Bekendmaking geluidsplan A13 Zestienhoven–Delft-Zuid

De minister van Verkeer en Waterstaat heeft op 20 februari 2009 het Geluidsplan A13 Zestienhoven–Delft-Zuid vastgesteld.

Van 22 april tot en met 3 juni 2009 liggen het geluidsplan A13 Zestienhoven–Delft-Zuid en het onderliggende akoestisch onderzoek ter inzage. Het geluidsplan, dat op 20 februari 2009 is vastgesteld, doorloopt een procedure overeenkomstig de Spoedwet wegverbreding en de Algemene wet bestuursrecht. Op grond daarvan kunt u, indien u op het ontwerp-geluidsplan hebt ingesproken, van 23 april tot en met 3 juni 2009 tegen het geluidsplan beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

stcrt-2009-6008-001.png

Achtergrond

Op het wegvak tussen de aansluitingen Zestienhoven en Delft-Zuid trad met name in de ochtendspits regelmatig filevorming op. De files ontstonden bij de aansluiting Zestienhoven, waar veel verkeer (waaronder veel vrachtverkeer) de A13 op gaat. Deze files sloegen geregeld terug tot aan het Kleinpolderplein. De filevorming op dit deel van de A13 vormde de aanleiding voor het aanleggen van een spitsstrook op de A13 (in noordelijke richting) tussen de aansluitingen Zestienhoven en Delft-Zuid. Daarvoor is op 12 maart 2004 het Wegaanpassingsbesluit A13 Zestienhoven–Delft-Zuid vastgesteld.

Het geluidsplan

Uit akoestisch onderzoek is gebleken dat het door de aanleg van de spitsstrook noodzakelijk is om geluidsmaatregelen te nemen op de A13 tussen de aansluitingen Zestienhoven en Delft-Zuid. Deze geluidsmaatregelen betreffen het aanbrengen van geluidsschermen op bepaalde delen van de A13 tussen de aansluitingen Zestienhoven en Delft-Zuid.

Bij de uitvoering van deze geluidsreducerende maatregelen moet voor 31 woningen op basis van de toekomstige situatie de geluidsbelasting worden vastgesteld. In het geluidsplan zijn bovenstaande maatregelen en de voor elke woning vast te stellen geluidsbelasting weergegeven.

Het plan bevat verder een beschrijving van de procedure. Van 19 september tot en met 30 oktober 2008 heeft het ontwerp-geluidsplan A13 Zestienhoven–Delft-Zuid ter inzage gelegen.

Eenieder heeft in deze periode zijn zienswijze kenbaar kunnen maken op de inhoud van het ontwerp-geluidsplan. Hierop zijn 25 zienswijzen ingediend door in totaal 5 insprekers. Deze zienswijzen hebben niet geleid tot aanpassing van het ontwerp-geluidsplan. Op dit moment is het voor degenen die hebben ingesproken op het ontwerp-geluidsplan, mogelijk om beroep in te stellen tegen het geluidsplan.

Waar ligt het geluidsplan ter inzage?

Het geluidsplan A13 Zestienhoven–Delft-Zuid, het onderliggende akoestisch onderzoek en het Wegaanpassingsbesluit A13 Zestienhoven–Delft-Zuid kunt u van 22 april tot en met 3 juni 2009 tijdens de reguliere openingstijden inzien op de volgende locaties:

  • de (deel)gemeentehuizen van Rotterdam, Rotterdam Overschie, Pijnacker-Nootdorp en Delft;

  • de hoofdvestiging van de openbare bibliotheek in Rotterdam (Hoogstraat 110);

  • DOK Centrum in Delft (Vesteplein 100);

  • bureau HID, Rijkswaterstaat Zuid-Holland in Rotterdam (Boompjes 200);

  • het Informatiecentrum van het ministerie van Verkeer en Waterstaat in Den Haag (Plesmanweg 1–6).

U kunt het geluidsplan, het akoestisch onderzoek en het wegaanpassingsbesluit A13 Zestienhoven–Delft-Zuid ook downloaden via www.inspraakpunt.nl. Op het wegaanpassingsbesluit, dat als bijlage bij de stukken wordt gelegd, is geen inspraak meer mogelijk.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden die hun zienswijze al bij het ontwerp-geluidsplan A13 Zestienhoven–Delft-Zuid naar voren hebben gebracht, dan wel belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijzen hebben ingebracht, kunnen van 23 april tot en met 3 juni 2009 beroep instellen bij:

Raad van State

Afdeling bestuursrechtspraak

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Het ondertekende beroepschrift dient ten minste te bevatten:

  • uw naam en adres;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • een opgave van redenen waarom u zich niet met het besluit kunt verenigen.

Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. Voor particulieren is dit vastgesteld op € 150,– en voor niet-natuurlijke personen op € 297,–. Over de wijze waarop u dit dient te betalen en binnen welke termijn krijgt u, na indiening van het beroep, bericht van de griffie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Nadere informatie

Voor vragen en/of nadere informatie kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat Zuid-Holland, telefoon 010-402 6703/6378. Voor inlichtingen over de inspraakprocedure kunt u contact opnemen met het Inspraakpunt/Expertisecentrum Publieksparticipatie, telefoon 070-351 9603.

De spoedwet wegverbreding

De Spoedwet wegverbreding maakt het mogelijk om de capaciteit van een aantal wegen te verhogen via een verkorte procedure, onder andere door een andere indeling van de bestaande weg. Voor een aantal projecten van de Spoedwet wegverbreding geldt dat naast het wegaanpassingsbesluit, een ‘geluidsplan’ moet worden opgesteld. In dit geluidsplan wordt onder meer opgenomen welke geluidsmaatregelen zullen worden getroffen en voor welke woningen een zogenoemde hogere waarde wordt vastgesteld.

Naar boven