Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, 25 mei 2009, nr. SIOD/2009/11426, houdende de aanpassing van het Besluit instelling criminele inlichtingen eenheid SIOD aan de Wet politiegegevens

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 12, tweede lid, van de Wet op de bijzondere opsporingsdiensten;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit instelling criminele inlichtingen eenheid SIOD wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 komt te luiden:

Artikel 1

  • 1. In dit besluit wordt verstaan onder:

    a. CIE-regeling:

    regeling criminele inlichtingen eenheden;

    b. nationale criminele inlichtingen eenheid:

    eenheid, genoemd in artikel 1, onderdeel b, van de CIE-regeling;

    c. informantgegevens:

    gegevens omtrent een persoon, bedoeld in artikel 12, zevende lid, van de Wet politiegegevens;

    d. criminele inlichtingen:

    gegevens, die in aanmerking komen voor verwerking op grond van artikel 10, eerste lid, onderdeel a, van de Wet politiegegevens;

    e. CIE-officier van justitie:

    de als zodanig aangewezen officier van justitie, verantwoordelijk voor de taakuitoefening van de criminele inlichtingeneenheid SIOD;

    f. SIOD:

    de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

    g. verantwoordelijke:

    de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

  • 2. Namens de verantwoordelijke kunnen de in deze regeling voorgeschreven handelingen worden verricht door de functionaris van de SIOD die leiding geeft aan de criminele inlichtingen eenheid, bedoeld in artikel 2, eerste lid.

B

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt ‘artikel 1, eerste lid, onderdeel l van de Wet politieregisters’ vervangen door: artikel 10, eerste lid, onderdeel a, van de Wet politiegegevens.

2. Het derde lid komt te luiden:

  • 3. Met het oog op de uitvoering van de taak, bedoeld in het tweede lid, worden criminele inlichtingen verwerkt overeenkomstig het bij of krachtens de Wet politiegegevens bepaalde.

3. Het vierde lid vervalt.

C

Artikel 3, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel b komt te luiden:

  • b. het verwerken van criminele inlichtingen in een bestand, als bedoeld in artikel 2, eerste lid, van de Wet politiegegevens;

2. In onderdeel c wordt ‘registratie op grond van de Wet politieregisters’ vervangen door: verwerking op grond van de Wet politiegegevens.

3. In onderdeel d, onder 1°, wordt ‘artikel 1, eerste lid, onderdeel l, van de Wet politieregisters’ vervangen door: artikel 10, eerste lid, onderdeel a, van de Wet politiegegevens.

4. Onderdeel e komt te luiden:

  • e. het ter beschikking stellen van criminele inlichtingen overeenkomstig artikel 10, vijfde lid, van de Wet politiegegevens;

5. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • f. het verwerken van gegevens over informanten, overeenkomstig artikel 12 van de Wet politiegegevens, onder gelijktijdige codetoekenning.

D

Artikel 5 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘artikel 1, eerste lid, onderdeel l, van de Wet politieregisters’ vervangen door: artikel 10, eerste lid, onderdeel a, van de Wet politiegegevens.

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Van de overeenkomstig artikel 46, tweede lid, van de Wet politiegegevens aangewezen ambtenaren van de criminele inlichtingen eenheid SIOD worden door de verantwoordelijke twee ambtenaren voorgedragen met het oog op de autorisatie, bedoeld in artikel 2:5, eerste lid, van het Besluit politiegegevens, ten aanzien van het bestand met criminele inlichtingen bij de overige criminele inlichtingen eenheden.

3. In het derde lid wordt ‘Het hoofd van de afdeling recherche Regio West van de SIOD’ vervangen door: de verantwoordelijke en wordt ‘de Wet politieregisters’ vervangen door: de Wet politiegegevens.

E

Artikel 6, eerste lid, onderdelen a en b komt te luiden:

  • a. criminele inlichtingen die van nationale of internationale betekenis zijn;

  • b. personalia of bedrijfsgegevens van overeenkomstig artikel 10, tweede lid, onderdelen a en b, van de Wet politiegegevens geregistreerde personen;

F

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, wordt ‘het hoofd van de afdeling recherche Regio West’ vervangen door: de verantwoordelijke en wordt ‘artikel 18a, tweede lid, van het Besluit politieregisters’ vervangen door: artikel 2:9 van het Besluit politiegegevens.

2. In het tweede lid wordt ‘het hoofd van de afdeling recherche Regio West’ vervangen door: de verantwoordelijke.

G

In artikel 8, tweede lid, wordt ‘het hoofd van de afdeling recherche Regio West’ vervangen door: de verantwoordelijke.

H

Artikel 9 komt te luiden:

Artikel 9

De verantwoordelijke draagt ervoor zorg dat de nodige voorzieningen van technische en organisatorische aard ter beveiliging van de bij de criminele inlichtingen eenheid SIOD gehouden criminele inlichtingen tegen verlies of aantasting van persoonsgegevens en tegen onbevoegde kennisneming, wijziging of verstrekking daarvan kunnen worden getroffen opdat het bij of krachtens de Wet politiegegevens bepaalde kan worden nageleefd.

I

Bijlage I wordt als volgt gewijzigd:

1. De titel ‘Zwacri-informatierapport’ wordt vervangen door: Criminele inlichtingenrapport.

2. De zin ‘Het Zwacri-informatierapport dient de volgende verplichte rubrieken te bevatten’ wordt vervangen door: Het criminele inlichtingenrapport dient de volgende verplichte rubrieken te bevatten.

3. ‘Hoofdgroepcode, CIE-informatieregister zware criminaliteit en CIE-informatie voorlopig register’ vervalt.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2008.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 25 mei 2009

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. Klijnsma.

TOELICHTING

Met ingang van 1 januari 2008 is de Wet politiegegevens in werking getreden en de Wet politieregisters ingetrokken (artikel 49 Wet politiegegevens. Het Besluit instelling criminele inlichtingen eenheid SIOD verwijst echter nog naar de Wet politieregisters.

Deze regeling beoogt de verwijzingen naar de relevante artikelen van de Wet politieregisters in dat besluit te vervangen door die naar de Wet politiegegevens.

Daarnaast is een aantal definities en begrippen in het Besluit instelling criminele inlichtingen eenheid SIOD aangepast in verband met aanpassingen in de Wet politiegegevens.

De definitie van de informant in die wet (artikel 12, zevende lid) heeft geleid tot aanpassing van de definitie van informantgegevens in dat besluit (artikel 1, onderdeel c) en tot het toevoegen van een nieuw onderdeel aan artikel 3, eerste lid, van het besluit over het verwerken van gegevens over informanten.

Met de Wet politiegegevens is het begrip ‘voorlopig register’ komen te vervallen. Dit heeft geleid tot aanpassing van artikel 3, eerste lid, onderdeel b, artikel 6, eerste lid, onderdeel a en artikel 9, eerste lid, onderdeel a, van het Besluit instelling criminele inlichtingen eenheid SIOD. Tenslotte is met de Wet politiegegevens de reglementsverplichting komen te vervallen. Dit heeft geleid tot aanpassing van artikel 3, eerste lid, onderdelen b en e, van het Besluit instelling criminele inlichtingen eenheid SIOD.

Voorts is in artikel 1, onderdeel g, het begrip verantwoordelijke opgenomen.

De verwerking van politiegegevens door de criminele inlichtingen eenheden van de bijzondere opsporingsdiensten valt onder het regime van de Wet politiegegevens. Op grond van die wet is de betrokken vakminister de verantwoordelijke voor de verwerking van politiegegevens door de criminele inlichtingen eenheid. De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is de verantwoordelijke vakminister voor de SIOD. Daarnaast regelt het tweede lid van artikel 1 dat namens de verantwoordelijke op grond van het besluit te verrichten handelingen kunnen worden uitgevoerd door degene die leiding geeft aan de criminele inlichtingen eenheid SIOD.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

J. Klijnsma.

Naar boven