Beleidsregel van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 17 maart 2009, nr. TRCJZ/2009/578, houdende wijziging van een tijdelijke beleidsregel van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit inzake verlening van toestemming voor de experimentele examenprogramma’s landbouw-breed en Landbouw en natuurlijke omgeving voor het jaar 2008–2009 (Tijdelijke beleidsregel verlening toestemming voor het experimenteel examenprogramma landbouw-breed en het experimenteel examenprogramma landbouw en natuurlijke omgeving)

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Gelet op artikel 25 en 29, zesde lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs en artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

De Tijdelijke beleidsregel verlening toestemming voor het experimenteel examenprogramma landbouw-breed en het experimenteel examenprogramma landbouw en natuurlijke omgeving1 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel e wordt ‘versie 1.3’ vervangen door: versie 2.

2. In onderdeel f wordt ‘versie 1.3’ vervangen door: versie 2.

B

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘13 juni 2008’ vervangen door: 3 juli 2009.

2. In het tweede lid wordt ‘2008–2009’ vervangen door: 2009–2010.

C

In artikel 5, eerste lid, wordt ‘30 juni 2008’ vervangen door: 17 juli 2009.

D

In artikel 6, onderdeel a, wordt ‘2008’ vervangen door: 2009.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking op 1 juli 2009.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 17 maart 2009

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.

TOELICHTING

Algemeen

Sinds 2005 wordt in het groen onderwijs in het kader van het project ’Het groene leertraject’ gewerkt aan de introductie van het competentiegericht onderwijs in het VMBO. Bij competentiegericht onderwijs staat centraal dat leerlingen competenties ontwikkelen die zijn gerelateerd aan de latere beroepsuitoefening en dat vakkennis en vakvaardigheden in deze competenties worden geïntegreerd en geborgd.

Daarnaast wordt gewerkt aan de ontwikkeling van doorlopende leerlijnen tussen het VMBO en het MBO, waarbij tevens wordt beoogd de doorstroom van het VMBO naar het MBO te verbeteren.

Hiertoe zijn daarom competentiegerichte versies ontwikkeld van de beide examenprogramma’s in de sector, te weten het examenprogramma Landbouw en natuurlijke omgeving (afdelingsprogramma) en het examenprogramma Landbouw-breed (intrasectoraal programma). Die ontwikkeling vindt plaats binnen het kader van de zogenaamde globalisering van de examenprogramma’s, die het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft uitgevoerd voor de overige examenprogramma’s.

Het VMBO dat aan een agrarisch opleidingscentrum (AOC) is verbonden en het VMBO dat is verbonden aan een scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs, worden door middel van pilots in de gelegenheid gesteld ervaring op te doen met competentiegericht VMBO en met de daarbij passende examinering. Per 1 augustus 2007 is een aantal pilots gestart op basis van een, door de Centrale Examencommissie Vaststelling Opgaven (CEVO) in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) ontwikkelde, 0-versie van het geglobaliseerde intrasectorale examenprogramma landbouw-breed. Per 1 augustus 2008 is een tweede tranche pilots gestart op basis van versie 2 van het geglobaliseerde examenprogramma landbouw-breed en van versie 2 van het geglobaliseerde afdelingsprogramma.

Dit is mogelijk gemaakt door de Tijdelijke beleidsregel verlening toestemming voor het experimenteel examenprogramma landbouw-breed en het experimenteel examenprogramma landbouw en natuurlijke omgeving (hierna: de beleidsregel). Deze wijziging van de beleidsregel maakt de start van een derde tranche pilots per 1 augustus 2009 mogelijk. Voor de derde tranche pilots die per 1 augustus 2009 start wordt voor beide geglobaliseerde examenprogramma’s ‘versie 2’ als kader vastgesteld.

Deze pilots kunnen zowel worden aangevraagd voor:

  • 1. de instroom van leerlingen in leerjaar 3 van locaties waar vanaf 2007 of 2008 reeds een geglobaliseerd programma wordt aangeboden en

  • 2. locaties waar dat aanbieden nog niet plaatsvindt.

Aanvraag

De school of AOC mag de experimentele examenprogramma’s na toestemming aanbieden aan alle leerlingen of aan een bepaald deel daarvan. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen de leerlingen in één of meer van de drie leerwegen en/of de leerlingen van een bepaalde locatie. Uit de aanvraag moet duidelijk blijken aan welk deel van de per 1 augustus 2009 tot het derde leerjaar toe te laten leerlingen de school of het AOC voornemens is één van beide experimentele examenprogramma aan te bieden.

Verplichtingen bij toestemming

Aan de toestemming voor uitvoering van het experimenteel examenprogramma zijn verplichtingen verbonden die zijn gericht op versterking van het experimentele karakter en op de verspreiding van de resultaten van dit experiment.

Ten eerste is de school of het AOC verplicht deel te nemen aan een landelijk stimuleringstraject gericht op de onderwijskundige ontwikkelingen waarop deze beleidsregel doelt. Met de AOC-raad zijn afspraken gemaakt over een door de deelnemende scholen en AOC’s uit te voeren gezamenlijk stimuleringstraject. De experimenten worden ondersteund door een projectorganisatie van de participerende scholen en AOC’s, gecoördineerd door de AOC-raad. Ten tweede is de school of het AOC verplicht tot gegevenslevering voor de evaluatie en de verspreiding van uitkomsten van het experiment.

Om de kwaliteit van de uitvoering van het experiment te waarborgen worden de bevindingen van de onderwijsinspectie ten aanzien van de aanvragende school of het aanvragende AOC in aanmerking genomen. Deze bevindingen kunnen aanleiding zijn voor aanvullende verplichting in de beschikking of voor afwijzing van de aanvraag.

Duur van de toestemming

De experimenten zijn van toepassing op leerlingen die met ingang van het schooljaar 2009–2010 beginnen met leerjaar 3 van het VBO-groen. Het betreft de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte en gemengde leerwegen. De toestemming voor het experiment wordt voor deze generaties leerlingen verleend tot en met het einde van hun leerweg.

Inwerkingtreding

In lijn met de LNV-uitgangspunten van vaste verandermomenten voor regelgeving treedt dit besluit in werking op 1 juli 2009 en wordt dit besluit geruime tijd voor inwerkingtreding gepubliceerd, dat wil zeggen uiterlijk drie maanden voor de genoemde datum van inwerkingtreding.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

G. Verburg.


XNoot
1

Stcrt. 2008, 95.

Naar boven