stcrt-2009-7336-001.png Ontwerpbestemmingsplan ‘Binnenstad Hoorn’

Het college van burgemeester en wethouders van Hoorn maakt bekend, dat met ingang van donderdag 28 mei 2009 gedurende zes weken, dus tot en met woensdag 8 juli 2009, voor een ieder ter inzage ligt het ontwerp van het bestemmingsplan ‘Binnenstad Hoorn’.

Het ontwerpbestemmingsplan richt zich op het gehele gebied van de binnenstad, inclusief het terrein van de schouwburg aan de Westerdijk, het Julianapark en het recreatiegebied Schellinkhouterdijk. Het nieuwe bestemmingsplan vervangt alle twaalf op dit moment geldende bestemmingsplannen voor het gebied.

Het voorontwerp van het bestemmingsplan voorziet in een regeling die:

  • de ruimtelijke kwaliteit van de binnenstad beschermt;

  • ruimte geeft aan de ontwikkeling van de economische functie van de binnenstad;

  • de woonfunctie stimuleert door middel van ondermeer inpassing van de projecten Oude Schouwburg, Oostereiland, Achterstraat en Kazerneplein.

In het ontwerpbestemmingsplan zijn de essentiële kenmerken van de binnenstad als beschermd stadsgezicht vastgelegd. De Monumentenwet kent voor de bescherming van de rijks-, provinciale- en gemeentelijke monumenten een apart regime. Het bestemmingsplan voorziet aanvullend daarop in een bescherming van de stedenbouwkundige structuur van de binnenstad. Op pandniveau zijn in het bestemmingsplan regels opgenomen met betrekking tot het gebruik, de plaats, de schaal en de individualiteit van de bebouwing.

Behoud en versterking van de economische functie van de binnenstad heeft de voortdurende aandacht. Het voorontwerp voorziet in regels die de detailhandel en de horeca meer dan tot nu toe ruimte bieden voor een gezonde marktontwikkeling en daardoor kwaliteitsverbetering.

Het ontwerpbestemmingsplan ligt gedurende bovengenoemde periode ter inzage in het stadhuis, Nieuwe Steen 1 te Hoorn.

Het ontwerpbestemmingsplan is daarnaast te raadplegen via de website van de gemeente (www.hoorn.nl/via de route: projecten en plannen/bestemmingsplannen/digitale plannen).

Gedurende de periode van de tervisieligging kan een ieder mondeling of schriftelijk zienswijzen naar voren brengen ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan.

Schriftelijke zienswijzen kunnen worden ingediend bij de gemeenteraad van Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn. Voor het inbrengen van mondelinge zienswijzen kunt u contact opnemen met de behandelend ambtenaar, telefonisch te bereiken onder nummer 0229-252464.

Hoorn, 27 mei 2009

Naar boven