stcrt-2009-7476-001.png Inspraak ontwerpbestemmingsplan Schiezone

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam maakt bekend dat met ingang van vrijdag 29 mei 2009 gedurende een periode van zes weken op werkdagen (dus tot en met donderdag 9 juli 2009 het ontwerp van het bestemmingsplan Schiezone (met bijbehorende stukken) voor een ieder ter inzage ligt.

Achtergrond

De Schiezone verbindt de stad Rotterdam met het open landschap van Midden-Delfland. Door de ligging in een overgangszone dreigt het gebied gemakkelijk dicht te slibben met bebouwing. Een duurzame groene ontwikkeling van de Schiezone kan dit voorkomen. De ontwikkelingen in het kader van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam bieden een kans om natuur en recreatie in dit gebied een definitieve plek te geven. Een kans die erom vraagt benut te worden. Het geheel eigen karakter van de Schiezone, waarin beboste landgoederen en open grasland elkaar afwisselen, blijft ook straks behouden. Deze afwisseling en het transparante karakter van het gebied maken doorgaande verbindingen voor fietsers en wandelaars aantrekkelijk. Bestaande fietsroutes worden verbeterd, nieuwe fiets- en wandelpaden maken het gebied straks goed toegankelijk. Het open grasland biedt ruimte voor de ontwikkeling van natuurgebied.

Begrenzing

Het plangebied Schiezone heeft een oppervlakte van circa 140 hectare en is gelegen tussen het open veenweidegebied in Midden-Delfland en andere natuur- en recreatiegebieden (Groenblauwe Slinger) en het verstedelijkte gebied van Rotterdam-Overschie, de rijksweg A13 en het kanaal de Delftse Schie. Het plangebied wordt begrensd door de Delftweg en de Delftse Schie aan de westzijde, het riviertje de Berkelse Zweth aan de noordzijde, de rijksweg A13 aan de oostzijde en de Schielaan aan de zuidzijde.

Ruimtelijke plannen

Om de plannen voor de Schiezone te kunnen uitvoeren, moeten de huidige bestemmingsplannen worden aangepast. Bestaande functies (woningen, maatschappelijke voorzieningen, bedrijven, etc.) worden daarbij meegenomen. De formele procedure voor vaststelling van een bestemmingsplan door de gemeenteraad begint met het voor eenieder ter inzage leggen van het ontwerpbestemmingsplan op grond van artikel 3.8 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

Het ontwerpbestemmingsplan volgt op het voorontwerpbestemmingsplan, dat voor de zomer van 2008 voor inspraak ter inzage is gelegd.

Hoe komt u aan meer informatie?

Het ontwerp-bestemmingsplan Schiezone kunt u tijdens de terinzageligging inzien op de volgende adressen:

  • Servicebalie van de deelgemeente Overschie

    (Burgemeester Baumannlaan 178, 3042 AJ Rotterdam)

  • City Informatiecentrum Rotterdam

    (Coolsingel 197, 3012 AG Rotterdam).

    Het CIC is geopend op maandag van 13.00 uur tot 16.30 uur

    en overige werkdagen van 9.00 uur tot 16.30 uur.

  • Online via www.wonen.rotterdam.nl, www.rotterdam.nl/pmr en www.kiezenvoorgroen.nl.

Voor vragen over de inhoud van het bestemmingsplan kunt u contact opnemen met het secretariaat van Bureau Bestemmingsplan van de gemeente Rotterdam op telefoonnummer 010-4895251.

Een exemplaar van het bestemmingsplan – in gedrukte versie of op cd-rom – kunt u tegen kostprijs opvragen bij het City Informatiecentrum Rotterdam.

Informatiebijeenkomst

Tijdens een bijeenkomst op dinsdag 16 juni aanstaande wordt het project toegelicht en kunt u vragen stellen.

Dinsdag 16 juni 2009

Regardz Airport Hotel Rotterdam

Vliegveldweg 59 - 61

Rotterdam

De bijeenkomst vindt plaats tussen 19.30 uur en 21.30 uur. Jasper Baas, projectleider van de gemeente Rotterdam, zal tijdens een korte plenaire presentatie de belangrijkste wijzigingen van het ontwerp-bestemmingsplan ten opzichte van het voorontwerp toelichten. Aansluitend zijn deskundigen aanwezig om mogelijke vragen van uw kant te beantwoorden. Vanaf 20.30 uur kunt u uw eventuele mondelinge zienswijze door de aanwezige notulist laten noteren.

Waarom reageren?

Door gebruik te maken van de mogelijkheid om te reageren, kunt u laten weten wat u van het ontwerp-bestemmingsplan vindt, onderwerpen aan de orde stellen dan wel mogelijke oplossingen aandragen.

Wie kan reageren?

Het staat ingezetenen van de gemeente Rotterdam en belanghebbenden bij de voorbereiding van dit plan vrij een zienswijze op het ontwerp in te dienen.

Hoe kunt u reageren?

Schriftelijk

U kunt uw zienswijze op het ontwerp-bestemmingsplan sturen naar:

dS+V, Gemeente Rotterdam

Bureau Bestemmingsplannen

o.v.v. Ontwerp-bestemmingsplan Schiezone

Postbus 6699

3002 AR Rotterdam

Mondeling

U kunt uw zienswijze mondeling indienen tijdens de bijeenkomst op dinsdag 16 juni aanstaande tussen 20.30 en 21.30 uur. Hiertoe is een notulist aanwezig. Wanneer u van deze mogelijkheid gebruik wilt maken, verzoeken wij u vriendelijk dit vooraf aan te geven bij het secretariaat van Bureau Bestemmingsplannen van de gemeente Rotterdam, telefoonnummer 010-4895251. Uiteraard kunt u ook uw zienswijze mondeling indienen wanneer u dit niet vooraf heeft gemeld.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Naar aanleiding van uw zienswijze wordt besloten tot het al dan niet aanpassen van het ontwerp en wordt een motivering daarvan gegeven.

De ontwikkeling van 50 hectare natuur- en recreatiegebied in de Schiezone maakt deel uit van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR). PMR heeft tot doel de mainport Rotterdam te versterken en de leefbaarheid van de regio Rijnmond te vergroten. Met Maasvlakte 2 krijgt de economie van Rotterdam een belangrijke impuls. Tegelijkertijd kiezen rijk, provincie en gemeente voor groen. Gelijk met de aanleg van Maasvlakte 2 komt er 750 hectare nieuw natuur- en recreatiegebied waaronder 50 hectare in de Schiezone. Tussen Rhoon en de Oude Maas komt Landschapspark Buytenland, een 600 hectare groot natuur- en recreatiegebied dat straks via een wandel- en fietsbrug over de A15 goed bereikbaar zal zijn vanuit Rotterdam. In de Zuidpolder en Schiebroekse Polder wordt 100 hectare nieuw natuur- en recreatiegebied ontwikkeld. Dit alles naast de verplichte natuurcompensatie voor Maasvlakte 2. Rijk, provincie en gemeenten geven een garantie voor groen rond de stad: nu en in de toekomst. In de Planologische Kernbeslissing PMR heeft het rijk de ruimtelijke voorwaarden vastgelegd voor de uitvoering van de deelprojecten die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. PMR is een samenwerkingsverband van rijks- en regionale overheden en Havenbedrijf Rotterdam. De gemeente Rotterdam en deelgemeente Overschie dragen verantwoordelijkheid voor de realisatie van 50 hectare nieuw natuur- en recreatiegebied in de Schiezone.

Kijk op www.rotterdam.nl/pmr of www.kiezenvoorgroen.nl.

Naar boven