Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 20 mei 2009, nr. 3503, houdende wijziging van de Regeling LNV-subsidies 2009 en het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2009

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op:

  • verordening (EG) nr. 70/2001 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 12 januari 2001 betreffende de toepassing van de artikelen 87 en 88 van het EG-verdrag op staatssteun voor kleine en middelgrote ondernemingen (PbEG L 10);

  • verordening (EG) nr. 1698/2005 van de Raad van de Europese Unie van 20 september 2005 inzake steun voor plattelandsontwikkeling uit het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling (ELFPO) (PbEU L 277);

  • verordening (EG) nr. 1857/2006 van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 15 december 2006 betreffende de toepassing van de artikelen 87 en 88 van het Verdrag op staatssteun voor kleine en middelgrote ondernemingen die landbouwproducten produceren, en tot wijziging van verordening (EG) nr. 70/2001 (PbEU L 358);

  • de artikelen 2, 4 en 7 van de Kaderwet LNV-subsidies en de artikelen 1:3, 1:7, 1:8, 1:15, 1:16 en 1:17 van de Regeling LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Hoofdstuk 3 van Bijlage 2 van de Regeling LNV-subsidies wordt als volgt gewijzigd:

A

In Onderdeel C, onder a, wordt aan het einde van het tweede gedachtestreepje een nieuw gedachtestreepje ingevoegd, luidende:

  • Hardware en software gericht op continue elektronische monitoring en registratie van essentiële procesparameters van de wasser, ter waarborging van de effectieve werking van de wasser.

B

Onder vervanging van de punt aan het einde van het derde gedachtestreepje door een puntkomma, wordt een gedachtestreepje toegevoegd aan onderdeel C, onder c, luidende:

  • Denitrificatie-apparatuur, tenzij deze apparatuur als integraal onderdeel van de gecombineerde luchtwasser is opgenomen in de stalbeschrijving.

C

Onderdeel D wordt als volgt gewijzigd:

1. In de titel wordt na de zinsnede ‘bij de aanvraag tot subsidieverlening’ een zinsnede ingevoegd, luidende: , de aanvraag tot voorschotverlening.

2. De tweede aanhef komt te luiden: De aanvraag tot voorschotverlening en de aanvraag tot subsidievaststelling met betrekking tot een gecombineerd luchtwassysteem gaat vergezeld van:.

D

Onderdeel E komt te luiden:

E. Voorwaarden voorschotverlening

Er wordt maximaal één voorschot verleend per luchtwasser. Een voorschot bedraagt ten minste € 10.000.

ARTIKEL II

Het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2009 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 49, eerste lid, komt te luiden:

Aanvragen tot subsidievaststelling kunnen worden ingediend tot 30 september 2011.

B

In artikel 52 wordt ‘€ 10.000.000’ vervangen door: € 20.000.000.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juni 2009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

De Regeling LNV-Subsidies 2009 (hierna: RLS) en het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2009 (hierna: Openstellingsbesluit) worden gewijzigd naar aanleiding van het door het kabinet vastgestelde aanvullend beleidsakkoord ‘Werken aan toekomst’. In het aanvullend beleidsakkoord zijn gerichte stimuleringen opgenomen om te bouwen aan een duurzame en innovatieve economie. Er is onder meer een budget beschikbaar gesteld voor de duurzame agrarische sector.

Voor gecombineerde luchtwassystemen zal het budget worden opgehoogd en zal het mogelijk zijn voorschotten te verlenen. Deze wijzigingen dragen bij aan een duurzame en innovatieve economie. De wijziging van het Openstellingsbesluit geeft hieraan uitwerking. In de wijziging van de RLS zijn onder meer de voorwaarden opgenomen waaronder voorschotten kunnen worden verleend. Met de wijzigingen wordt beoogd dat sneller zal worden geïnvesteerd in de gecombineerde luchtwassystemen waardoor de emissies ammoniak en fijn stof afnemen. Ook hebben er enkele wijzigingen plaatsgevonden in de te subsidiëren kosten.

Deze regeling treedt op 1 juni 2009 in werking. Daarmee wordt afgeweken van de vaste verandermomenten voor regelgeving. Reden voor deze afwijking is dat in het kader van het beleidsakkoord het beoogd is het extra budget voor de gecombineerde luchtwassystemen zo snel als mogelijk beschikbaar te stellen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven