Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 21 april 2009, nr. VGP/PSL 2925717, houdende een wijziging van de Warenwetregeling aanwijzing veiligheidscodes tatoeëren en piercen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 7, tweede lid, van het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen;

Besluit:

ARTIKEL I

De tabel in de bijlage van de Warenwetregeling aanwijzing veiligheidscodes tatoeëren en piercen komt te luiden:

Hygiënerichtlijnen

Opsteller

Hygiënerichtlijnen voor tatoeëren, versie april 2009

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid

Postbus 2200

1000 CE Amsterdam

Hygiënerichtlijnen voor cosmetische tatoeage en permanente make-up, versie april 2009

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid

Postbus 2200

1000 CE Amsterdam

Hygiënerichtlijnen voor piercen, versie april 2009

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid

Postbus 2200

1000 CE Amsterdam

Hygiënerichtlijnen voor het prikken van gaatjes in oren en neusvleugels met een piercinginstrument, versie april 2009

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid

Postbus 2200

1000 CE Amsterdam

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.

TOELICHTING

Algemeen

Artikel 6 van het Warenwetbesluit tatoeëren en piercen bepaalt dat een ondernemer veilig moet werken bij het aanbrengen van tatoeages en piercings. Op grond van artikel 7 van dat besluit kan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport veiligheidscodes aanwijzen. Indien de ondernemer werkt volgens een aangewezen veiligheidscode, wordt de ondernemer geacht te voldoen aan de eis van veilig werken. Op dit moment zijn er vier hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (verder: LCHV) van maart 2007 aangewezen als veiligheidscode.

Het ministerie van VWS heeft het LCHV, onderdeel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, opdracht gegeven om de hygiënerichtlijnen van maart 2007 te herzien. Het LCHV heeft deze hygiënerichtlijnen herzien in samenwerking met de betrokken branches, zoals die van de tatoeage- en piercingstudio’s, schoonheidsspecialisten en juweliers.

Artikelsgewijs

Artikel I

Vanaf het moment dat deze regeling in werking treedt wordt de ondernemer die werkt volgens de herziene hygiënerichtlijnen (die van april 2009) geacht te voldoen aan de eis van veilig werken. Er kan dan geen beroep meer worden gedaan op de oude hygiënerichtlijnen.

Regulier Overleg Warenwet

De hygiënerichtlijnen zijn voorgelegd aan de deelnemers aan het Regulier Overleg Warenwet (ROW)1. Deze consultatie heeft niet geleid tot commentaar op de hygiënerichtlijnen.

Administratieve lasten en bedrijfseffecten

Deze regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor het bedrijfsleven en de burger en heeft verder ook geen bedrijfseffecten.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

A. Klink.


XNoot
1

Aan het ROW nemen vertegenwoordigers deel van ondernemers (industrie en handel), van consumenten, van ministeries (met name van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en van Economische Zaken), van de Voedsel en Waren Autoriteit, en van product- en bedrijfschappen.

Naar boven