Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 27 maart 2009, nr. TRCJZ/2009/793, houdende wijziging van de Landbouwkwaliteitsregeling 2007

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 95, vijfde lid, van verordening (EG) nr. 889/2008 van de Commissie van 5 september 2008 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) 834/2007 van de Raad inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten, wat de biologische productie, de etikettering en de controle betreft (PbEU L 250);

Gelet op artikel 10 van het Landbouwkwaliteitsbesluit 2007;

Besluit:

ARTIKEL I

De Landbouwkwaliteitsregeling wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 7 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 7a

Bij het in de handel brengen van of het maken van reclame voor diervoeders voor honden en katten wordt slechts verwezen naar de biologische productiemethode indien de bereiding voldoet aan de biologische productiemethode zoals vastgesteld door het bestuur van de Stichting Skal.

B

De artikelen 8 worden vervangen door:

Artikel 8

In de periode vanaf drie maanden voorafgaand aan Pasen is het toegestaan eieren te kleuren met gebruikmaking van natuurlijke kleurstoffen en lakmiddelen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2009.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 27 maart 2009

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Deze regeling wijzigt de Landbouwkwaliteitsregeling 2007.

Op grond van artikel 95, vijfde lid, van Verordening (EG) 889/2008 tot vaststelling van bepalingen ter uitvoering van Verordening (EG) 834/2007 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten, wat de biologische productie, de etikettering en de controle betreft, gelden in afwachting van nadere productievoorschriften voor biologische diervoeders voor gezelschapsdieren nationale voorschriften of private normen die door de lidstaat erkend zijn. Het met de onderhavige regeling ingevoegde artikel 7a strekt ertoe de private normen die stichting Skal heeft opgesteld voor diervoeders voor honden en katten op te nemen in de nationale regelgeving. Alleen als diervoeders voor honden en katten zijn bereid overeenkomstig de Skal-normen mag bij het in de handel brengen of het maken van reclame worden verwezen naar de biologische productiemethode.

Het opnemen van de Skal-normen in nationale regelgeving heeft tot gevolg dat de normen waarnaar wordt verwezen gebruikt kunnen worden zonder dat het gebruikersrecht wordt geregeld in een overeenkomst. De normen zijn gratis beschikbaar via de website van stichting Skal (www.skal.nl).

Om te mogen verwijzen naar de biologische productiemethode moet een bedrijf zich laten certificeren door Skal. Daarvoor moet een registratie-aanvraag worden gedaan. Deze eenmalige informatieverplichting kost bedrijven ongeveer 4,5 uur. De administratieve lasten zijn dus gering en vloeien alleen voor bedrijven die nog niet zijn geregistreerd bij Skal voort uit de onderhavige wijziging.

Deze wijzigingsregeling herstelt tevens het opnemen van twee artikelen 8 in de Landbouwkwaliteitsregeling 2007. Het bepaalde in het artikel 8 betreffende uitlopen voor pluimvee is bij de vorige wijziging opgenomen in artikel 5. Derhalve kan dit artikel 8 vervallen.

In lijn met de LNV-uitgangspunten van vaste verandermomenten voor regelgeving treedt deze regeling in werking op 1 juli 2009. Voorts wordt de regelgeving tijdig gepubliceerd, dat wil zeggen uiterlijk drie maanden voordien. Aldus wordt een ruime uitvoeringstermijn gegarandeerd waarmee zowel de burger als de met de uitvoering belaste diensten voldoende voorbereidingstijd wordt geboden.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

Naar boven