stcrt-2009-7443-001.png Ontwerpbestemmingsplan Openbaar Vaarwater

Burgemeester en wethouders maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan Openbaar Vaarwater, met de bijbehorende stukken, met ingang van 28 mei 2009 gedurende zes weken ter inzage ligt bij:

  • het Loket Bouwen en Wonen van de dienst Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken, Ged. Zuiderdiep 98 te Groningen, op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur, en

  • het Gemeentelijk Informatiecentrum GIC, Kreupelstraat 1 (Prefectenhof), op maandag van 13.00 tot 16.00 uur, dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur, op donderdag bovendien van 18.00 tot 20.00 uur.

  • Exemplaren van het ontwerpbestemmingsplan en de bijbehorende stukken zijn op bovenvermelde adressen verkrijgbaar tegen betaling van € 15,– per stuk.

  • Het ontwerpplan kan tevens worden ingezien en gedownload op bestemmingsplannen.groningen.nl

Dit ontwerpbestemmingsplan heeft betrekking op al het openbaar vaarwater in de gemeente Groningen, met uitzondering van de Woonschepenhaven en de Scandinavische havens. Niet alleen het openbaar vaarwater waar woonschepen liggen, maar ook al het overige openbaar vaarwater valt binnen dit bestemmingsplan, zoals het Van Starkenborghkanaal, het Noord Willemskanaal en het Eemskanaal.

Dit bestemmingsplan omvat ook de oevers, voor zover deze worden gebruikt door woonschipbewoners in de vorm van bergingen en tuinen. Momenteel loopt een traject waarbij aan deze bewoners bruikleenovereenkomsten worden aangeboden. Het bestemmingsplan Openbaar Vaarwater sluit hierop aan. Waar gebruik van de oever als tuin niet is toegestaan zijn deze oevers buiten het bestemmingsplan gelaten; deze oevers vallen onder de bestemmingsplannen van de aanliggende wijken.

Alle bestaande woonschepen mét ligplaatsvergunning zijn in het bestemmingsplan Openbaar Vaarwater opgenomen. Daarnaast zijn er drie nieuwe liggebieden in dit bestemmingsplan ingetekend, te weten aan de U.T. Delfiaweg, de Brailleweg en de Hoornsedijk. Het is overigens niet de bedoeling met de aanleg van deze drie nieuwe liggebieden te wachten totdat het bestemmingsplan van kracht wordt. Alle drie zijn of worden ze al eerder gerealiseerd door op het nieuwe bestemmingsplan vooruit te lopen. Dat kan door gebruik te maken van artikel 19 van de (oude) Wet op de ruimtelijke ordening.

Het ontwerp wijkt op enkele onderdelen af van het voorontwerp dat in het kader van de inspraakprocedure ter inzage heeft gelegen van 17 april tot en met 6 juni 2008.

Het nieuwe liggebied in het Boterdiep, dat in het voorontwerp was opgenomen, is niet langer aan de orde aangezien de gemeenteraad inmiddels heeft afgezien van dit liggebied. Het is dan ook uit het ontwerp-bestemmingsplan verdwenen.

Verder is naar aanleiding van de inspraakreactie van het Woonschepencomité de tekst van het voorontwerp-bestemmingsplan hier en daar redactioneel aangepast.

Naar aanleiding van reacties uit het zgn. vooroverleg zijn reclamemasten hoger dan 6 meter niet langer mogelijk in het bestemmingsplan Openbaar Vaarwater. De omschrijving van de bestemming Groen is aangevuld: bij additionele voorzieningen is expliciet toegevoegd dat sluisbedieningsgebouwen hieronder vallen. Om toekomstige bruggen mogelijk te maken is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen binnen de bestemming Water. Tevens zijn de relevante leidingen op de plankaarten ingetekend en is een dubbelbestemming Leiding-gas opgenomen die voorziet in een bebouwingsvrije zone van 4 meter aan weerszijden van de leiding.

Vanaf 28 mei 2009 tot en met 9 juli 2009 kan een ieder naar keuze schriftelijk of mondeling een zienswijze over het ontwerp naar voren brengen bij de gemeenteraad, p/a dienst RO/EZ, postbus 7081, 9701 JB Groningen. Als u mondeling een zienswijze naar voren wilt brengen kunt u een afspraak maken met de afdeling Juridische Zaken van de dienst RO/EZ, tel. (050) 367 83 39.

Groningen, 27 mei 2009

Naar boven