stcrt-2009-6652-001.png Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Buitenpost – Lutkepost’

Burgemeester en wethouders van Achtkarspelen maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 26 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bekend, dat met ingang van 13 mei tot en met 23 juni 2009 bij de balie van Afdeling Ruimte van het gemeentehuis te Buitenpost voor een ieder ter inzage zal liggen het bestemmingsplan ‘Buitenpost – Lutkepost’, zoals dat door de gemeenteraad gewijzigd is vastgesteld in zijn vergadering van 23 april 2009. Het raadsbesluit en het vastgestelde plan kunnen worden ingezien op maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.

Beschrijving plan

Het plangebied ligt aan de zuidkant van Buitenpost. Het wordt (globaal) omgrensd door de Buitenpostervaart, de Lauwersmeerweg (rondweg) en de weg Lutkepost (die overgaat in de Kuipersweg). Het gebied zal in twee fasen worden ontwikkeld.

De eerste fase is aan de oostzijde van het plangebied geprojecteerd en biedt ruimte aan maximaal 63 woningen en een uitbreiding van het woonwagencentrum met 3 plaatsen. Deze fase voorziet ook in de bouw van een appartementencomplex (maximaal 22 appartementen) en de bouw van een zestal duurzame woningen. De realisatie hiervan is afhankelijk van aanvullende of (elders) vrijvallende woningbouwmogelijkheden. De invulling tot 2010 zal voor een belangrijk deel bestaan uit de bouw van 40 (grotendeels levensloopbestendige) twee-onder-één-kap-huurwoningen.

De tweede fase is in het plan globaal bestemd (wijzigingsbevoegdheid). In de tweede fase is uitgegaan van verdere woningbouw (maximaal 80 woningen).

Wijzigingen

Bij de vaststelling zijn de volgende wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan:

Plankaart

Een negental bouwvlakken op de plankaart is vervangen door één bouwstrook waarbinnen maximaal 12 woningen (waaronder enkele dubbele woningen) kunnen worden gebouwd. Hierdoor kan beter worden ingespeeld op marktontwikkelingen.

Artikel 3 Woondoeleinden

De wijziging van de plankaart heeft tot gevolg dat in de bouwvoorschriften van dit artikel (lid 2, sub a, punt 5) een zijdelingse perceelgrensafstand is opgenomen;

Artikel 5 Woonwagenstandplaats

Moderne woonwagens zijn vaak ruimer en hoger dan traditionele wagens. Om die reden is de bouwhoogte in lid 2, sub a iets verruimd. Tevens is een goothoogte opgenomen;

Artikel 8 Agrarische doeleinden

De in het ontwerpplan in de plantoelichting genoemde wijzigingsbepaling op grond waarvan aan de boerderij op het perceel Lutkepost 2 – na bedrijfsbeëindiging – een bestemming ‘woondoeleinden’ of ‘bedrijfsdoeleinden’ kan worden toegekend is bij de vaststelling alsnog in de voorschriften verwerkt (artikel 8, lid 5, sub a en b).

Bedenkingen

Degene die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten, dat hij niet tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad heeft ingediend, kan gedurende bovengenoemde termijn bedenkingen tegen het bestemmingsplan indienen. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een ieder die bedenkingen heeft ten aanzien van wijzigingen, die bij de vaststelling van het plan zijn aangebracht.

De bedenkingen kunnen (bij voorkeur) schriftelijk worden ingediend bij Gedeputeerde Staten van Fryslân, Postbus 20120, 8900 HM Leeuwarden. Degene die echter zijn bedenkingen mondeling wenst in te dienen, kan dit bij de provincie kenbaar maken. In dat geval kan telefonisch contact worden opgenomen met de afdeling Ruimtelijke Plannen (058-2925542). Om praktische redenen verdient het aanbeveling een dergelijk verzoek te doen uiterlijk 14 dagen voor het einde van de tervisieliggingstermijn om termijnoverschrijding te voorkomen met het risico dat bedenkingen buiten beschouwing moeten worden gelaten.

Buitenpost, 12 mei 2009

Burgemeester en wethouders voornoemd,

T.J. van der Zwan,

burgemeester.

E. van der Sluis,

secretaris.

Naar boven