stcrt-2009-5440-001.png Vestiging voorkeursrecht gemeente Assen

Burgemeester en wethouders van Assen maken het volgende bekend. Op 14 april hebben B en W besloten, op grond van artikel 6 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) gronden voorlopig aan te wijzen als gronden waarop de artikelen 10 tot en met 24, 26 en 27 Wvg van toepassing zijn.

Het gaat om de gronden gelegen in het gebied Kloosterveen III West, globaal omsloten door Kloosterveen II, de Hoofdvaartsweg, de gemeentegrenzen tussen Assen en Midden-Drenthe alsmede de gemeentegrenzen tussen Assen en Noordenveld.

De aanwijzing houdt in dat de betreffende eigenaren en rechthebbenden, wanneer zij hun grond c.q. zakelijk recht willen vervreemden, dit eerst aan de gemeente te koop moeten aanbieden. Artikel 10, lid 2 en 3 Wvg geeft hierop enkele uitzonderingen. Alle eigenaren en rechthebbenden van de aangewezen gronden krijgen persoonlijk bericht van de aanwijzing. De aangewezen percelen zijn nader aangegeven op een kadastrale kaart en lijst met de aangewezen percelen waarop de namen van de eigenaren en rechthebbenden zijn vermeld.

Het besluit van burgemeester en wethouders treedt in werking op 16 april 2009 en is drie maanden geldig. Binnen deze termijn moet de gemeenteraad een besluit nemen op het voorstel van B en W om het voorkeursrecht te bestendigen. Indien de gemeenteraad binnen de genoemde termijn het voorkeursrecht bestendigt, geldt het voorkeursrecht voor drie jaren. Indien voor het einde van de drie jaar een bestemmingsplan is vastgesteld, blijft het voorkeursrecht nog 10 jaar op de betreffende percelen van toepassing.

Ter inzage

Het besluit ligt, tezamen met het voorstel aan de raad en de bijbehorende bijlagen, te weten de kadastrale kaart, nummer 1519-16 en een lijst met daarop aangegeven de aangewezen percelen, de namen van de eigenaren en rechthebbenden, alsmede overige relevante gegevens, van 15 tot en met 29 april 2009 ter inzage in het stadhuis, publieksbalie Bouwen en Wonen, Noordersingel 33 te Assen. De stukken kunt u inzien op werkdagen van 08.30 tot 12.30 uur zonder afspraak en van 13.00 tot 17.00 uur op afspraak (donderdags tot 19.00 uur). Indien u de stukken wilt inzien buiten deze openingstijden, dan kunt u een afspraak maken met mevrouw A. Oost van de afdeling Ruimtelijke Plannen, dienst Stadsontwikkeling, telefoon 0592-366594.

Zienswijzen

Binnen drie maanden na het besluit van burgemeester en wethouders moet de gemeenteraad de aanwijzing bevestigen. In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van het door de raad te nemen besluit tot aanwijzing van gronden, worden belanghebbenden gelet op artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht, in de gelegenheid gesteld om van 15 tot en met 29 april 2009 schriftelijk dan wel mondeling zienswijzen over het raadsvoorstel naar voren te brengen.

Zienswijzen kun u schriftelijk sturen naar de raad van de gemeente Assen, Postbus 30018, 9400 RA Assen. Belanghebbenden die hun zienswijze mondeling aan de raad kenbaar wensen te maken, kunnen dit doen via mevrouw A. Oost, telefoon 0592-366594 of de heer P. van Oostrum, telefoon 0592-366233, van de afdeling Ruimtelijke Plannen, dienst Stadsontwikkeling.

Bezwaar en beroep

Op basis van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kunnen belanghebbenden tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders bezwaar en beroep instellen. In eerste instantie kunnen belanghebbenden gedurende zes weken na de datum van bekendmaking van de aanwijzing in de Staatscourant, dus van 16 april tot en met 27 mei 2009, een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 30018, 9400 RA Assen. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste het volgende bevatten:

  • uw naam en adres;

  • de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft;

  • een omschrijving van het besluit waartegen uw bezwaar is gericht;

  • de reden(en) waarom u bezwaar maakt.

Voorlopige voorziening

Degene die een bezwaarschrift heeft ingediend kan tevens een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de president van de Rechtbank te Assen, sector Bestuursrecht, Postbus 30009, 9400 RA Assen. Voor het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Naar boven