Wijziging van het Bestuursreglement College voor zorgverzekeringen 2007

Het College voor zorgverzekeringen,

Gelet op artikel 60, eerste lid, Zorgverzekeringswet;

Heeft in zijn vergadering van 30 juni 2008 besloten:

ARTIKEL I

Het Bestuursreglement College voor zorgverzekeringen 2007 wordt als volgt gewijzigd:

Artikel 9, eerste lid, onderdeel a, komt te luiden:

  • a. de Duidingscommissie pakket, met als taak:

    het uitbrengen van advies aan het bestuur over:

    • 1. individuele verzekerings- en indicatiegeschillen, in het bijzonder op grond van artikel 114 van de wet, artikel 58 van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en artikel 2.1.2 van de Invoerings- en aanpassingswet Zorgverzekeringswet juncto artikel 74 van de Ziekenfondswet;

    • 2. het eenduidig uitleggen van de aard, inhoud en omvang van de te verzekeren prestaties bedoeld in artikel 11 van de Zorgverzekeringswet, op grond van artikel 64 Zorgverzekeringswet;

    • 3. het eenduidig uitleggen van de aard, inhoud en omvang van de aanspraken bedoeld in artikel 42 van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking twee dagen na publicatie daarvan in de Staatscourant.

Voorzitter,

P.C. Hermans.

Goedgekeurd door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport d.d. 31 maart 2009, kenmerk Z/VU-2921397.

TOELICHTING

Zorgverzekeraars, zorgaanbieders en burgers benaderen het CVZ steeds vaker met vragen over de aard, inhoud en omvang van de te verzekeren prestaties op grond van de Zorgverzekeringswet en de aanspraken op grond van de AWBZ. Op basis van artikel 64 Zorgverzekeringswet en artikel 42 AWBZ geeft het CVZ hen hierover voorlichting.

De vragen die het CVZ bereiken zijn vaak van dien aard dat niet op voorhand duidelijk is of er wel of geen sprake is van verzekerde zorg. Het CVZ toetst deze vragen aan de toepasselijke wet- en regelgeving. Het CVZ beschikte in het kader van de uitvoering van artikel 114 Zorgverzekeringswet, artikel 58 AWBZ en 74 van de Ziekenfondswet al over een commissie die zich bezig hield met de advisering in individuele geschillen tussen verzekerden en zorgverzekeraars respectievelijk, het CIZ en ziekenfondsen. In de praktijk legt het CVZ echter ook andere individuele vragen aan deze commissie voor, indien deze vragen zodanig van aard zijn dat van de expliciete deskundigheid van de commissie gebruik kan worden gemaakt.

Met deze wijziging van het Bestuursreglement wordt de benaming van de Commissie verzekerings- en indicatiegeschillen gewijzigd in de Duidingscommissie pakket. Deze benaming doet zowel recht aan de adviestaak van de commissie in individuele geschillen als aan de algemeen toepasbare adviezen die de commissie uitbrengt over het eenduidig uitleggen van het pakket door het CVZ.

Inmiddels is met invoeging van artikel 59a in de Zorgverzekeringswet een wettelijke adviescommissie door de minister van VWS ingesteld bij het CVZ. Deze Adviescommissie Pakket (ACP) bereidt rapporten en signalen voor als bedoeld in artikel 66 van de Zorgverzekeringswet. De ACP voert daarmee een toets voor de passend pakket adviezen van het CVZ uit. Dit maakt duidelijk dat de ACP ten opzichte van de Duidingscommissie pakket een andere taak heeft. Beide commissies kunnen complementair zijn. Daar waar de Duidingscommissie pakket vaststelt wat op dit moment als verzekerde zorg kan worden aangemerkt, zal de ACP in aanvulling daarop bijvoorbeeld kunnen signaleren wat de gevolgen hiervan zijn en of het wenselijk is hierin verandering aan te brengen.

Voorzitter,

P.C. Hermans.

Naar boven