’ genoemde telefoonnummers. Voor het inbrengen van mondelinge zienswijzen ten aanzien van het ontwerp-bestemmingsplan kunt u contact opnemen met mevr. T. Blokzijl van de gemeente Bellingwedde (0597-537100) of mevr. L. Hut van de gemeente Reiderland (0597-596600).

Overeenkomstig art. 7.20, lid 4 van de Wet Milieubeheer kunnen zienswijzen met betrekking tot het MER slechts betrekking hebben op het, mede gelet op de overeenkomstig art. 7.15 gegeven richtlijnen inzake de inhoud van het MER, niet voldoen van het rapport aan de bij of krachtens de art. 7.10 en 7.11 gestelde regels dan wel op onjuistheden die het rapport bevat.

Inlichtingen

Voor nadere informatie of voor het maken van een afspraak voor het inbrengen van een mondelinge zienswijze kunt u zich wenden tot:

  • Mevr. L. Hut (bestemmingsplan gemeente Reiderland), tel: 0597-596600

  • Mevr. T. Blokzijl (bestemmingsplan gemeente Bellingwedde), tel: 0597-537179

  • Mevr. W.H. Degenhart Drenth, (m.e.r.- coördinator provincie Groningen), tel. 050-3164712

  • Dhr. E. Roels (projectcoördinator provincie Groningen), tel. 050-3164537 of

  • Dhr. M. Boven (ontgrondingenvergunning provincie Groningen), tel: 050-3164630.

Naar boven