stcrt-2009-7579-001.png Openbare bekendmaking Milieueffectrapportage Zuiderklip

In juli 2004 is een convenant ondertekend ten behoeve van de realisatie van het project Zuiderklip. Het plangebied Zuiderklip ligt op het grondgebied van de gemeente Drimmelen midden in de Brabantse Biesbosch (Natura 2000 gebied).

Het project betreft een herontwikkeling van de polders waarbij deze worden omgezet tot (natte) natuur. Deze doelstelling is gekoppeld aan een veiligheidsdoelstelling.

Het plan Zuiderklip is onderdeel van drie overkoepelende projecten van groot nationaal belang: Ruimte voor de Rivier, Realisatie Ecologische Hoofdstructuur en Deltanatuur.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Drimmelen wil een nieuw bestemmingsplan opstellen om hiermee de weg te openen voor de ontwikkeling van de Zuiderklip

Ten behoeve van de realisatie van het project dient een milieueffectrapportage-procedure te worden doorlopen (m.e.r.) op grond van de Wet Milieubeheer en het besluit Milieueffectrapportage 1994.

De m.e.r. is gekoppeld aan de vaststelling van het bestemmingsplan Zuiderklip. Het Milieu Effect Rapport (MER) is in feite een onderdeel van de toelichting op het bestemmingsplan. Met dit laatste wordt de toekomstige functie van het gebied wettelijk vastgelegd.

In het kader van de m.e.r. wordt het college van burgemeester en wethouders aangemerkt als initiatiefnemer.

De raad van de gemeente Drimmelen is het bevoegd gezag voor de procedure voor milieueffectrapportage (m.e.r.), overeenkomstig de mogelijkheden in de Wet milieubeheer.

De raad van de gemeente Drimmelen heeft de Startnotitie voor de milieueffectrapportage van de Zuiderklip ontvangen. Een Startnotitie is de eerste stap in de m.e.r.-procedure die moet leiden tot het opstellen van een Milieueffectrapport (MER). Het MER is bedoeld om de gevolgen van de voorgenomen activiteit voor het milieu zichtbaar te maken. Naar aanleiding van de Startnotitie, waarin de initiatiefnemer aangeeft wat het voornemen is, kunnen inspraakreacties worden ingediend en wordt advies ingewonnen bij de Commissie voor de milieueffectrapportage. Op basis hiervan worden Richtlijnen opgesteld door het Bevoegd gezag. Deze moeten door de initiatiefnemers bij het opstellen van een MER in acht worden genomen.

De Startnotitie en relevante bijbehorende stukken liggen met ingang van 29 mei 2009 gedurende een periode van zes weken (tot en met 9 juli 2009) ter inzage in de hal van het gemeentehuis, Park 1 te Made.

Gedurende deze termijn is iedereen in de gelegenheid om een zienswijze kenbaar te maken (mondeling en/of schriftelijk).

Uw schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan de raad van de gemeente Drimmelen, Postbus 19, 4920 AA Made.

Om belangstellenden zo goed mogelijk te informeren over de inhoud van de startnotitie wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd welke plaats zal vinden op 24 juni 2009 in het gemeentehuis te Made, aanvang 19.30 uur.

De documenten kunt u vanaf 29 mei 2009 downloaden via www.drimmelen.nl.

Naar boven