stcrt-2009-7162-001.png Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan en exploitatieplan Woonwijk Westelijk Beverwijk

Burgemeester en wethouders van de gemeente Beverwijk maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 14 mei 2009 heeft besloten om het bestemmingsplan en het exploitatieplan voor de Woonwijk Westelijk Beverwijk vast te stellen. Het bestemmingsplan betreft het gebied dat (ongeveer) wordt begrensd door de wijken Warande en Westertuinen in het oosten; de Bankenlaan en de Lunetten in het noorden; de Creutzberglaan in het westen en de Zeestraat in het zuiden. Het exacte gebied is terug te vinden op een plankaart (verbeelding) die ook digitaal te raadplegen is. Een perceel aan het Jacob Knegjespad, nabij de Plesmanweg is eveneens meegenomen in dit plan.

Het plan biedt de mogelijkheid om circa 230 woningen te realiseren in een omgeving met veel groen en water op een oppervlakte van circa 18,6 hectare. Voor het gebied is op 24 mei 2006 een structuurplan vastgesteld, dat de hoofdkaders reeds aangaf en waarop tevens het voorkeursrecht gemeenten, dat van kracht is, gebaseerd is. Op de plankaart zijn aanduidingen opgenomen voor gronden die zijn aangewezen voor verwerkelijking van de bestemming in de naaste toekomst. (Artikel 3.8 onder c van de Wet ruimtelijke ordening).

Dit is een aanduiding die bij een eventuele onteigeningsprocedure van belang kan zijn.

Ten behoeve van de ontwikkeling van dit plan zijn diverse onderzoeken verricht naar de uitvoerbaarheid.

Tevens is op basis van artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening voor specifieke gronden, die nader op een extra kaart/extra kaarten staan aangeduid, een exploitatieplan opgesteld, waarvan het de bedoeling is dat ontwikkelingskosten verhaald kunnen worden, voor zover geen overeenkomst is gesloten. Nadere gegevens omtrent de exploitatie en het kostenverhaal staan weergegeven in het betreffende exploitatieplan met bijbehorende kaart(en). Samen met het bestemmingsplan is ook het daarbij behorende exploitatieplan vastgesteld, waarmee het verhaal van kosten zeker is gesteld.

De ingediende zienswijzen en ontdekte onvolkomenheden hebben geleid tot een gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan/exploitatieplan.

Het gaat hierbij o.a. om de volgende wijzigingen:

De woonbestemming en oeverfunctie ten zuiden van de bestemming maatschappelijk is gewijzigd in een waterbestemming; ten noorden van deze bestemming maatschappelijk is de waterbestemming verbreed tot 3 meter; (gaat af van maatschappelijk en groen) en de bestemming maatschappelijk is aan de andere zijde vergroot met 5 meter; aanpassingen van de profielen v.w.b. de situering op de plankaart en de mogelijke breedte van de berm bij profiel 1; onderschrift bij profielen waar berm stond, aangevuld met parkeren; correctie van profiel 3; aanpassingen op sommige plekken van de waterbestemming/oeverzones/groen en een toevoeging van de functieaanduiding voor langzaamverkeer, alsmede de aanduiding duiker; een aanpassing t.b.v. Creutzberglaan 12 v.w.b. een verschuiving van de perceelsgrens; uitbreiding en correcties in de legenda; aanpassingen van perceelsgrenzen/bestemmingsvlakken, waar sprake was van kleine inmeetfouten; verbreding tot 2,5 meter van twee oost-west gelegen watergangen en overeenkomstige verkleining van de woonbestemming in het zuidelijk deel; het schrappen van de oeverzone achter de percelen Creutzberglaan 56–78; wijziging van bestemming tuin ten zuiden van de percelen gelegen aan de Zeestraat in een bestemming V-VB met functieaanduiding achterpad; een verschuiving van de bestemmingsplangrens bij het J. Knegjespad, i.v.m. een onjuiste situering; aanpassing van artikel 3/gemengd, hier worden de woorden ten hoogste 17 woningen, vervangen door meer woningen dan 12; een ontheffing is opgenomen bij de bestemming Verkeer/Verblijf t.b.v. de inrichting van verkeersgebieden; de tekst inzake de fasering van het plan is verduidelijkt; het genoemde aantal woningen is aangepast in circa 230, als gevolg van het verdwijnen van de volkstuinen; het waterhuishoudkundig plan is nadrukkelijk vermeld; verduidelijking van bijlage 2 met oeverzones (bestaande/en nieuwe situaties), het gedeeltelijk verwijderen van de aanduiding verwerkelijking in naaste toekomst (in middendeel); wijziging van de bebouwingsbepalingen en aan te houden afstanden bij woningen/bijgebouwen, etc.

Alle wijzigingen zijn terug te vinden in het overzicht ingediende zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan en exploitatieplan en in de staat van wijzigingen (bijlage bij raadsbesluit ‘van ontwerp naar vastgesteld bestemmingsplan’).

Vanaf vrijdag 22 mei 2009 liggen het raadsbesluit, het bestemmingsplan en exploitatieplan met bijbehorende stukken ter inzage gedurende 6 weken.

Onder de bijlagen bevinden zich in ieder geval de volgende stukken: (een volledige lijst van bijlagen ligt eveneens bij de stukken ter visie)

  • 1. het GGD rapport over fijnstof Beverwijk-west d.d. 19 juli 2007;

  • 2. het TNO rapport over fijn stof in de IJmond d.d. september 2007;

  • 3. de Natuurtoets (BFO) t.b.v. woningbouw Beverwijk-west (Creutzberglaan-stadsrand) d.d. oktober 2004;

  • 4. Milieudienst IJmond; Externe veiligheid Woonwijk Westelijk Beverwijk d.d. 15 januari 2009;

  • 5. tekeningen / kaarten bij het exploitatieplan;

  • 6. overzicht ingediende zienswijzen tegen ontwerpbestemmingsplan en exploitatieplan met de gemeentelijke reacties en de consequenties;

  • 7. actualisatie flora - en faunaonderzoek Beverwijk-west, d.d. 27 juni 2008, Arcadis;

  • 8. Vestigia, archeologie en cultuurhistorie d.d. 7 september 2004;

  • 9. Wareco, modelonderzoek grondwater d.d. 4 oktober 2004;

  • 10. verkennend en aanvullend bodemonderzoek, inclusief asbest met tekening, d.d. 9 maart 2005 (BK);

  • 11. advies Milieudienst IJmond d.d. 13 januari 2009 groene wetgeving AFO (voorheen BFO); actualisering;

  • 12. advies Milieudienst over luchtkwaliteitsaspecten d.d. 13 januari 2009 (actualisering).

  • 13. datarapport luchtkwaliteit IJmond Resultaten 2007, d.d. mei 2008. (GGD-Amsterdam, provincie Noord-Holland; Corus);

  • 14. het raadsvoorstel en raadsbesluit;

  • 15. staat van wijzigingen (‘van ontwerp naar vastgesteld bestemmingsplan’);

  • 16. het besluit hogere waarden Wet geluidhinder, d.d. 2 april 2009.

De genoemde stukken kunnen worden ingezien in de omschreven periodeop werkdagen bij het Publieksbureau van het Stadskantoor van Beverwijk, Pres. Kennedyplein 1.

Het Publieksbureau is geopend op donderdag van 9.00 tot 20.00 uur en op overige werkdagen van 9.00 uur tot 16.00 uur. Alleen op dinsdag zijn de openingstijden van 9.00 tot 12.30 uur.

Tevens behoort het tot de mogelijkheden om gedurende bovenvermelde periode de omschreven stukken in te zien tijdens de openingsuren van de Openbare bibliotheek IJmond-Noord, in de vestiging aan het Kerkplein 5 te Beverwijk.

Tegen het vastgestelde bestemmingsplan en exploitatieplan (vaststellingsbesluit) kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, door

  • degenen die zienswijzen hebben ingebracht én belanghebbenden zijn;

  • belanghebbenden die aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest hun zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht;

Verder kan beroep worden ingesteld tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling van het bestemmingsplan en exploitatieplan heeft aangebracht in het plan.

Beroep kan alleen worden ingesteld in de periode waarin de stukken gedurende genoemde 6 weken ter inzage liggen.

Voor het in behandeling nemen van een beroepschrift wordt van de zijde van genoemde Afdeling bestuursrechtspraak een griffierecht in rekening gebracht van € 150,– voor natuurlijke personen en € 297,– voor rechtspersonen, zoals verenigingen.

U stelt beroep in door een brief te sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In die brief vermeldt u naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met dat besluit. U stuurt een kopie van dit besluit van het bestuursorgaan met het beroepschrift mee. U ondertekent de brief en stuurt deze naar het postadres van de Raad van State, postbus 20019 ; postcode 2500 EA te ’s-Gravenhage.

Ingevolge het bepaalde in artikel 3.8, lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening treedt het vaststellingsbesluit van dit bestemmingsplan / exploitatieplan in werking met ingang van de dag na afloop van de beroepstermijn. Totdat op het beroep is beslist kan een verzoek om een voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden gedaan. Wordt dat verzoek gedaan binnen de beroepstermijn dan treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. (artikel 8.4 van de Wet ruimtelijke ordening).

Hiervoor is eveneens griffierecht verschuldigd van € 150,– voor natuurlijke personen en € 297,– voor rechtspersonen.

NB. Het bestemmingsplan met bijlagen en het exploitatieplan met bijbehorende kaarten zijn ook digitaal te raadplegen en te downloaden via onze website www.beverwijk.nl onder de rubriek ‘over Beverwijk’ en dan onder vastgestelde plannen.

Beverwijk, 20 mei 2009

Burgemeester en wethouders voornoemd.

Naar boven