stcrt-2009-8398-001.png Inspraak ontwerpaanwijzingen en MER Luchtvaartterrein Lelystad

Gedeputeerde Staten van Flevoland en de burgemeesters van de gemeenten Dronten, Lelystad en Zeewolde maken het volgende bekend.

Vanaf donderdag 11 juni tot en met woensdag 22 juli liggen de ontwerpaanwijzing Luchtvaartterrein Lelystad krachtens de Luchtvaartwet, de ontwerpaanwijzing ‘Geluidszones rond het luchtvaartterrein Lelystad’ ingevolge de Wet ruimtelijke ordening en het Milieueffectrapport Ontwikkeling Lelystad Airport ter inzage. De ontwerpaanwijzing Luchtvaartterrein Lelystad en het Milieueffectrapport Ontwikkeling Lelystad Airport doorlopen een inspraakprocedure overeenkomstig de Luchtvaartwet, de Algemene wet bestuursrecht en de Wet Milieubeheer. De ontwerpaanwijzing ‘Geluidszones rond het luchtvaartterrein Lelystad’ doorloopt, in samenhang met de Luchtvaartwet-aanwijzing, een inspraakprocedure conform de Algemene wet bestuursrecht.

Op grond daarvan kan een ieder in deze periode zijn/haar mening over de inhoud van voornoemde stukken kenbaar maken.

Achtergrond

De exploitant van het Luchtvaartterrein Lelystad heeft de minister van Verkeer en Waterstaat en de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer op 8 mei 2008 verzocht een aanwijzingsprocedure te starten. Doel van de exploitant is daarmee de door de exploitant gewenste ontwikkeling van Lelystad Airport tot 2015 mogelijk te maken.

De formeel geldende aanwijzing voor het luchtvaartterrein dateert van 23 april 1991. Deze aanwijzing bevat alleen een geluidzone voor de kleine luchtvaart.

In 2001 is de aanwijzing uitgebreid met een geluidzone voor een beperkt aantal vliegbewegingen met grotere vliegtuigen.

In 2004 is de Planologische kernbeslissing (PKB) luchtvaartterreinen Maastricht en Lelystad in werking getreden. De PKB maakt de verlenging van de verharde start- en landingsbaan mogelijk tot maximaal 2.100 meter en openingstijden tussen 6.00 uur en 23.00 uur. Hierdoor krijgt Lelystad Airport de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot een luchthaven met een zakelijk karakter maar blijft de luchthaven ongeschikt voor vracht- of chartervluchten op reguliere basis.

In 2005 heeft de exploitant van het Luchtvaartterrein Lelystad de minister van Verkeer en Waterstaat verzocht de aanwijzing van 2001 opnieuw te wijzigen met als doel de mogelijkheden die de PKB 2004 biedt te benutten. Deze aanwijzing-procedure is nooit afgerond omdat de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State de aanwijzing uit 2001 heeft herroepen. De Afdeling stelde ondermeer dat de besluitvorming meer integraal plaats had moeten vinden in plaats van gefaseerd. Daarbij is als voorlopige voorziening bepaald dat de luchthaven in werking mag zijn als ware de aanwijzing uit 2001 van kracht, dit tot een nieuwe aanwijzing van kracht zal zijn. Als gevolg van die uitspraak van de Raad van State wordt nu een nieuw besluit voorbereid waarbij de samenhang van de ontwikkeling binnen de eerder genoemde PKB wordt beschouwd.

De ontwerpaanwijzing die nu ter inzage ligt vervangt de aanwijzing van 1991.

Procedure

Voor de uitbreiding van een luchtvaartterrein moet een aanwijzing/m.e.r.-procedure worden doorlopen.

Deze procedure kent drie stappen.

In de eerste twee stappen is er inspraak mogelijk over verschillende onderwerpen, na de derde stap (het aanwijzingsbesluit) kan beroep worden ingesteld.

De stappen zijn:

  • 1. startnotitie m.e.r.:

    heeft ter visie gelegen van 5 juni–16 juli 2008

  • 2. ontwerpaanwijzing krachtens de Luchtvaartwet, ontwerpaanwijzing ‘Geluidszones rond het luchtvaartterrein Lelystad’ krachtens de Wet ruimtelijke ordening, en MER:

    inspraak mogelijk van 11 juni–22 juli 2009

  • 3. aanwijzingsbesluit krachtens de Luchtvaartwet en de aanwijzing ingevolge de Wet ruimtelijke ordening:

    te zijner tijd beroep mogelijk

Op dit moment kunt u uw mening geven over de ontwerpaanwijzing krachtens de Luchtvaartwet, de ontwerpaanwijzing ingevolge de Wet ruimtelijke ordening en het MER. Op het MER kunt u reageren indien u meent dat:

  • het MER niet voldoet aan de wettelijke voorschriften

  • het MER niet voldoet aan de Richtlijnen in samenhang met de Startnotitie (voor documenten zie website provincie.flevoland.nl)

  • het MER onjuistheden bevat.

Tegen beide aanwijzingen kan te zijner tijd beroep worden aangetekend bij de Raad van State door diegenen die hun mening al bij de ontwerpaanwijzing naar voren hebben gebracht of door een ieder, als de bezwaren zijn gericht op onderdelen in de aanwijzing die gewijzigd zijn ten opzichte van de ontwerpaanwijzing.

De ontwerpaanwijzing op grond van de Luchtvaartwet

De ontwerpaanwijzing Luchtvaartterrein Lelystad bevat het voorgenomen besluit van de minister van Verkeer en Waterstaat, in overeenstemming met de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, over het luchtvaartterrein Lelystad.

De belangrijkste onderwerpen in de ontwerpaanwijzing zijn:

  • de verlengde baan met een lengte van 2100 meter, het opheffen van de parallelle grasbaan en de aanleg van een extra taxibaan;

  • de aan- en uitvliegroutes binnen de berekende contouren;

  • de geluidzones voor zware en lichte vliegtuigen;

  • regels ten aanzien van het gebruik van de luchthaven zoals o.a. openingstijden en regels voor het gebruik van de start/landingsbaan;

  • voorschriften ten aanzien van handhaving van de geluidzones.

De ontwerpaanwijzing Wet ruimtelijke ordening

Omwille van de hinderbeperking van de omgeving rondom de luchthaven en een goede ruimtelijke inpassing van het gebruik van het luchtvaartterrein, dienen de in de Luchtvaartwet-aanwijzing opgenomen geluidzones en daaraan gekoppelde regels, te worden verwerkt in de relevante bestemmingsplannen rondom de luchthaven.

Ingevolge de Luchtvaartwet (artikel 26) geeft de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer daarom een aanwijzing aan de gemeenten die het betreft, zijnde: Lelystad, Dronten en Zeewolde. Daarin draagt de minister deze gemeenten op om de geluidscontouren binnen één jaar in de bestemmingsplannen vast te leggen.

De inhoud van deze aanwijzing vloeit voort uit de inhoud die is opgenomen in de Luchtvaartwetaanwijzing. De bedoelde aanwijzing van de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer is bij de ontwerpaanwijzing krachtens de Luchtvaartwet gevoegd.

De ontwerpaanwijzing ‘Geluidszones rond het luchtvaartterrein Lelystad’ is opgesteld onder het regime van de nieuwe Wet en het nieuwe Besluit ruimtelijke ordening, welke op 1 juli 2008 in werking zijn getreden.

Hierin wordt uitgegaan van digitale (elektronische) vaststelling van alle ruimtelijke besluiten. Deze verplichting zal (na eerder uitstel) op 1 januari 2010 in werking treden. Vooruitlopend daarop wordt deze aanwijzing al in digitale vorm vastgesteld.

Hierdoor is dit besluit zowel in ‘papieren’ vorm in te zien als ook in digitale vorm.

Digitaal inzien kan via de internetsite van de provincie Flevoland: provincie.flevoland.nl en via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Het MER Ontwikkeling luchthaven Lelystad Airport

Overeenkomstig de door de ministers van Verkeer en Waterstaat en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer opgestelde richtlijnen, is door de exploitant van het luchtvaartterrein Lelystad een Milieueffectrapport (MER) gemaakt.

In het MER worden de milieueffecten beschreven van de voorgenomen vervanging van de aanwijzing in 1991 door een nieuwe aanwijzing van het luchtvaartterrein Lelystad.

Waar kunt u de ontwerpaanwijzingen en het MER inzien?

Vanaf donderdag 1  juni tot en met woensdag 22 juli 2009 liggen de ontwerpaanwijzingen en het MER ter inzage. U kunt deze gedurende reguliere openingstijden inzien op de volgende locaties:

  • de gemeentehuizen van Lelystad, Dronten, Zeewolde, Almere, Noordoostpolder (te Emmeloord), Urk, Nijkerk, Nunspeet, Harderwijk en Bunschoten;

  • de (hoofd)vestigingen van de openbare bibliotheken in Dronten, Almere, Zeewolde, Lelystad, Biddinghuizen en Swifterbant;

  • de luchthaven Lelystad Airport

  • het provinciehuis van de Provincie Flevoland te Lelystad

  • de bibliotheek van Rijkswaterstaat IJsselmeer-gebied (Smedinghuis) te Lelystad

  • het informatiecentrum van het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag

  • de bibliotheek van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer in Den Haag.

Wilt u meer informatie?

Tijdens vier inloopavonden in de gemeentehuizen van Lelystad, Dronten, Zeewolde en Almere kunt u aan de aanwezige vertegenwoordigers van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en van de provincie Flevoland vragen stellen over de ontwerpaanwijzingen, het MER en de inspraakprocedure.

U hoeft zich hier niet voor aan te melden.

Deze inloopavonden worden gehouden op:

22 juni in het gemeentehuis van Dronten van 18.00 tot 21.00 uur

23 juni in het gemeentehuis van Almere van 18.00 tot 21.00 uur

24 juni in het gemeentehuis van Zeewolde van 18.00 tot 21.00 uur

25 juni in het gemeentehuis van Lelystad van 17.00 tot 21.00 uur

Voor meer informatie en voor het bekijken en/of downloaden van de ontwerpaanwijzingen en het MER kunt u de internetsite raadplegen van de provincie Flevoland: provincie.flevoland.nl.

De ontwerpaanwijzing ‘Geluidszones rond het luchtvaartterrein Lelystad’ ingevolge de Wet ruimtelijke ordening kunt u ook bekijken op de site www.ruimtelijkeplannen.nl.

Voor vragen over de inhoud van de ontwerpaanwijzing krachtens de Luchtvaartwet of het MER kunt u contact opnemen met de heer A. de Jong, afdeling DGLM van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, telefoon 070-3516266.

Voor vragen over de inhoud van de ontwerpaanwijzing ‘Geluidszones rond het luchtvaartterrein Lelystad’ ingevolge de Wet ruimtelijke ordening kunt u contact opnemen met de heer A.J. du Saar van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, telefoon 070-3393331.

Voor vragen over de inspraakprocedure kunt u contact opnemen met het secretariaat van de afdeling Milieu en Water van Provincie Flevoland, telefoon 0320-265422.

Hoe kunt u inspreken?

U kunt van donderdag 11 juni tot en met woensdag 22 juli 2009 reageren op de ontwerpaanwijzing Luchtvaartterrein Lelystad krachtens de Luchtvaartwet, de ontwerpaanwijzing ‘Geluidzones rond het luchtvaartterrein Lelystad’ ingevolgde Wet ruimtelijke ordening en het Milieueffectrapport Ontwikkeling Lelystad Airport.

Indien u dat wenst, kunt u verzoeken om vertrouwelijke behandeling van uw gegevens.

Inspreken kan schriftelijk via de post of via de email:

Uw brief kunt u sturen naar:

Provincie Flevoland

Aanwijzing Luchtvaartterrein Lelystad

Postbus 55, 8200 AB LELYSTAD

Uw email kunt u sturen naar:

inspraak.luchthaven@flevoland.nl

In uw reactie vermeldt u uw naam, postadres en woonplaats.

Inspreken kan mondeling tijdens de hoorzitting

Op 29 juni 2009 is er een openbare hoorzitting. Tijdens deze hoorzitting kunt u van de gelegenheid gebruik maken om mondeling te reageren. U kunt alléén inspreken indien u zich vooraf meldt bij de provincie Flevoland, afdeling Milieu en Water, telefoon 0320-265422.

De hoorzitting begint om 19.30 uur in het provinciehuis aan de Visarenddreef 1 te Lelystad. U kunt zich nog op de dag van de hoorzitting melden, maar dan wel vóór 17.00 uur.

Wat gebeurt er met uw reactie?

De provincie Flevoland zal schriftelijk de ontvangst van uw zienswijze bevestigen. Uw inspraakreactie met betrekking tot de ontwerpaanwijzingen en het MER wordt doorgestuurd naar een adviescommissie. Deze commissie is ingesteld door de provincie Flevoland, overeenkomstig artikel 21 van de Luchtvaartwet.

De commissie bestaat onder andere uit vertegenwoordigers van de betrokken gemeenten (bestuurders en burgers) en rijksambtenaren.

Met betrekking tot de inspraakreacties op de ontwerpaanwijzing Luchtvaartterrein Lelystad krachtens de Luchtvaartwet, zal de adviescommissie uiterlijk drie maanden na het einde van de termijn van terinzagelegging van de ontwerpaanwijzing, dat is uiterlijk 22 oktober, een advies uitbrengen aan de minister van Verkeer en Waterstaat.

De inspraakreacties met betrekking tot het MER zullen ter kennis worden gebracht aan de Commissie voor de milieueffectrapportage en de in de Wet milieubeheer bedoelde wettelijke adviseurs.

Deze commissie brengt uiterlijk 5 weken na het einde van de termijn van terinzagelegging advies uit over het MER aan de minister van Verkeer en Waterstaat en de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

De inspraakreacties met betrekking tot de ontwerpaanwijzing ‘Geluidszones rond het luchtvaartterrein Lelystad’ ingevolge de Wet ruimtelijke ordening zullen ter kennis worden gebracht aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

De provincie Flevoland bundelt alle mondelinge en schriftelijke reacties en het verslag van de hoorzitting.

De bundel en het door de adviescommissie opgestelde advies zijn openbaar en zullen zo snel mogelijk na het uitbrengen van het advies ter inzage worden gelegd op de locaties waar u momenteel de ontwerpaanwijzingen kunt inzien.

Deze terinzagelegging wordt wederom bekendgemaakt in de Staatscourant en de huis-aan-huisbladen.

Insprekers worden persoonlijk op de hoogte gesteld. De beide ministers stellen vervolgens eventueel met tussenkomst van de Tweede Kamer de aanwijzingen vast.

De vastgestelde aanwijzingen worden terinzage gelegd en er bestaat dan de mogelijkheid om beroep in te stellen.

Naar boven