Prognose aantal te huisvesten vergunninghouders en statushouders

26 maart 2009

Nr. DDS 5594097

Directoraat-generaal Wetgeving, Internationale Aangelegenheden en Vreemdelingenzaken

De Staatssecretaris van Justitie,

Gelet op artikel 60b, tweede en vierde lid, van de Huisvestingswet;

Maakt bekend:

  • het aantal vergunninghouders in wier huisvesting in de periode van 1 juli 2009 tot en met 31 december 2009 naar verwachting zal dienen te voorzien, als bedoeld in artikel 60b, eerste lid, van de Huisvestingswet en onverminderd eerdere wettelijke taakstellingsverplichtingen, bedraagt 4.700 personen;

  • de in vorige Bekendmakingen afgegeven prognose van het totale aantal te huisvesten statushouders op grond van de op 15 juni 2007 in werking getreden Regeling ter afwikkeling van de nalatenschap van de oude Vreemdelingenwet kan worden aangepast met een aanvullende prognose van het aantal te huisvesten personen dat hiervoor volgens deze Regeling aanmerking komt. Hierover zal in de gebruikelijke halfjaarlijkse taakstellingscirculaire nader worden bericht.

De Staatssecretaris van Justitie,

N. Albayrak.

TOELICHTING

Prognose aantal te huisvesten vergunninghouders

Deze bekendmaking betreft het aantal te huisvesten vergunninghouders in de periode 1 juli 2009 tot en met 31 december 2009. Hierbij gaat het om de ‘reguliere’ huisvesting van vergunninghouders die in de centrale opvang zitten dan wel vergunninghouders die in aanmerking komen voor de huisvestingstaakstelling en aan wie op grond van de Vreemdelingenwet 2000 een vergunning voor bepaalde tijd asiel is verleend dan wel van vergunninghouders wier asielgerelateerde verblijfstitel sinds het tijdstip van de inwerkingtreding van de Vreemdelingenwet 2000 onder de reikwijdte van de taakstellingensystematiek van de Huisvestingwet vallen.

De prognose is berekend aan de hand van de verwachting van het aantal nieuwe personen dat een verblijfsvergunning ontvangt en het aantal vergunninghouders dat naar verwachting op 1 juli 2009 nog in de opvang verblijft om te worden uitgeplaatst.

De huisvestingstaakstelling voor de komende periode bedraagt voor deze doelgroep 4.700 te huisvesten vergunninghouders.

Gezien de wettelijke systematiek blijven niet-gerealiseerde taakstellingen uit vorige perioden onverminderd van kracht en zullen de hiermee gemoeid zijnde huisvestingsplaatsen alsnog moeten worden geleverd. Mocht er per 1 juli 2009 sprake zijn van een achterstand dan wel voorsprong op de taakstelling van de 1e helft voor 2009, dan zal deze achterstand respectievelijk voorsprong bij de realisering van de gemeentelijke (deel)taakstelling voor de tweede helft van 2009 te worden betrokken.

Opgemerkt wordt dat, gebaseerd op het huidige inzicht, gedurende de periode 1 januari tot en met 30 juni 2010 naar verwachting 3.400 nieuwe vergunninghouders van huisvesting in de gemeenten dienen te worden voorzien. Bij deze omvang is geen rekening gehouden met nog voorafgaande aan deze periode van kracht zijnde huisvestingsverplichtingen.

Prognose aantal te huisvesten statushouders op grond van de Regeling

Sinds het op 25 mei 2007 tussen de VNG en het Rijk gesloten bestuursakkoord en de op 15 juni 2007 in werking getreden Regeling ter afwikkeling van de nalatenschap van de oude Vreemdelingenwet is vanaf het tweede halfjaar van 2007 – naast de reguliere taakstellingsprognose voor vergunninghouders – voor deze doelgroep sprake van een aparte prognose voor, respectievelijk (deel)taakstelling van het aantal personen (statushouders) die naar verwachting in de gemeenten moeten worden gehuisvest. Voor de doelgroep statushouders is reeds een prognose van het totale aantal te huisvesten personen (27.500) voor de gehele looptijd van de Regeling bekend gemaakt. In de taakstellingscirculaire (kenmerk 5566561) van 16 december 2008 is meegedeeld dat begin maart 2009 een nieuwe analyse zal worden uitgevoerd. Vanwege het niet voorhanden zijn van alle benodigde gegevens is het helaas niet mogelijk gebleken deze analyse uit te voeren om tot een actueel ‘eind’ beeld te komen. Met het oog op de looptijd van de Regeling tot en met eind 2009 is het echter van belang betrokkenen zo snel mogelijk de benodigde duidelijkheid te geven. Ik stel mij voor hierover nader in de taakstellingscirculaire voor de tweede helft van 2009 van de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie en mij te berichten.

Overigens zijn per de peildatum van 1 maart 2009 in totaal afgerond 21.970 statushouders door de gemeenten gehuisvest en bij de registratie van het COA geteld.

Naar boven