Beleidsregel van de Minister van Economische Zaken van 27 maart 2007, nr. WJZ/9053825, houdende wijziging van de Beleidsregel van de Minister van Economische Zaken van 2 juli 2007, houdende vaststelling van de elektronische aanvraagprocedure voor subsidies via Senterloket (vaststellen elektronische aanvraagprocedure DigiD-authenticatie)

De Minister van Economische Zaken,

Gelet op de artikelen 2:15, eerste lid, en 2:16 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

De Beleidsregel van de Minister van Economische Zaken van 2 juli 2007, houdende vaststelling van de elektronische aanvraagprocedure voor subsidies via Senterloket wordt gewijzigd als volgt:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel d komt te luiden:

d. DigiD-inlogcode:

de combinatie van gebruikersnaam en bijbehorend wachtwoord, verkregen via www.digid.nl;

2. Onderdeel f komt te luiden:

f. website:

website van SenterNovem voor het elektronisch indienen van subsidieaanvragen.

B

1. Het opschrift ‘§ 2. De aanvraagprocedure’ vervalt.

2. Na artikel 1 wordt een nieuw opschrift ingevoegd, luidende:

§ 2. De aanvraagprocedure met authenticatie door middel van een certificaat

C

Artikel 2 komt te luiden:

Artikel 2

  • 1. De artikelen 4 tot en met 6 van deze beleidsregel zijn van toepassing op het elektronisch indienen van een aanvraag met betrekking tot subsidieverstrekking met authenticatie door middel van een certificaat.

  • 2. Het elektronisch indienen van een subsidieaanvraag overeenkomstig deze paragraaf is mogelijk indien de subsidieregeling daartoe is opengesteld via de website.

D

Artikel 3 vervalt.

E

Na artikel 6 wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

§ 3. De aanvraagprocedure met authenticatie door middel van DigiD

Artikel 6a
  • 1. Deze paragraaf is van toepassing op het elektronisch indienen van een aanvraag met betrekking tot subsidieverstrekking met authenticatie door middel van DigiD of DigiD voor bedrijven.

  • 2. Het elektronisch indienen van een aanvraag met betrekking tot subsidieverstrekking overeenkomstig deze paragraaf is mogelijk indien de subsidieregeling daartoe is opengesteld via de website.

Artikel 6b

Om toegang te krijgen tot de aanvraagapplicatie is een DigiD-inlogcode vereist.

Artikel 6c

Het elektronisch indienen van aanvragen met betrekking tot subsidieverstrekking geschiedt op de volgende wijze:

  • a. de indiener selecteert de subsidieregeling waarvoor hij elektronisch een aanvraag wil indienen;

  • b. de indiener verkrijgt toegang tot de aanvraagapplicatie door in te loggen met de DigiD-inlogcode;

  • c. de indiener start een nieuwe aanvraag;

  • d. de indiener vult de aanvraag in, controleert deze en dient de aanvraag in.

Artikel 6d

Indien een aanvraag met betrekking tot subsidieverstrekking wordt ingediend overeenkomstig deze paragraaf geldt het invoeren van de DigiD-inlogcode als elektronische handtekening.

F

1. Het opschrift ‘§ 3. Slotbepalingen’ komt te luiden: § 4. Slotbepalingen.

2. Na het opschrift ‘§ 4. Slotbepalingen’ wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 6e

De beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel elektronische aanvraagprocedure voor subsidies via SenterNovem.

ARTIKEL II

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze beleidsregel zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 27 maart 2009

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

TOELICHTING

1. Doel en aanleiding

In de beleidsregel is in hoofdlijnen neergelegd de wijze waarop een aanvraag met betrekking tot subsidieverstrekking elektronisch kan worden ingediend bij Senterloket (www.senterloket.nl). De wijziging van de beleidsregel houdt verband met het vaststellen van de aanvraagprocedure met DigiD-authenticatie, welke SenterNovem zal gaan aanbieden via haar website (www.senternovem.nl). Inhoudelijk is er ten aanzien van de procedure via Senterloket niets gewijzigd.

Omdat de eisen die aan de betrouwbaarheid en vertrouwelijkheid worden gesteld per subsidieregeling kunnen verschillen omdat deze afhankelijk van de inhoud van de subsidieregeling minder gevoelig zijn voor misbruik, wordt gebruik gemaakt van de aanvraagprocedure met DigiD-authenticatie in gevallen waarin dat verantwoord is. Deze manier van aanvragen is gemakkelijker en levert minder administratieve lasten op.

2. Aanvraagprocedure met DigiD-authenticatie

2.1 DigiD-inlogcode

Voordat er gebruik kan worden gemaakt van de aanvraagapplicatie op de SenterNovem-website dient de gebruiker in het bezit te zijn van een DigiD-inlogcode. Er bestaat een DigiD voor burgers en een DigiD voor bedrijven. De DigiD voor burgers maakt gebruik van het burgerservicenummer. De inlogcode kan op www.digid.nl worden aangevraagd. De DigiD voor bedrijven werkt op dit moment met de toegangscode van de Kamer van Koophandel. Voor het verkrijgen van de inlogcode voor DigiD voor bedrijven verwijst www.digid.nl daarom op dit moment door naar de website van de Kamer van Koophandel: www.kvk.nl.

2.2 Elektronische handtekening

Indien een aanvraag met betrekking tot subsidieverstrekking wordt ingediend overeenkomstig deze paragraaf geldt het invoeren van de DigiD-inlogcode als elektronische handtekening. Hiermee voldoet een via de SenterNovem-website ingediende aanvraag aan de eisen die artikel 4:2, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) aan de vorm van een aanvraag stelt, namelijk dat deze ondertekend is door de indiener. Volgens artikel 2:16 van de Awb is aan het vereiste van ondertekening voldaan door een elektronische handtekening, indien de methode die daarbij voor authenticatie is gebruikt voldoende betrouwbaar is, gelet op de aard en de inhoud van het elektronische bericht en het doel waarvoor het wordt gebruikt. De authenticatie via de SenterNovem-website behoort tot het zekerheidsniveau basis van DigiD. Per subsidieregeling wordt beoordeeld of dit zekerheidsniveau voldoende betrouwbaar is in de zin van artikel 2:16 van de Awb.

3. Technische notificatie

Deze wijziging van de beleidsregel is op grond van Richtlijn 98/34/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 juni 1998, zoals gewijzigd door Richtlijn 98/48/EG van het Europees Parlement en de Raad van 20 juli 1998 betreffende een informatieprocedure op het gebied van normen en technische voorschriften genotificeerd in Brussel (2009/0166/NL), aangezien het hier gaat om technische voorschriften die worden gesteld aan het elektronisch aanvragen van subsidie. Deze voorschriften kunnen worden gezien als eisen aan een dienst van informatiemaatschappij.

De Minister van Economische Zaken,

M.J.A. van der Hoeven.

Naar boven