Ontwerptracébesluit A50 Ewijk − Valburg

stcrt-2009-5531-001.png

Van 15 april tot en met 26 mei 2009 ligt het ontwerptracébesluit A50 Ewijk−Valburg ter inzage. Het ontwerptracébesluit A50 Ewijk−Valburg doorloopt een inspraakprocedure overeenkomstig de Tracéwet, de Wet milieubeheer en de Algemene wet bestuursrecht. Op grond daarvan kunt u in deze periode uw mening geven over de inhoud van het ontwerptracébesluit.

Reageren?

Uw mening telt als het gaat om besluiten over belangrijke infrastructurele voorzieningen. Door te reageren op plannen kunt u er bijvoorbeeld voor zorgen dat plaatselijke belangen beter worden beschermd. Ook kunt u aandacht vestigen op eventuele onjuistheden of onvolkomenheden. Reageren kunt u van 15 april tot en met 26 mei 2009 schriftelijk, mondeling en online via een reactieformulier op internet.

Achtergrond

De A50 is een belangrijke verkeersader in internationaal, nationaal én regionaal verband. De grote en groeiende verkeersstroom op de A50 tussen knooppunt Ewijk, Valburg en Grijsoord vraagt om meer wegcapaciteit.

De tijdelijke maatregelen die zijn getroffen, zijn daarvoor niet voldoende. Rijkswaterstaat werkt aan plannen voor verbreding van de A50. In 1996 is als eerste stap in deze procedure de startnotitie verschenen, waarna in een Trajectnota/MER diverse alternatieve oplossingen zijn onderzocht. Op basis van de Trajectnota/MER A50 Ewijk−Grijsoord en de inspraak hierop heeft de Minister in 2005 gekozen voor een sobere verbreding van het traject. Rijkswaterstaat heeft deze keuze uitgewerkt in twee ontwerptracébesluiten. Op het ontwerptracébesluit voor het traject A50 Valburg−Grijsoord heeft u in 2007 kunnen inspreken. Het ontwerptracébesluit A50 Ewijk−Valburg is nu klaar en ligt ter inzage.

Het ontwerptracébesluit A50 Ewijk−Valburg voorziet in de verbreding van de A50 tussen knooppunt Ewijk−knooppunt Valburg. De maatregelen bestaan onder andere uit:

  • de verbreding van 2 x 2 naar 2 x 4 rijstroken. De bestaande spitsstrook op de oostbaan komt daarbij te vervallen;

  • de aanleg van een extra Waalbrug ten westen van de bestaande brug;

  • de aanpassing van de knooppunten Ewijk en Valburg.

De procedure

Voor de aanleg of vernieuwing van een rijksweg moet een wettelijke tracé/m.e.r.-procedure worden doorlopen. Deze procedure kent vier stappen. Op drie momenten is er inspraak mogelijk over verschillende onderwerpen. Op het vierde moment (het tracébesluit) kan beroep worden ingesteld:

  • de startnotitie: beschrijving van het probleem;

  • de Trajectnota/MER: oplossingsrichtingen en hun milieueffecten;

  • het ontwerptracébesluit: uitgewerkte voorkeursoplossing;

  • het tracébesluit.

Op dit moment kunt u uw mening geven over het ontwerptracébesluit A50 Ewijk−Valburg.

Tegen het tracébesluit kunnen belanghebbenden die hun mening al bij het ontwerptracébesluit naar voren hebben gebracht te zijner tijd beroep aantekenen bij de Raad van State.

Hoe komt u aan meer informatie?

U kunt van 15 april tot en met 26 mei 2009 het ontwerptracébesluit A50 Ewijk−Valburg op de reguliere openingstijden inzien op de volgende locaties:

  • de gemeentehuizen van de gemeenten Beuningen in Beuningen en Overbetuwe in Elst en Andelst;

  • het provinciehuis van Gelderland in Arnhem;

  • het kantoor van Rijkswaterstaat dienst Oost-Nederland in Arnhem;

  • het kantoor van waterschap Rivierenland in Tiel;

  • de kantoren van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, beide in Den Haag.

Rijkswaterstaat organiseert tijdens de inspraakperiode twee informatiebijeenkomsten met aansluitend een hoorzitting. De informatiebijeenkomst heeft een inloopkarakter. Tijdens het inloopdeel zijn medewerkers van Rijkswaterstaat aanwezig om, op uw verzoek, uitleg te geven en vragen te beantwoorden over het ontwerptracébesluit en de bijbehorende onderzoeken.

Ook bestaat de mogelijkheid om bij een notulist mondeling uw mening over de plannen te geven. Aansluitend op de informatiebijeenkomst is er een formele hoorzitting waar u ook mondeling kunt inspreken.

Data en locaties van de bijeenkomsten:

Dinsdag 12 mei 2009

Slot Doddendael

Binnenweg 2

6644 KD Ewijk

16.00 uur tot 20.00 uur inloopbijeenkomst

20.00 uur formele hoorzitting

Woensdag 13 mei 2009

Zalencentrum De Hoendrik

Het Dorpsplein 22

6674 BW Herveld

16.00 uur tot 20.00 uur inloopbijeenkomst

20.00 uur formele hoorzitting

Nadere informatie

Voor vragen over de inspraakprocedure kunt u tijdens kantooruren terecht bij het Inspraakpunt, telefoon 070 351 8016 of op de website www.inspraakpunt.nl. Heeft u vragen over de inhoud van de plannen, dan kunt u tussen 6.00 uur en 22.30 uur bellen met de informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon 0800 8002 (gratis), of kijken op de website www.rijkswaterstaat.nl/a50.

Het ontwerptracébesluit is te downloaden op: www.inspraakpunt.nl en www.rijkswaterstaat.nl/a50. Het is ook op te vragen via de informatielijn van Rijkswaterstaat, telefoon 0800 8002.

Hoe kunt u reageren?

U kunt gedurende de gehele inspraakperiode schriftelijk of mondeling reageren op het ontwerptracébesluit A50 Ewijk−Valburg.

Schriftelijk

U kunt uw schriftelijke reactie tot en met 26 mei sturen naar:

Inspraakpunt

OTB A50 Ewijk−Valburg

Postbus 30316

2500 GH Den Haag

Via internet

Op www.inspraakpunt.nl kunt u online uw mening geven door het invullen van een reactieformulier.

Mondeling

Dit kan tijdens de informatiebijeenkomsten die plaatsvinden op 12 mei 2009 in Ewijk en 13 mei 2009 in Herveld. Tijdens deze bijeenkomsten is een notulist aanwezig om uw mondelinge inspraakreactie vast te leggen.

Aansluitend aan de informatiebijeenkomst wordt op beide avonden een formele hoorzitting georganiseerd. Als u tijdens de hoorzitting wilt inspreken, stellen wij het op prijs als u dit uiterlijk 8 mei 2009 kenbaar maakt aan het Inspraakpunt, telefoon 070 351 8016.

Wat gebeurt er met uw reactie?

Het Inspraakpunt bundelt alle reacties. De gebundelde reacties kunnen na afloop van de inspraaktermijn worden opgevraagd bij het Inspraakpunt. Alle reacties zijn openbaar.

Mede op basis van de inspraakreacties op het ontwerptracébesluit stelt de Minister van Verkeer en Waterstaat in overeenstemming met de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, het tracébesluit vast. Insprekers worden hiervan op de hoogte gesteld en ontvangen antwoord op hun ingebrachte inspraakreactie.

Naar boven