stcrt-2009-4872-001.png Kennisgeving planm.e.r. (milieueffectrapportage) windpark Tolhuislanden (gemeente Zwolle) en windpark Nieuwleusen-West (gemeente Dalfsen)

De gemeente Zwolle en de gemeente Dalfsen hebben besloten om, ten behoeve van de oprichting van twee windparken, de voorbereidingen te treffen om de geldende bestemmingsplannen te herzien en daarbij een planm.e.r.-procedure te doorlopen.

Waarom een planm.e.r.-procedure

Het plan is om twee parallelle lijnopstellingen van ieder vier windturbines aan weerszijden van de spoorlijn Zwolle-Meppel in de Tolhuislanden en in Nieuwleusen-West mogelijk te maken. Er bestaat geen functionele, technische of organisatorische binding tussen beide initiatieven. Beide opstellingen hebben ieder een vermogen van 4x3 MegaWatt (MW) = 12 MW.

Een voortoets heeft aangetoond dat er geen significant negatieve effecten door de afzonderlijke windparken op Natura 2000 gebieden (in dit geval het gebied Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht) zijn te verwachten.

Er kan dan ook worden geconcludeerd dat de windparken in strikt juridische zin niet m.e.r.-(beoordelings)plichtig zijn.

Toch hebben de colleges van beide gemeenten uit oogpunt van zorgvuldigheid en ter tegemoetkoming aan de omwonenden gemeend om vrijwillig een planm.e.r.-procedure te volgen en hierbij de Commissie voor de m.e.r. te raadplegen.

Procedure

Met deze kennisgeving geven de colleges van de gemeente Zwolle en de gemeente Dalfsen, conform art. 7.11c van de Wet milieubeheer, kennis van het voornemen om de genoemde plannen op te stellen (bestemmingsplan en planm.e.r.). Deze openbare kennisgeving is de eerste stap in de zogenaamde planm.e.r.-procedure.

Behalve de Commissie voor de m.e.r. zullen de gebruikelijke overleginstanties (art 3.1.1 Besluit ruimtelijke ordening) bij de verdere totstandkoming van de bestemmingsplannen en de planm.e.r.-procedure worden betrokken. Deze instanties worden om advies gevraagd over de reikwijdte en het detailniveau van het op te stellen planm.e.r.

Er vindt op dit voornemen dus geen afzonderlijke inspraak voor belanghebbenden plaats.

Vervolgprocedure

De vervolgprocedure bestaat uit de volgende stappen:

  • Opstellen plan-MER (milieueffectrapport)

  • Ter inzage legging (voor)ontwerpbestemmingsplannen samen met plan-MER

  • Motiveren hoe met de resultaten van het plan-MER en de inspraak is omgegaan in de definitieve bestemmingsplannen

  • Publicatie en ter inzage legging definitieve bestemmingsplannen.

Naar verwachting wordt het ontwerpbestemmingsplan Tolhuiswind van de gemeente Zwolle samen met het plan-MER eind mei 2009 ter inzage worden gelegd. Naar verwachting zal het voorontwerpbestemmingsplan van de gemeente Dalfsen ook in mei ter inzage worden gelegd.

Meer informatie

Voor vragen en meer informatie kunt u contact opnemen met de heer A.J.G. Aalders (038-4983274) van de gemeente Zwolle en mevrouw L. van Dam (0529-488234) van de gemeente Dalfsen.

Zwolle, april 2009

Naar boven