stcrt-2009-5879-001.png PlanMER bestemmingsplan buitengebied

De gemeente Venray heeft het voornemen om haar bestemmingsplan buitengebied te herzien en daarbij een plan-m.e.r.-procedure te doorlopen.

Het college van burgemeester en wethouders van Venray is bezig met het opstellen van een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied. Eén van de ontwikkelingen die hiermee gestalte krijgt is het vestigingsbeleid van de intensieve veehouderij in landbouwontwikkelingsgebieden en verwevingsgebieden.

Bij de voorbereidingen van dit bestemmingsplan is sprake van de plicht voor een planMER (milieueffectrapportage voor plannen). De Wet milieubeheer verplicht het opstellen van een planMER als het bestemmingsplan het juridische kader vormt voor mogelijke toekomstige m.e.r.-(beoordelings)plichtige projecten of voor projecten die mogelijk significante gevolgen hebben voor de Natura 2000-gebieden.

Omdat de gemeente bij dit bestemmingsplan buitengebied keuzes maakt over de omvang van bouwvlakken van veehouderijen en over mogelijkheden voor omschakeling naar en uitbreiding en nieuwvestiging van intensieve veehouderij, dient hiervoor een planMER te worden opgesteld. Een andere reden dat er een planMER wordt opgesteld is dat er een passende beoordeling nodig is. Het bestemmingsplan heeft namelijk mogelijk significante gevolgen op Natura2000-gebieden die vallen onder de Natuurbeschermingswet 1998. De passende beoordeling wordt in de planMER opgenomen.

Het doel van de plan-m.e.r.-procedure is het milieubelang een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming. De resultaten van het onderzoek naar de milieueffecten zullen worden gebruikt als onderbouwing bij het op te stellen bestemmingsplan buitengebied.

De gemeente Venray heeft de eerste stap in de plan-m.e.r.-procedure voor het bestemmingsplan gezet door een notitie reikwijdte en detailniveau op te stellen. In deze notitie geeft de gemeente Venray aan hoe zij de milieueffecten van de voorgenomen mogelijkheden voor intensieve veehouderij in het bestemmingsplan – en de verschillende opties daarvoor – wensen te onderzoeken, welke (milieu)thema’s daarbij aan de orde komen en welke procedure de gemeente wenst te volgen.

Verder zullen de bestuursorganen, die bij de voorbereiding van het bestemmingsplan moeten worden betrokken, ook over de notitie reikwijdte en het detailniveau worden geraadpleegd. Daarnaast wordt de Commissie m.e.r. in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen over het voornemen. Op basis van deze notitie en de reacties van de eerdergenoemde instanties daarop, wordt het feitelijke milieuonderzoek uitgevoerd.

De notitie reikwijdte en detailniveau zal met ingang van 24 april 2009 tot en met 4 juni 2009 voor een ieder ter inzage liggen in het informatiecentrum in de publiekshal van het gemeentehuis, Raadhuisstraat 1 te Venray, geopend op maandag van 12.00 tot 20.00 uur, op dinsdag tot en met donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. Ook kunt u vanaf 24 april 2009 de notitie Reikwijdte en detailniveau downloaden van de website van de gemeente Venray.

Er wordt in deze fase geen gelegenheid geboden zienswijzen over deze notitie naar voren te brengen. Deze mogelijkheid wordt wel geboden wanneer de planMER met het ontwerp-bestemmingsplan ter inzage wordt gelegd.

Venray, 23 april 2009

Naar boven