Besluit van de Minister van onderwijs, cultuur en wetenschap van 30 maart 2009, nr. DCE/10571, houdende de opheffing van het College voor de archeologische kwaliteit

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Besluit:

Artikel 1

Het Besluit houdende instelling van een College voor de archeologische kwaliteit van 26 september 2001, nr. WJZ/2001/35117 (8124), Stcrt. 2001, 190, van 2 oktober 2001, wordt ingetrokken.

Artikel 2

  • 1. De archiefbescheiden van het College, bedoeld in artikel I, die betrekking hebben op de werkzaamheden van de toetsingscommissie van het College worden, in weerwil van artikel 9 van het in artikel I bedoelde besluit, overgebracht naar de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten.

  • 2. De overige archiefbescheiden van het College worden, in weerwil van artikel 9 van het in artikel I bedoelde besluit, overgedragen aan de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R.H.A. Plasterk.

TOELICHTING

Door Staatssecretaris Van der Ploeg is op 26 september 2001 het College voor de Archeologische Kwaliteit (CvAK) opgericht middels een instellingsbesluit (Stcrt. nr. 190, 2 oktober 2001). Dit college werkte voor de duur van het interim-beleid, dat wil zeggen tot en met het inwerking treden van de Wet op de archeologische monumentenzorg in 2007. Het College had als taak onder andere het tot stand brengen en beheren van de Kwaliteitsnorm Nederlandse Archeologie (KNA) en het op verzoek van vergunninghouders adviseren over de geschiktheid van instellingen en bedrijven om archeologische werkzaamheden uit te voeren. Met ingang van 2004 zijn de taken en werkzaamheden van het CvAK ondergebracht bij de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer (SIKB).

In maart 2005 is het Centraal College van Deskundigen (CCvD Archeologie) van start gegaan. Dit College heeft medio 2005 de meeste taken van het CvAK overgenomen. Binnen het CvAK was daarna alleen de toetsingscommissie nog actief. De toetsing en vergunningverlening is met ingang van september 2007 overgenomen door de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten. Met de intrekking van het instellingsbesluit wordt het College voor Archeologische Kwaliteit formeel opgeheven.

Artikel 9 Instellingsbesluit en archiefbescheiden

In het besluit van 2001 is vastgelegd dat de archiefbescheiden na opheffing van het College worden overgebracht naar het archief van de Directie Cultureel Erfgoed van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Aangezien een deel van de taken van het College nog steeds onder de vlag van het SIKB worden uitgevoerd (de CCvD) en de toetsing en vergunningverlening wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten, worden in afwijking van het besluit de archiefbescheiden die betrekking hebben op de toetsing en vergunningverlening overgebracht naar de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten en de rest van het archief bij de SIKB gelaten.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

R.H.A. Plasterk.

Naar boven