stcrt-2009-6252-001.png Bekendmaking voorbereidingsbesluit, inpassingsplan en milieueffectrapportage Wieringerrandmeer

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland maakt bekend, dat met ingang van 29 april tot 10 juni 2009 het voorbereidingsbesluit, het voorontwerp inpassingsplan en het milieueffectrapport (MER) voor het project Wieringerrandmeer ter inzage liggen. Een ieder kan in deze periode zijn inspraakreactie respectievelijk zienswijze kenbaar maken op het voorontwerp inpassingsplan ‘Wieringerrandmeer’ en het MER ‘Wieringerrandmeer’.

Het project Wieringerrandmeer

Het Wieringerrandmeer voorziet in de aanleg van een nieuw meer in het grensgebied van Wieringen en de Wieringermeer. Het plangebied omvat ca. 1600 ha en het meer is ca. negen km lang. In dit gebied worden maximaal 2100 woningen (waarvan 175 recreatiewoningen) gerealiseerd op schorren/eilanden en in het bos. Tevens wordt ruim 660 ha nieuwe natuur gerealiseerd, grotendeels in het kader van de ecologische hoofdstructuur. Het gehele gebied krijgt tevens een belangrijke recreatieve functie. Ook zijn in het gebied een maritiem bedrijventerrein en meerdere jachthavens voorzien.

Voorbereidingsbesluit Wieringerrandmeer

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland maken bekend dat Provinciale Staten bij besluit van 20 april 2009 hebben verklaard, dat er op grond van artikel 3.26 van de Wet ruimtelijke ordening een inpassingsplan wordt voorbereid voor het gebied Wieringerrandmeer. Dit plangebied is aangegeven op de bij dit besluit behorende kaart.

Met het voorbereidingsbesluit wil de Provincie Noord-Holland voorkomen, dat het gebied minder geschikt wordt voor de verwezenlijking van de beoogde bestemmingen. In verband daarmee zijn voor het gebied een aanlegvergunningstelsel en een verbodsbepaling opgenomen voor wijziging van bestaand feitelijk gebruik van gronden en opstallen.

Verder is bepaald, dat de provincie beoordeelt of de aanhoudingsplicht van bouw- en aanlegvergunning kan worden doorbroken, waarna de gemeenten de aanvragen verder kunnen afhandelen.

Het voorbereidingsbesluit treedt in werking op 29 april 2009. Het is niet mogelijk een inspraakreactie te geven op het voorbereidingsbesluit, bezwaar te maken of beroep in te stellen tegen dit besluit.

Inpassingsplan ‘Wieringerrandmeer’

Ter uitvoering van het project Wieringerrandmeer is een voorontwerp inpassingsplan ‘Wieringerrandmeer’ opgesteld. Dit is een provinciaal voorontwerp bestemmingsplan. Het voorontwerp is een voorlopig plan dat na de inspraakprocedure kan worden aangepast. Daarna start de wettelijke bestemmingsplanprocedure.

Milieueffectrapport (MER) ‘Wieringerrandmeer’

Voor het plan Wieringerrandmeer zijn verschillende varianten ontwikkeld. In het Milieueffectrapport zijn de effecten die deze varianten hebben op de omgeving, op het gebied van water, natuur, verkeer, landbouw, landschap, cultuurhistorie, toerisme en externe veiligheid, omschreven. Als onderdeel van het Milieueffectrapport is tevens een natuurtoets uitgevoerd die dient als passende beoordeling in het kader van de Natuurbeschermingswet.

Het MER is op 20 april 2009 door Provinciale Staten van Noord-Holland aanvaard. Daarmee hebben de Staten geoordeeld dat het MER voldoet aan de eerder vastgestelde richtlijnen en dat op het MER kan worden ingesproken. Het MER en alle zienswijzen worden voorgelegd aan de Commissie voor de milieueffectrapportage. De Commissie toetst of het MER de essentiële informatie bevat om vanuit milieutechnisch oogpunt een besluit te kunnen nemen over de aanleg van het Wieringerrandmeer.

Ingevolge artikel 7.20 vierde lid van de Wet Milieubeheer kunnen zienswijzen tegen het Milieueffectrapport slechts betrekking hebben op het niet voldoen van dit rapport aan de richtlijnen dan wel op onjuistheden die het rapport bevat.

Terinzagelegging

Het voorbereidingsbesluit en de bij dit besluit behorende gebiedsaanduiding, het MER ‘Wieringerrandmeer’ en het voorontwerp inpassingsplan ‘Wieringerrandmeer’ inclusief bijlagen liggen vanaf 29 april 2009 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage. De stukken liggen in de bibliotheken en in de gemeentehuizen van Wieringermeer en Wieringen en in het in het provinciehuis van Noord-Holland te Haarlem. In de bibliotheken en de gemeentehuizen kunnen de stukken tijdens de openingstijden worden ingezien. Voor het provinciehuis geldt, dat de stukken na afspraak kunnen worden ingezien (zie daarvoor onderstaand telefoonnummer).

Vanaf 28 april 2008 is zijn de stukken tevens elektronisch te raadplegen op de internetsite van de provincie Noord-Holland www.noord-holland.nl onder Terinzageleggingen, Bekendmakingen, Wet ruimtelijke ordening.

Inspraak-/Informatiebijeenkomst

Voor meer informatie kunnen belangstellenden één van de informatiebijeenkomst bijwonen. Medewerkers van de provincie, gemeente(n) en het projectbureau Wieringerrandmeer zijn daar aanwezig om het voorbereidingsbesluit, het voorontwerp inpassingsplan ‘Wieringerrandmeer’ en het MER toe te lichten. Deze informatiebijeenkomsten in de vorm van inloopavonden vinden plaats op maandag 25 mei 2009 van 17.30 uur tot 20.30 uur in Van der Valk Wieringermeer, Terpstraat 49, 1771 AC Wieringerwerf en op woensdag 27 mei 2009 van 17.30 uur tot 20.30 uur in Concordia, Koningstraat 84–86, 1777 AB Hippolytushoef Als u nadere informatie over de stukken wenst, kunt u contact opnemen met de provincie Noord-Holland, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem, telefoon 023-514 3143.

Gedurende de termijn van tervisielegging kan een ieder schriftelijk zijn inspraakreactie respectievelijk zienswijze kenbaar maken op het voorontwerp inpassingsplan ‘Wieringerrandmeer’ en het MER ‘Wieringerrandmeer’ bij het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland.

Ingevolge artikel 7.20 vierde lid van de Wet Milieubeheer kunnen zienswijzen tegen het MER slechts betrekking hebben op het niet voldoen van dit rapport aan de richtlijnen dan wel op onjuistheden in het rapport.

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken met de heer J.A. Oostendorp van het projectbureau Wieringerrandmeer, telefoon 0227-510 685.

U kunt uw inspraakreactie/zienswijze richten aan het centrale postadres:

College van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland

T.a.v. van mevrouw J.O. Verhaar

Postbus 3007

2001 DA HAARLEM

Naar boven