Regeling van 25 mei 2009, nr. DB 2009/249M, tot wijziging van de Uitvoeringsregeling willekeurige afschrijving 2001

De Staatssecretaris van Financiën,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Economische Zaken;

Gelet op artikel 3.34 van de Wet inkomstenbelasting 2001;

Besluit:

ARTIKEL I

De Uitvoeringsregeling willekeurige afschrijving 2001 wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 13, tweede lid, onderdeel i, wordt voor de puntkomma ingevoegd:, uitgezonderd bedrijfsmiddelen die zijn bestemd om voor korte duur te worden verhuurd aan opeenvolgende huurders.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Financiën,

J.C. de Jager.

TOELICHTING

Bedrijfsmiddelen die hoofdzakelijk bestemd zijn om ter beschikking te worden gesteld aan derden zijn uitgesloten van de voor 2009 en 2010 bij Regeling van 10 december 2008, nr. DB2008/697M, Stcrt. nr. 246, ingevoerde willekeurige afschrijving op investeringen in het belang van de bevordering van de economische ontwikkeling. Doel van deze uitsluiting is om te voorkomen dat ondernemingen die niet in aanmerking kunnen komen voor de regeling (niet-belastingplichtige lichamen of buitenlandse ondernemingen) er op indirecte wijze – via lagere leasetermijnen – toch gebruik van zouden kunnen maken. Bij bedrijfsmiddelen die bestemd zijn om telkens voor korte duur te worden verhuurd, is de kans dat dit zich voordoet gering omdat in dat geval het voordeel van de lagere leasetermijn beperkt is, terwijl het wel wenselijk wordt geacht de verhuurder gebruik te laten maken van de regeling. Daarom wordt nu een uitzondering gemaakt voor deze bedrijfsmiddelen. Het gaat hierbij om zaken die vaak tijdelijk worden verhuurd, zoals speciaal gereedschap, hoogwerkers, bestelauto’s en aanhangwagens. Op deze bedrijfsmiddelen mag – mits ook aan de overige voorwaarden is voldaan – voortaan willekeurig worden afgeschreven.

Deze wijziging werkt terug tot en met 1 januari 2009. Op deze manier kunnen ondernemers die al eerder in 2009 hebben geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen die voor korte duur aan derden ter beschikking worden gesteld, toch nog profiteren van de willekeurige afschrijving.

De Staatssecretaris van Financiën,

J.C. de Jager.

Naar boven