Regeling van de Minister van Justitie van 27 april 2009, nr. DDS 15597419, tot wijziging van de Regeling naturalisatietoets Nederland

De Minister van Justitie,

Gelet op artikel 6 van het Besluit naturalisatietoets;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling naturalisatietoets Nederland wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het zesde lid wordt ‘de resultaten van een toets’ vervangen door: de resultaten van een voor 1 januari 2007 afgelegde toets.

2. Aan het zesde lid wordt, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel e door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • f. de datum waarop de toetsresultaten zijn behaald.

3. Na het zesde lid wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 7. Van het afleggen van het praktijkdeel, bedoeld in artikel 3.7 van het Besluit inburgering alsmede van het elektronisch praktijkexamen en de toets gesproken Nederlands, bedoeld in artikel 3.9, eerste lid, onderdelen a en b, van het Besluit inburgering, is vrijgesteld de verzoeker die beschikt over één van de volgende certificaten van het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal:

    • a. Certificaat Profiel Maatschappelijke Taalvaardigheid (ERK-niveau B1),

    • b. Certificaat Profiel Professionele Taalvaardigheid (ERK-niveau B2),

    • c. Certificaat Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (ERK-niveau B2), of

    • d. Certificaat Profiel Academische Taalvaardigheid (ERK-niveau C1).

ARTIKEL II

Deze regeling is van toepassing op verzoeken tot verlening van het Nederlanderschap die na het tijdstip van inwerkingtreding zijn ingediend.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2009.

Deze regeling wordt met de toelichting in de Staatscourant geplaatst.

Den Haag, 27 april 2009

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.

TOELICHTING

Algemeen

De onderhavige regeling betreft twee wijzigingen van artikel 4 van de Regeling naturalisatietoets Nederland. Artikel 4 van de Regeling naturalisatietoets Nederland regelt de vrijstelling op onderdelen van de naturalisatietoets indien een bewijsstuk van een eerder behaald (examen)resultaat kan worden overgelegd. De eerste wijziging betreft het toepassingsbereik van de zogenoemde Verklaring educatie. De tweede wijziging betreft een nieuwe gedeeltelijke vrijstellingsgrond voor de naturalisatietoets voor het onderdeel mondelinge en schriftelijke vaardigheden in de Nederlandse taal.

Artikelsgewijs

Artikel I

Gebleken is dat onduidelijkheid bestaat over het toepassingsbereik van de zogenoemde Verklaring educatie. De Verklaring educatie is zowel in de Regeling inburgering als in de Regeling naturalisatietoets Nederland opgenomen teneinde te bewerkstelligen dat gevolgde NT2-taaltrajecten die zijn afgerond vóór de inwerkingtreding van de Wet inburgering onder bepaalde voorwaarden kunnen vrijstellen van de verplichting om mondelinge en schriftelijke vaardigheden in de Nederlandse taal te verwerven en het desbetreffende deel van het inburgeringsexamen/naturalisatietoets alsnog te behalen.

Om het bovenstaande te verduidelijken is in artikel 4, zesde lid, van de Regeling naturalisatietoets Nederland opgenomen dat de toets voor de Verklaring educatie moet zijn afgelegd voor 1 januari 2007 en wordt in hetzelfde lid van dat artikel geregeld dat de Verklaring educatie de datum moet bevatten waarop de toetsresultaten zijn behaald. De datum voor het toetsresultaat is dus bepalend bij de beoordeling of de verzoeker in aanmerking komt voor deze gedeeltelijke vrijstelling.

Deze wijziging sluit aan bij de wijziging van artikel 2.2a van de Regeling inburgering (Regeling van de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie van 16 december 2008, Stcrt. 2008, 2668). Om de Regeling inburgering en de Regeling Naturalisatietoets Nederland zoveel mogelijk een op een te laten lopen, is deze wijziging ook in de Regeling naturalisatietoets Nederland verwerkt.

Het Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CnaVT) is een Vlaams/Nederlandse organisatie die examens ontwikkelt voor studenten buiten Vlaanderen en Nederland. De examens worden in het buitenland afgenomen. Het nieuwe lid zeven regelt dat verzoekers die in het bezit zijn van een certificaat van de vier volgende examens gedeeltelijk zijn vrijgesteld van de naturalisatietoets voor het onderdeel mondelinge en schriftelijke vaardigheden in de Nederlandse taal. Het betreft de volgende certificaten van het CnaVT:

Certificaat Profiel Maatschappelijke Taalvaardigheid (ERK-niveau B1),

Certificaat Profiel Professionele Taalvaardigheid (ERK-niveau B2),

Certificaat Profiel Taalvaardigheid Hoger Onderwijs (ERK-niveau B2), of

Certificaat Profiel Academische Taalvaardigheid (ERK-niveau C1).

De wijziging sluit aan bij de wijziging van artikel 2.2c van de Regeling inburgering (Reling van de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie van 3 oktober 2008, Stcrt. 2008, 196). Om de Regeling inburgering en de Regeling naturalisatietoets Nederland zoveel mogelijk een op een te laten lopen, is de wijziging ook in de Regeling naturalisatietoets Nederland verwerkt.

Artikel II

Indien het verzoek om verlening van het Nederlanderschap is ingediend vóór 1 augustus 2009 kan nog een beroep worden gedaan op de regeling zoals deze luidde voor 1 augustus 2009. Na het tijdstip van inwerkingtreding zijn de nieuwe regels van toepassing.

De Minister van Justitie,

E.M.H. Hirsch Ballin.

Naar boven