Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 16 april 2009, nr. HO&S/CBV/117704, tot wijziging van de Regeling financiën hoger onderwijs

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

Gelet op artikel 6.4, tweede lid van het Uitvoeringsbesluit WHW 2008;

Besluit:

ARTIKEL I

A

Artikel 7 vervalt.

B

De aanhef van paragraaf 6 komt te luiden:

Paragraaf 6. Financiële ondersteuning en toelagen

C

Aan paragraaf 6 wordt een nieuw artikel 14.a toegevoegd, luidende:

Artikel 14a. Toelage raad van toezicht

  • 1. Aan de voorzitter van een raad van toezicht als bedoeld in artikel 6.4, eerste lid,van het besluit wordt een tegemoetkoming toegekend ter hoogte van € 15.000,– per kalenderjaar.

  • 2. Aan de andere leden van een raad van toezicht als bedoeld in artikel 6.4, eerste lid, van het besluit wordt een tegemoetkoming toegekend van € 10.000,– per kalenderjaar.

ARTIKEL II INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R.H.A. Plasterk.

TOELICHTING

1. Algemeen

Deze toelichting onderteken ik mede namens de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Deze regeling strekt tot uitvoering van het Uitvoeringsbesluit WHW 2008. Met het besluit van 29 januari 2009 is aan het Uitvoeringsbesluit WHW 2008 een hoofdstuk 6 met bepalingen over personeel toegevoegd. Op basis van artikel 6.4 van het Uitvoeringsbesluit WHW 2008 dient bij ministeriële regeling de hoogte van de tegemoetkoming aan de voorzitter en andere leden van de raden van toezicht van de openbare bekostigde universiteiten en de Open Universiteit te worden vastgesteld. Dat geschiedt met deze regeling.

Met deze regeling word tevens geregeld dat de bedragen die reeds golden voor de voorzitter en leden van de raden van toezicht van de openbare academische ziekenhuizen en die van de voorzitter en leden van de raden van toezicht van de hierboven genoemde bekostigde instellingen worden gelijkgesteld en aangepast aan het prijspeil.

2. Financiële gevolgen

De wijzigingen in deze regeling hebben geen gevolgen voor de Rijksbegroting.

3. Artikelsgewijs

Artikel I, onderdeel A

Met dit onderdeel vervalt artikel 7 waarin de hoogte van de toelage voor de voorzitter en andere leden van de raden van toezicht van academische ziekenhuizen wordt vastgesteld.

Artikel I, onderdeel B

Met dit onderdeel wordt de aanhef van paragraaf 6 aangepast aan de opname van een nieuw artikel inzake toelagen

Artikel I, onderdeel C

Met dit artikel 14.a wordt de omvang van de toelage voor de voorzitter en andere leden van de raden van toezicht van openbare academische ziekenhuizen, openbare universiteiten en Open Universiteit vastgesteld.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R.H.A. Plasterk.

Naar boven