stcrt-2009-7333-001.png Ontwerpbestemmingsplannen Wildervank, Veendam Noord, Ommelanderwijk, Sorghvliet, Buitenwoel en Recreatiegebied Langebosschemeer-Borgerswold

Burgemeester en wethouders van Veendam maken ingevolgde artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat met ingang van 27 mei a.s. gedurende zes weken in de gemeentewinkel (Beneden Oosterdiep 11-04; geopend op werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur en op donderdagavond tot 20.00 uur) ter inzage liggen de ontwerpbestemmingsplannen ‘Wildervank’, ‘Veendam Noord’, ‘Ommelanderwijk’, ‘Sorghvliet’, ‘Buitenwoel’ en ‘Recreatiegebied Langebosschemeer-Borgerswold’.

De ontwerpbestemmingsplannen zijn ook te raadplegen via de gemeentelijke internetpagina www.veendam.nl.

Voor de gemeente Veendam is een groot aantal verouderde bestemmingsplannen van kracht. Om een aantal redenen heeft de gemeente besloten om deze gedateerde plannen binnen afzienbare tijd te herzien. De ontwerpbestemmingsplannen kunnen grotendeels worden aangemerkt als conserverende plannen (het bestaande gebruik en de bestaande bebouwing is zoveel mogelijk gerespecteerd en overgenomen) met voldoende ruimte voor dynamiek.

Een deel van het plangebieden Wildervank en Sorghvliet is aangewezen als beschermd stadsgezicht. De ontwerpbestemmingsplannen zijn voor die gedeelten dan ook mede bedoeld als beschermend plan ex artikel 36, lid 1 van de Monumentenwet.

Wildervank

Het ontwerpbestemmingsplan Wildervank omvat het lint en het centrum van Wildervank, inclusief de woonbuurten Langebosch en Woellust. In het noorden vormt de woonbuurt Woellust de plangrens. Het plangebied wordt aan de oostzijde begrensd door het bedrijventerrein Meihuizenweg en de spoorlijn Veendam–Stadskanaal (ten zuiden van Dalweg 36 wordt de oostelijke plangrens gevormd door het Oosterdiep). De westelijke plangrens wordt gevormd door de woonbuurt Provinciehoek, het Langebosschemeer en het buitengebied (ten zuiden van de Verbindingsweg wordt de westelijke plangrens gevormd door het Westerdiep). In het zuiden vormt de gemeentegrens de plangrens.

Veendam Noord

Het ontwerpbestemmingsplan Veendam-Noord heeft in hoofdzaak betrekking op de wijk Veendam Noord. Het plangebied wordt begrensd door de Jakob Bruggemalaan in het zuiden, het Beneden Oosterdiep en Egypteneinde in het oosten, de gemeentegrens in het noorden en het buitengebied en de woonwijk Buitenwoel in het westen.

Doortrekking van de Buitenwoellaan is uit het voorliggende plan gehaald. Alternatieve varianten zullen eerst nader worden onderzocht en eventueel vorm krijgen in een afzonderlijke procedure.

Ommelanderwijk

Het ontwerpbestemmingsplan Ommelanderwijk omvat globaal de dorpskom van Ommelanderwijk, bestaande uit een deel van het lint ‘Ommelanderwijk’, inclusief de ‘Vogelbuurt’ ten noorden van het lint, het industrieterrein Ommelanderwijk, een deel van de Sluisweg en het aangrenzende deel van de N366.

Sorghvliet

Het ontwerpbestemmingsplan Sorghvliet omvat de wijk Sorghvliet, bestaande uit de buurten Scheepskwartier, Zeestratenwijk, Borgerspark, Provinciehoek en Rivierenbuurt en het zuidelijke gedeelte van het Centrum van Veendam. De oostelijke plangrens wordt grofweg gevormd door de woonbebouwing langs het Oosterdiep en de nieuwbouwlocatie Woellust. De zuidelijke plangrens wordt gevormd door de Woortmanslaan en de westelijke plangrens wordt gevormd door het recreatiegebied Borgerswold.

Er bestaan plannen om de 33 verouderde aanleunwoningen van het A.G. Wildervanckhuis te vervangen. Een wijzigingsmogelijkheid is opgenomen in het ontwerpbestemmingsplan.

Buitenwoel

Het ontwerpbestemmingsplan Buitenwoel omvat de wijk Buitenwoel, bestaande uit de buurten Zilverpark, Gildenbuurt en Golflaan. Tevens maakt de buurt Langeleegte deel uit van het plangebied.

De buurt Golflaan is nog volop in ontwikkeling. Het plangebied omvat voorts de golfbaan, voetbalstadion De Langeleegte en de overige sportvoorzieningen.

Voor realisatie van een leerpark aan de Raadsgildenlaan zal een aparte procedure worden gevolgd.

Recreatiegebied Langebosschemeer-Borgerswold

Het ontwerpbestemmingsplan Langebosschemeer-Borgerswold omvat het recreatiegebied Langebosschemeer/Borgerswold. De noordelijke plangrens wordt gevormd door de Provincialeweg. De oostelijke plangrens wordt gevormd door de woonbebouwing van de wijken Sorghvliet en Langebosch en de percelen langs de Torenstraat in Wildervank. De zuidelijke plangrens wordt gevormd door de Verbindingsweg en de westelijke plangrens wordt gevormd door het lint van Borgercompagnie.

Uitbreiding van het recreatiemeer is vanwege onvoldoende uitwerking in de planvorming buiten het ontwerpplan gehouden.

De behandeling van inspraak- en overlegreacties heeft geleid tot enkele aanpassingen ten opzichte van de voorontwerpbestemmingsplannen. De opvallendste aanpassingen zijn:

  • De wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan Veendam Noord ten behoeve van de doortrekking van de Buitenwoellaan is geschrapt;

  • wijzigingsbevoegdheid is opgenomen in het bestemmingsplan Veendam-Noord voor de nieuwbouw en uitbreiding van de kinderopvang aan de Somerlustweg;

  • een appartementengebouw aan de J. Bruggemalaan is bij recht opgenomen;

  • De wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan Wildervank ten behoeve van een herontwikkeling van het winkelcentrum aan de Apollolaan is geschrapt;

  • De uitwerkingsverplichting in het bestemmingsplan Wildervank voor de nieuwbouwlocatie Wildervank-Oost is geschrapt;

  • De uitwerkingsverplichting voor het gebied Langebosch 4a is geschrapt. In dit gebied zijn goede mogelijkheden voor ontwikkelingen op het gebied van recreatie en watergerelateerde bedrijvigheid, mede in verband met de aanleg van een vaarverbinding tussen het Langebosschemeer en het Zuidlaardermeer. De exacte invulling van deze locatie is thans nog niet bekend. Te zijner tijd zal een afzonderlijk bestemmingsplan worden opgesteld.

Wij nodigen u van harte uit de ontwerpbestemmingsplannen in te zien!

Tot 8 juli 2009 kan een ieder schriftelijk bij de gemeenteraad Postbus 20.004, 9640 PA Veendam, zienswijzen ten aanzien van de ontwerpbestemmingsplannen kenbaar maken. Mondelinge zienswijzen kunnen ook op een ander tijdstip worden ingebracht; mocht u van deze mogelijkheid gebruik willen maken, dan dient u hiervoor vóór 1 juli 2009 een afspraak te maken met mevrouw P. Emmelkamp bereikbaar op tel. nr. 0598-652467 of de heer J. Boekholt bereikbaar op tel. nr. 0598-652424.

Veendam, 26 mei 2009

Naar boven