stcrt-2009-6809-001.png Bestemmingsplan ‘Scheemda-De Randstede’ Besluit hogere grenswaarde geluid

Voor het plangebied van de De Randstede aan de Gasthuislaan te Scheemda wordt een nieuw bestemmingsplan opgesteld, namelijk het bestemmingsplan ‘Scheemda-De Randstede’.

Te hoge geluidbelasting

Uit het akoestisch onderzoek, uitgevoerd door de gemeente Scheemda, blijkt dat de toegestane 48 dB-grens (= voorkeursgrenswaarde), afhankelijk van de situatie, wordt overschreden.

Het college constateert dat er – gelet op het bovenstaande – sprake is van een situatie als bedoeld in artikel 110a van de Wet Geluidhinder. Het betreft de bouw van een aantal te realiseren woningen op de hoekpercelen, gelegen binnen de geluidzone van de Provinciale weg N 362.

Hogere waarde nodig

Gelet op het voorgaande is een hogere grenswaarde voor deze woningen noodzakelijk.

Maatregelen niet effectief

Maatregelen ter bestrijding van het wegverkeerslawaai aan de bron door beperking van de verkeersintensiteit zijn op korte termijn is niet mogelijk. Ook andere bronmaatregelen zijn niet aan de orde.

Maatregelen in het overdrachtsgebied zijn, gelet ook op de ligging in de westelijke dorpsrand van Scheemda, stedenbouwkundig niet gewenst. Daarbij moet met name het zicht op de te bebouwen locatie ‘De Randstede’ stedenbouwkundig gehandhaafd blijven, waarbij tevens een eenduidig beeld wordt verkregen met de zuidelijk van het plangebied gelegen locatie ‘Tussendiepen’, ook gelegen aan de dorpsrand, en waarbij evenzo het zich open is aangehouden.

Maatregelen binnenwaarde

Aan een bouwvergunning ten behoeve van een woning, welke gelegen is in het gebied waar deze hogere waarde betrekking op heeft, zal de voorwaarde worden verbonden dat de geluidwerendheid van de uitwendige gevelconstructie voldoet aan de gestelde eisen in het Bouwbesluit bij deze vastgestelde hogere waarden.

Tervisielegging

Het ontwerpbesluit Hogere Waarde Wet Geluidhinder heeft vanaf 6 november 2008 tot en met 17 december 2008 voor een ieder ter inzage gelegen met de mogelijkheid tot het inbrengen van schriftelijke en mondelinge zienswijzen.

Hiervan is echter geen gebruik gemaakt.

Beroep tegen het Besluit Hogere Grenswaarde geluid

Voor belanghebbenden bestaat de mogelijkheid om gedurende de termijn van terinzagelegging van de stukken, vanaf 14 mei 2009 tot en met 24 juni 2009 een beroepschrift bij de Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak, in te dienen.

Alleen tijdens de termijn van ter inzage liggen van de stukken kunt u tegen het Besluit uw beroepschrift indienen bij de Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Scheemda, 13 mei 2009

Het college van burgemeester en wethouders van Scheemda,

de secretaris,

M. van der Wal.

De burgemeester,

G.M.C. Jonkman-Jansen.

Naar boven