Wijziging van het Besluit aanwijzing ambtenaren VROM-regelgeving en het Besluit aanwijzing toezichtambtenaren Kernenergiewet

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie;

Gelet op de artikelen 18.4 van de Wet milieubeheer en 58, eerste lid, van de Kernenergiewet;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit aanwijzing ambtenaren VROM-regelgeving wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 komt de aanhef van het tweede lid te luiden: De directeur-inspecteur van het Inspectoraat-Generaal VROM in de betrokken regio wordt aangewezen als inspecteur in de zin van:.

B

Artikel 2 wordt gewijzigd als volgt:

1. In het eerste lid komt de aanhef te luiden: De directeuren-inspecteur van het Inspectoraat-Generaal VROM worden aangewezen als de ambtenaar, bedoeld in:

2. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. De inspecteur-generaal, de hoofddirecteur Uitvoering en de directeuren-inspecteur van het Inspectoraat-Generaal VROM en de onder hun bevelen werkzame ambtenaren worden aangewezen als als ambtenaren als bedoeld in:

    • artikel 46, tweede lid, van de Wet bevordering eigenwoningbezit.

C

In artikel 3 wordt ‘De inspecteur-generaal en de inspecteur van het Inspectoraat-Generaal VROM in de betrokken regio’ vervangen door: De inspecteur-generaal, de hoofddirecteur Uitvoering en de directeuren-inspecteur van het Inspectoraat-Generaal VROM.

D

Artikel 4 vervalt.

E

In artikel 5 wordt ‘De inspecteur-generaal en de inspecteur van het Inspectoraat-Generaal VROM in de betrokken regio’ vervangen door: De inspecteur-generaal, de hoofddirecteur Uitvoering en de directeuren-inspecteur van het Inspectoraat-Generaal VROM.

F

Artikel 7 wordt gewijzigd als volgt:

1. De zinsnede ‘De inspecteur-generaal en de inspecteur van het Inspectoraat-Generaal in de betrokken regio’ wordt vervangen door: De inspecteur-generaal, de hoofddirecteur Uitvoering en de directeuren-inspecteur van het Inspectoraat-Generaal VROM;

2. In de opsomming vervalt ‘– de Huursubsidiewet’.

G

In artikel 11 wordt ‘de inspecteur-generaal of de inspecteur van het Inspectoraat-Generaal VROM in de betrokken regio’ vervangen door: de inspecteur-generaal, de hoofddirecteur Uitvoering of de directeuren-inspecteur van het Inspectoraat-Generaal VROM.

ARTIKEL II

Artikel 1 van het Besluit aanwijzing toezichtambtenaren Kernenergiewet komt te luiden:

Artikel 1

Met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens de Kernenergiewet bepaalde en bevolene zijn belast de ambtenaren van de Kernfysische Dienst van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, met uitzondering van hen die meer in het bijzonder administratieve werkzaamheden uitoefenen.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 26 maart 2009

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

TOELICHTING

Algemeen

Een onlangs ingevoerde wijziging van de organisatie van het Inspectoraat-Generaal VROM noopt tot enkele technische wijzigingen in een tweetal ministeriële regelingen, alsmede in enkele mandaatregelingen. De introductie van de nieuwe functiebenamingen directeur-inspecteur en hoofddirecteur Uitvoering, alsmede de introductie van directeuren-inspecteur die leiding geven aan landelijke programma’s noopten tot deze technische aanpassingen. Hieronder worden de wijzigingen waar nodig en per besluit nader toegelicht. De wijzigingen in de mandaatregelingen worden separaat van deze wijzigingen geregeld.

Artikel I

Naast de wijzigingen als gevolg van de veranderde organisatie van het Inspectoraat-Generaal VROM zijn tevens enkele inmiddels verouderde bepalingen of onderdelen daarvan geactualiseerd.

In de artikelen 2 en 7 (onderdelen B en F) zijn de verwijzingen naar de Huursubsidiewet vervallen, aangezien die wet is vervangen door de Wet op de huurtoeslag. Die wet staat onder toezicht van de Belastingdienst.

Artikel 4 (onderdeel D) kon vervallen, omdat het daarin opgenomen artikel 113 van de Woningwet inmiddels eveneens is vervallen. De Woningwet wordt overigens al in de artikelen 5 en 7 van het besluit genoemd. Dit bijzondere artikel 4 is dus niet langer van betekenis.

Artikel II

Deze wijziging is nodig, omdat niet langer naast de Kernfysische Dienst van het Ministerie van VROM ook de inspecteur in de regio Zuid-West van het Inspectoraat-Generaal VROM belast is met het toezicht op de naleving van delen van het bij of krachtens de Kernenergiewet bepaalde. Thans volstaat aanwijzing van uitsluitend de Kernfysische Dienst in deze.

De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

J.M. Cramer.

Naar boven